• Pani dyrektor w składzie Rady Dyrektorów Szkół i Placówek Szkolnictwa Branżowego

          • 28 maja 2024 r. pani dyrektor Joanna Żebrowska otrzymała z rąk Minister Edukacji Barbary Nowackiej  powołanie do Rady Dyrektorów Szkół i Placówek Szkolnictwa Branżowego.

            Rada Dyrektorów Szkół i Placówek Szkolnictwa Branżowego jest ogólnopolskim forum inicjowania i konsultacji zmian w kształceniu zawodowym, w tym proponowanych przez Ministra Edukacji.

            Do jej zadań należy, w szczególności: inicjowanie i opiniowanie zmian w kształceniu zawodowym, organizowanie i wspieranie działań informacyjno-promocyjnych z zakresu kształcenia zawodowego w poszczególnych branżach, w szczególności w środowisku pracodawców.

            W skład Rady wchodzi 48 dyrektorów szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe wskazanych przez kuratorów oświaty.

          • NOE festiwal - Festiwal Wina na Śląsku

          • 25 maja 2024 r. w Fabryce Porcelany w Katowicach odbył się jubileuszowy 10 NOE Festiwal wina na Śląsku. Wydarzenie to przede wszystkim jest nastawione na promocję kultury wina. Ponadto  edukuje, pozwala spotkać się przedstawicielom branży. 

            Uczniowie naszej szkoły: Oliwia Pasoń, Krzysztof Moczulski i Rafał Nosal pomagali w organizacji przedsięwzięcia. Zajmowali się przygotowaniem "starterów targowych", sprawdzaniem biletów wstępu a także zakładaniem opasek eventowych. 

            Ich rzetelność i profesjonalizm zostały docenione przez organizatorów i uczestników wydarzenia. Dziękujemy za wzorową postawę!!

          • DZIEŃ SPORTU I REKREACJI W NASZEJ SZKOLE

          • To był aktywnie spędzony czas. Były gry zespołowe, fitness, tenis stołowy, kometka, nordic walking a także gry planszowe, robotyka, relaksacja i pogadanki o zdrowym żywieniu. Było aktywnie, radośnie i mądrze. Wszyscy fajnie się bawili, każdy mógł wybrać aktywność, która mu najbardziej odpowiadała. Coś dla ducha i ciała. Sprzyjała nam pogoda, mieliśmy dobre humory. Spędziliśmy wspólnie fajny czas. Oczywiście było współzawodnictwo, ale wszystko odbyło się w dobrej i przyjaznej atmosferze

          • Zdrowy styl życia po japońsku

          • 24 maja 2024 r. odbył się konkurs "Mój zdrowy lunch box", w ramach innowacji Zdrowy styl życia po japońsku.

            1 miejsce zdobyli: Igor Bodnar, Karolina Mizerska, Wiktoria Grabowska i Emilia Wawrzyniak.

          • EuropeikON - maraton online o Unii Europejskiej

          • 9 maja zapraszamy na bezpłatny maraton wiedzy o Unii Europejskiej - EuropeikON.

            🇪🇺 Co wiemy o europejskiej wspólnocie? ✈️ Co UE daje młodym? 🦾 Co z tą sztuczną inteligencją i fake newsami? 🚜 I jak to jest z tym Zielonym Ładem i bezpieczeństwem granic UE? 

            12 ekspertów - 6 godzin - 12 tematów

            Zapisy:

            https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=kWLHUIAMRESi-0-KsWjDEbwiaI9T7n1Mp8jCfKZUDQJUMjkxM1BHM0ROTURUNllERkI4TTBCTEVTSi4u&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0lCbyS3aJy-Ecydyl5VnEWjyLAQyZpZ3tRnjK_OiCgI5C-f5rtwpGdrXQ_aem_AXwp4TPXicZ2pxBVSHmvs3sPZ7JOQk1pNw1uXSFshGTbd7jDgR_WaeUYF7nvual7WaXyW3u5J9dL3TmXpqmJdIUr

