• Młodzieżowy budżet obywatelski VII edycja

          • Samorząd uczniowski rozpoczyna koordynację kolejnej edycji Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego, w której możemy otrzymać 10 000 zł z przeznaczeniem na realizację najciekawszego projektu. Na wasze pomysły i propozycje dotyczące uatrakcyjnienia życia naszej szkoły czekamy do 22.03.2024r.
            Zasady VII edycji MBO zostały określone w Zarządzeniu nr 0050/70/24 PREZYDENTA MIASTA TYCHY z dnia 23 lutego 2024 r. w sprawie Regulaminu Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego na rok 2024.

            Młodzieżowy budżet obywatelski - VII edycja - Razem Tychy

            Nasze realizacje: SZAFKI SZKOLNE, KĄCIK REKREACYJNY CHILL ZONE, FONTANNA WODY PITNEJ, LEŻAKI I STREET WORKOUT, KĄCIK GASTRONOMICZNY, NAGŁOŚNIENIE SZKOŁY, BIEŻNIE W SZKOLNEJ SIŁOWNI i GRY PLANSZOWE W BIBLIOTECE

            Bądź kreatywny, liczy się każdy dobry pomysł:)

          • Rozstrzygnięto etap regionalny konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy"

          • 29 lutego 2024 r. w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Katowicach odbył się finał etapu regionalnego konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”.

            W konkursie rywalizowało 7 uczniów ze śląskich szkół, z najwyższymi wynikami testu. W finale odpowiadali oni na pytania otwarte z zakresu prawa pracy oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy. Naszą szkołę godnie reprezentowała Kamila Trojaczek z kl. 4tż.

            Konkurs „Poznaj swoje prawa w pracy” skierowany jest dla uczniów powyżej 15 roku życia ze szkół ponadpodstawowych. Jego celem jest popularyzowanie wiedzy dotyczącej ochrony pracy, legalności zatrudnienia oraz innej pracy zarobkowej, a także zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Konkurs został objęty honorowym patronatem Ministra Edukacji.

          • XI edycja Konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”

          • Minister Edukacji i Nauki objął honorowym patronatem tegoroczną XI edycję konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”.

            Kamila Trojaczek i Urszula Karaś wygrały etap szkolny i awansowały do etapu regionalnego Konkursu, który odbył się 22 kwietnia 2024 r.

            Kamila znalazła się w gronie 7 najlepszych, przed nią kolejny etap współzawodnictwa.

            Życzymy sukcesu i udziału w etapie ogólnopolskim.

             

          • Szkolne Inspiracje Kulinarne

          • 22 lutego w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się konkurs zawodowy -  Szkolne Inspiracje Kulinarne. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować danie główne i deser na bazie jaj. W ciągu dwóch godzin zespoły miały wydać oryginalne dania o wyjątkowym smaku i wyglądzie.

            Cieszy liczba startujących zespołów - to aż 18 drużyn!!! Oto one:

            Martyna Ogierman 2ż i Weronika Palenta 2ż
            Kornelia Sandura 1d i Maja Mol 1d
            Łukasz Pisarzowski 3ż i Dorian Dziubany 2ż
            Martyna Mularczyk 3ż i Remigiusz Wąsalski 3ż
            Nel Kluk 1ż i Maja Kluk 1t
            Weronika Kałuzińska 1d i Maja Kromer 1d
            Amelia Słanek 2ż i 
            Emilia Węgrzynowicz 2ż
            Anna Wysocka 2ż i Wiktoria Gilner 3ż
            Julia Tomf 1d i Vanessa Bąk 1d
            Emilia Zubrzycka 1d i Alex Pichnar 1d
            Zofia Sobol 1d i Liwia Kornaczewska 1d
            Justyna Karaś 1d i Emilia Smolorz 1d
            Adrianna Burzawa 1d i Karolina  Tymoszuk  1d
            Maja Szczepek 1ż i Dominika Mardyła 1ż
            Karolina Szymura 3ż i Wanessa Wierzycka 3ż
            Lena Emerich 1ż i Piotr Trzciński 1ż
            Klaudia Latusek 1ż i Natasza Pietrzyk 1ż
            Julia Zaręba 4tż i Milena Biegun 4tż

            Pracę młodych adeptów sztuki kulinarnej a także oceny organoleptycznej dokonywało Jury w składzie: pan Viacheslav Puha (Stadionova Tychy), pan Damian Rewer (Bosco Tychy), pan Tomasz Lis (Bosco Tychy). Po obradach komisji oceniającej został ogłoszony werdykt:

            I miejsce - Wiktoria Gilner i Ania Wysocka,

            II miejsce - Martyna Ogierman i Weronika Palenta,

            III miejsce - Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz

            Wyróżnienie  -  Milena Biegun i Julia Zaręba

            Brawo!!

            Gratulujemy wszystkim Uczniom!!! Zarówno tym, którzy stanęli na podium oraz pozostałym uczestnikom. Doświadczenie zdobyte w zawodach na pewno wkrótce zaowocuje! Dziękujemy młodzieży  za dobre emocje i zaangażowanie!!!

          • Kolejne sportowe emocje w międzyszkolnych rozgrywkach

          • Najlepsze siatkarki z naszej szkoły rozegrały mecze na wysokim sportowym poziomie. Były duże wygrane i małe porażki, wszystko to w fantastycznej atmosfrze i bardzo dobrym zgraniu drużyny.