            ✔️09:00-09:30 dr Paula Wiśniewska, Team EUROPE DIRECT Z UE od 20 lat. Co wiemy o europejskiej wspólnocie?
            ✔️09:30-10:00 Punkt Informacji Funduszy Europejskich Fundusze UE zmieniają Śląskie
            ✔️ 10:00-10:30 dr Rafał Cekiera, Zastępca Dyrektora Instytutu Socjologii Uniwersytetu Śląskiego Różnorodność i wspólnota – czyli o międzykulturowym spotkaniu
            ✔️10:30-11:00 dr Błażej Choroś, Team Europe Direct, Uniwersytet Opolski Dezinformacja i fake news o UE
            ✔️ 11:00-11:30 dr Dorota Prysak, Uniwersytet Śląski, Zespół Szkół nr 3 w Pszczynie Zdrowie psychiczne Europejczyków: szkoła, dom, relacje – jak znaleźć balans?
            ✔️ 11:30-12:00 dr Dominika Iwan-Sojka, Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Śląski Prawa człowieka w procesach tak zwanej sztucznej inteligencji
            ✔️ 12:00-12:30 dr Filip Tereszkiewicz, Team Europe Direct, Instytut Nauk o Polityce i Administracji, Uniwersytet Opolski Instytucje Unijne nie takie straszne jak je malują
            ✔️12:30-13:00 dr Rafał Kuligowski, Team Europe Direct,Dziekan Wyższej Szkoły Administracji Publicznej w Szczecinie Europa młodych. Szanse i możliwości
            ✔️13:00-13:30 dr Monika Szynol, Team Europe Direct, Instytut Nauk Politycznych, Uniwersytet Śląski Co z tym Zielonym Ładem? – fakty, mity i fake newsy
            ✔️13:30-14:00 prof. Piotr Skubała, Team Europe Direct, Wydział Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Śląski Bioróżnorodność największym i najmniej docenianym skarbem
            ✔️ 14:00-14:30 dr Sylwia Katarzyna Mazur, Team Europe Direct, Research Centre for the Future of Law, Universidade Católica Portuguesa Na granicy UE – nowi członkowie, migracje, bezpieczeństwo
            ✔️14:30-15:00 Sebastian Rysz, Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce Mówimy komiksem o wyzwaniach Unii Europejskiej - uniwersum „Paneuropa"

            🇪🇺🇵🇱Wydarzenie organizowane z okazji 20 rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. ORGANIZATORZY: 🔹EUROPE DIRECT Śląskkie 🔹Stowarzyszenie Biznes - Nauka - Samorząd "PRO SILESIA" 🔹Polska Półka Filmowa 🔹Szkoła Języka i Kultury Polskiej UŚ

          • Finaliści XII Ogólnopolskiego Konkursu Logicznego

          • Z wielką przyjemnością informujemy, że: Emilia Kobielska, Krzysztof Moczulski  oraz Martyna Polis zostali Finalistami XII Ogólnopolskiego Konkursu Logicznego.

            Finalistom serdecznie gratulujemy i  trzymamy kciuki  podczas etapu finałowego, który odbędzie się w Lublinie!

          • Warsztaty z Hilton Foods

          • 26 kwietnia klasa 3ż uczestniczyła w warsztatach gastronomicznych prowadzonych przez szefów kuchni z Hilton Foods Poland.

            Warsztaty miały na celu przybliżenie młodzieży trendu żywieniowego bowls oraz rozwijanie kulinarnej kreatywności. Uczniowie poznali różne odsłony bowl food, czyli miski szczęścia – po brzegi wypełnionej składnikami odżywczymi, smakami, kolorami, strukturami i dobroczynnymi właściwościami.

            Bowl food to komponowanie posiłków, zawierających różnorodne, zdrowe i wartościowe produkty. W miseczce może znaleźć się w zasadzie wszystko: posiłek na słodko albo na słono, o jednorodnej konsystencji albo składający się z kilku ułożonych obok siebie składników, zimny albo ciepły, surowy lub po obróbce. Bowl food można podać na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę. Warsztaty były również miejscem wymiany informacji na temat sektora usług żywieniowych w systemie dystrybucji żywności.

            Bardzo dziękujemy firmie Hilton Foods za wspólne gotowanie, profesjonalizm, a także świetną atmosferę podczas warsztatów.