            Kamila Kozok, Zofia Nowakowska, Nikola Pietryja, Faustyna Krupa, Amelia Bąk i Milena Rośkowicz.  Dziękujemy Dziewczyny:)

          • Bitwa na drobiowe smaki 3 - wygrana

          • Śląski etap Bitwy na drobiowe smaki  3 odbył się  w dniach 13-14.02.2024 w centrum konferencyjno-eventowym Smak Kariery w Warszawie. Z naszej szkoły do konkursu zakwalifikowały się dwie drużyny:  Julia Gilner i Natalia Kostka oraz Amelia Słanek i Stanisław Zawada.

            Pierwszego dnia zmagań drużyny przygotowywały zupę i danie główne na bazie mięsa drobiowego (kurczak). Jury  w składzie Łukasz Konik (przewodniczący), Piotr Chmielewski, Paweł Maciantowicz, Jacek Schliske oceniało organizację pracy, wykorzystanie składników, higienę produkcji,  stopień trudności wykonania dań oraz oczywiście walory organoleptyczne ( smak, atrakcyjność wyglądu, dekoracje) potraw wykonanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. Wiele się działo tego dnia na kuchni. Uczestnicy z zaangażowaniem pracowali nad swoimi daniami. Po ocenie wszystkich talerzy komisja konkursowa wybrała sześć ekip, które  kolejnego dnia miały stanąć do  walki w etapie black box. Nasze zespoły otrzymały zielone światło do kolejnego etapu zmagań:) Drugi dzień to nowe wyzwania – kreatywne gotowanie. Składniki obowiązkowe, które miały się pojawić w daniu zasadniczym to: skrzydełka, udka, kasza pęczak, ser wędzony, grzybki shimeji, orzechy włoskie. W trakcie komponowania konkursowych potraw Szef Konik dołożył młodzieży kolejny obowiązkowy produkt – cykorię. Powstałe dania, trafiły do jury i zostały ocenione. Ostatecznie ogłoszono, że I miejsce w regionalnej śląskiej bitwie zdobyły uczennice naszej szkoły: Julia Gilner i Natalia Kostka!!! Gratulujemy wielkiego sukcesu! Już teraz trzymamy kciuki za kolejny - ogólnopolski etap Bitwy na Drobiowe Smaki 3!! 

          • Jak odróżnić fake od newsa?

          • 15 lutego klasa 1t  wzięła udział w lekcji Jak odróżnić fake od newsa?, której celem było zapoznanie ze zjawiskiem tzw. fake news oraz pokazanie konkretnych narzędzi i sposobów na radzenie sobie z fałszywymi informacjami w internecie.

            Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI) ustanowiony został z inicjatywy Komisji Europejskiej w 2004 roku. Świętowany jest na całym świecie. Organizatorem wydarzenia w Polsce od 2005 roku jest Polskie Centrum Programu Safer Internet (PCPSI), które tworzą państwowy instytut badawczy NASK oraz Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę – realizatorzy unijnego programu „Digital Europe”.

            DBI ma na celu inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów internetowych, zaznajamianie rodziców, nauczycieli i wychowawców z problematyką bezpieczeństwa online oraz promocję pozytywnego wykorzystywania internetu.

            Dzień Bezpiecznego Internetu 2024 przypada na 6 lutego, ale jego obchody w formie realizowanych w całej Polsce lokalnych inicjatyw edukacyjnych są zaplanowane aż do końca marca 2024.

          • Wykrywanie dodatków do żywności

          • 23 stycznia klasa 5żP uczestniczyła w warsztatach dotyczących wykrywania dodatków do żywności.

            Pani doktor Marta Rogalska ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach przybliżyła uczniom temat konserwantów dodawanych do żywności.

            Po części teoretycznej młodzież przystąpiła do działania. Przeprowadzono szereg reakcji chemicznych  dzięki którym wykryto substancje dodatkowe (barwniki, zagęstniki itp.). 

          • Rozbiór ryby

          • „Rozbiór ryby” to temat kolejnego spotkania z serii Lekcja z Akademią Inspiracji MAKRO, które odbyło się 15 grudnia 2023 r.

            Chef Zbigniew Sonik zaprezentował techniki filetowania i porcjowania różnych gatunków ryb. W spotkaniu online uczestniczyła klasa 1d.

          • Tydzień Edukacji Globalnej

          • Tydzień Edukacji Globalnej (Global Education Week) to ogólnoświatowa inicjatywa mająca na celu zwrócenie uwagi społeczeństw Europy na funkcjonowanie współczesnego świata oraz konsekwencji, które niesie ze sobą globalizacja. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem: „Pokój dla planety. Planeta pokoju”.

             

            Nasza szkoła przyłączyła się do akcji przygotowanej przez PAH, w ramach której zorganizowano wystawę plakatową „Wojna i Pokój” poświęconą tematom związanym z konfliktami zbrojnymi, dążeniem do pokoju i doświadczeniom uchodźczym. TEG stworzył okazję do poruszenia gorącego tematu konfliktów zbrojnych, rozgrywających się na świecie, ich wpływu na nasze życie oraz działań możliwych do podjęcia na rzecz pokoju. Celem akcji było podniesienie świadomości nt. globalnych wyzwań, rozwijanie krytycznego myślenia oraz pobudzanie uczniów i uczennic do empatii.