          • II Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

          • 17 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach zmierzyli się najlepsi młodzi kucharze z całej Polski podczas II Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych.

            W kulinarnych zmaganiach wzięły udział drużyny z Poznania, Krakowa, Warszawy, Jędrzejowa, Kielc i Tychów. Uczennice naszej szkoły: Emilia KobielskaOliwia Lenczewska znalazły się w gronie wyróżnionych uczestników finału.

            Jury degustacyjnemu przewodniczył znany kulinarny autorytet Karol Okrasa. Zadaniem uczestników było przygotowanie dziewięciu porcji dania konkursowego w czasie 150 minut. Głównym składnikiem potraw był schab wieprzowy bez kości. Uczniowie mieli również w kreatywny sposób wykorzystać śmietanę, serek do sushi oraz kmin rzymski. Emilia i Oliwia przygotowały faszerowany schab sous vide / kaszotto / gołąbek / demi glace jeżynowy.

            Serdecznie gratulujemy zaangażowania i kreatywności!

          • Emocje jako determinanty zachowań żywieniowych

          • 9 kwietnia 2024 r. uczniowie klasy 5ż uczestniczyli w webinarium „Emocje jako determinanty zachowań żywieniowych", które poprowadził dr inż. Witold Kozirok.

            Młodzież wzbogaciła swoją wiedzę na temat emocjonalnych aspektów zachowań żywieniowych. Podczas wykładu zostały omówione zasady zdrowego odżywiania się oraz modele wyborów żywieniowych. Uczniowie dowiedzieli się, jakie zależności zachodzą pomiędzy emocjami i jedzeniem.Webinarium odbyło się w ramach projektu pt. „Rejs do Wiedzy", który jest realizowany na Wydziale Zarządzania i Nauk o Jakości Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.

          • Warsztaty dietetyczne

          • 4 kwietnia 2024 r. uczniowie klasy 3ż uczestniczyli w warsztatach z dietetyki, które odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.  

            Młodzież w zespołach 5-osobowych rywalizowała w konkursie smaków, polegającym na rozpoznawaniu produktów żywnościowych za pomocą zmysłów smaku i zapachu. Uczniowie przystąpili również do testu z wiedzy dietetycznej.

            Drużyna w składzie: Amelia Korczyk, Rafał Nosal, Krzysztof Moczulski, Karolina Szymura, Wanesa Wierzycka wykazała się zarówno umiejętnością różnicowania i rozpoznawania smaków, jak i wiedzą z zakresu żywienia i dietetyki.

          • Warszawska Akademia Inspiracji MAKRO

          • 20 marca 2024 r. Oliwia Lenczewska, uczennica klasy 3ż, uczestniczyła w uroczystym otwarciu nowej siedziby Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie.

            Oliwia znalazła się w gronie trzech wyróżnionych uczestników programu „Szef dla Młodych Talentów”, którzy mogli wziąć czynny udział w tym wydarzeniu. Nowa Akademia Inspiracji MAKRO, o powierzchni 674 m2, składa się z 6 sal konferencyjnych, 3 profesjonalnych kuchni: warsztatowej, pokazowej i testowej, pracowni baristycznej i barowej oraz przestronnej jadalni. W kuchni warsztatowej do dyspozycji klientów są 24 stanowiska treningowe, wyposażone w wysokiej jakości nowoczesne sprzęty. Z kolei kuchnia pokazowa składa się z 3 mobilnych, w pełni wyposażonych sekcji. W kuchni testowej prowadzone są badania jakości produktów przed włączeniem ich do sprzedaży. W skład zespołu warszawskiej i krakowskiej Akademii Inspiracji MAKRO wchodzi czterech szefów kuchni pod przewodnictwem Rafała Zaręby, executive chefa, dwóch shadow szefów oraz dwunastu uznanych w branży trenerów, jak: Michel Moran, Martin Gimenez Castro, Giancarlo Russo, Patrycja Siwiec. Pierwsze warsztaty dla przedstawicieli branży HoReCa, w nowej siedzibie Akademii, poprowadził Marcin Przybysz, szef kuchni w restauracji Epoka, wyróżnionej w zeszłorocznej edycji przewodnika Michelin. Ważnym aspektem działalności Akademii Inspiracji MAKRO jest kształcenie kolejnych pokoleń szefów kuchni w ramach programu „Szef dla Młodych Talentów”.

            Uczniowie szkół gastronomicznych mają możliwość nauki pod okiem czołowych szefów kuchni. W ramach projektu uczestnicy biorą udział w spotkaniach stacjonarnych oraz online. Organizowane są również konkursy kulinarne, w których nagrodą są warsztaty, spotkania z gośćmi specjalnymi oraz płatne praktyki w uznanych restauracjach w Polsce. To właśnie w tym projekcie bierze udział nasza uczennica Oliwia Lenczewska.

          • Edukacja żywieniowa

          • 20 lutego 2024 r. klasy: 1d, 3ż, 5żP i 5tP uczestniczyły w warsztatach z dietetyki „Jak wzmocnić odporność poprzez dietę?" oraz „Fakty i mity żywieniowe - jak odnaleźć się w dietetyce?".

            Spotkanie poprowadziła pani dietetyk Martina Grot ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Zajęcia miały na celu propagowanie zdrowego stylu życia, zwiększenie wśród młodzieży świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Uczniowie i uczennice poznali fakty i ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania oraz mity na temat żywności i żywienia.

          • Sztuka przyrządzania steków

          • 26 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach akcji charytatywnej dla Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo. Kulinarne spotkanie poprowadził chef Seweryn Słanek, który zabrał uczestników w świat szlachetnej wołowiny.

            Organizatorem warsztatów była tyska Restauracja Rock and Rondel.

          • Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”

          • 23 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty promujące polską wieprzowinę w ramach programu „Sztuka Mięsa”. Chef Artur Wawer przybliżył naszym uczniom nowe trendy w gastronomii i zaprezentował swoje autorskie pomysły na dania z wieprzowiny.

            „Sztuka Mięsa” to projekt mający na celu podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat wartości polskiej wieprzowiny. Do projektu przystąpiło 16 szkół gastronomicznych z całej Polski – po jednej z każdego województwa. Serdecznie dziękujemy organizatorom za możliwość reprezentowania województwa śląskiego w ogólnopolskim programie. Warsztaty zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

            fot. materiały prasowe

          • Nowoczesna Kuchnia Polska

          • 25 września 2023 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Jaworznie odbył się konkurs kulinarny Nowoczesna Kuchnia Polska 2023Spośród licznych zgłoszeń szkół gastronomicznych z naszego regionu jury z Akademii Inspiracji Makro wyłoniło 10 uczestników. Wśród nich znalazły się uczennice naszej szkoły: Julia Gilner (5żP), Oliwia Lenczewska (3ż) oraz Amelia Słanek (2ż). Zadaniem uczestników było przygotowanie 3 porcji dania głównego z wykorzystaniem steka cielęcego z polędwicy lub suma afrykańskiego oraz produktów z regulaminowej listy organizatora. Na wykonanie konkursowych potraw uczniowie mieli jedynie 60 minut. Jury oprócz walorów degustacyjnych oceniało sposób wykorzystania produktów, pracę na stanowisku, technikę wykonania potrawy oraz prezentację dania.

            Oliwia przygotowała stek cielęcy sous vide/ karmelizowaną śliwkę/ purée z białych warzyw z nutą czekolady, Julia wykonała potrawę filet z suma afrykańskiego/ purée ziemniaczano-tymiankowe/ sos z kopru włoskiego i cukinii/ sałatka z kaszy gryczanej i świeżych ziół/ piklowane warzywa.

            Uczennice Julia GilnerOliwia Lenczewska otrzymały nagrodę I stopnia, czyli udział w programie edukacyjnym „Szef dla Młodych Talentów edycja 2023/2024”.

            Amelia Słanek za przygotowanie pieczonego suma w maślanej emulsji/ gryczanych arancini/ sosu z wędzonego sera Janosika i pomidorów cherry/ pudru z kiełbasy jałowcowej i pestek dyni została wyróżniona nagrodą II stopnia.

            Konkurs został zorganizowany przez Makro Cash and Carry Polska S.A.

            Serdecznie gratulujemy i życzmy powodzenia w kolejnych konkursach!