• Warszawska Akademia Inspiracji MAKRO

          • 20 marca 2024 r. Oliwia Lenczewska, uczennica klasy 3ż, uczestniczyła w uroczystym otwarciu nowej siedziby Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie.

            Oliwia znalazła się w gronie trzech wyróżnionych uczestników programu „Szef dla Młodych Talentów”, którzy mogli wziąć czynny udział w tym wydarzeniu. Nowa Akademia Inspiracji MAKRO, o powierzchni 674 m2, składa się z 6 sal konferencyjnych, 3 profesjonalnych kuchni: warsztatowej, pokazowej i testowej, pracowni baristycznej i barowej oraz przestronnej jadalni. W kuchni warsztatowej do dyspozycji klientów są 24 stanowiska treningowe, wyposażone w wysokiej jakości nowoczesne sprzęty. Z kolei kuchnia pokazowa składa się z 3 mobilnych, w pełni wyposażonych sekcji. W kuchni testowej prowadzone są badania jakości produktów przed włączeniem ich do sprzedaży. W skład zespołu warszawskiej i krakowskiej Akademii Inspiracji MAKRO wchodzi czterech szefów kuchni pod przewodnictwem Rafała Zaręby, executive chefa, dwóch shadow szefów oraz dwunastu uznanych w branży trenerów, jak: Michel Moran, Martin Gimenez Castro, Giancarlo Russo, Patrycja Siwiec. Pierwsze warsztaty dla przedstawicieli branży HoReCa, w nowej siedzibie Akademii, poprowadził Marcin Przybysz, szef kuchni w restauracji Epoka, wyróżnionej w zeszłorocznej edycji przewodnika Michelin. Ważnym aspektem działalności Akademii Inspiracji MAKRO jest kształcenie kolejnych pokoleń szefów kuchni w ramach programu „Szef dla Młodych Talentów”.

            Uczniowie szkół gastronomicznych mają możliwość nauki pod okiem czołowych szefów kuchni. W ramach projektu uczestnicy biorą udział w spotkaniach stacjonarnych oraz online. Organizowane są również konkursy kulinarne, w których nagrodą są warsztaty, spotkania z gośćmi specjalnymi oraz płatne praktyki w uznanych restauracjach w Polsce. To właśnie w tym projekcie bierze udział nasza uczennica Oliwia Lenczewska.

          • VIII Wojewódzki Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2024

          • 21 marca 2024 r. w CKZiU w Sosnowcu odbył się VIII Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2024”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji było „Jajo w roli głównej”. Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu 3 porcji dania zasadniczego oraz deseru. Do rywalizacji przystąpiło osiem dwuosobowych zespołów z różnych szkół gastronomicznych województwa śląskiego, a wśród nich uczennice naszej szkoły: Wiktoria Gilner (3ż) i Anna Wysocka (2ż). 

            Dziewczyny przygotowały danie zasadnicze raviolo con uovo z burratą i szpinakiem podane na sosie holenderskim” oraz deser tartaletka lemon curd z bezą włoską podana z lodami mango”. Po podliczeniu punktów okazało się, że reprezentacja naszej szkoły znalazła się tuż za podium. Uczennice pokazały nie tylko swoje zdolności kulinarne, ale również determinację i umiejętność radzenia sobie z trudnościami.

            Dziękujemy za podjęcie wyzwania i udział w konkursie. Życzmy powodzenia w kolejnych kulinarnych zmaganiach!

          • Spotkaniu edukacyjne dla młodzieży szkół ponadpodstawowych na temat działania samorządu terytorialnego "JAK DZIAŁA MIASTO?" 

          • 19 marca 2024 r. przedstawicielki samorządu uczniowskiego Inka Plewa i Kamila Trojaczek reprezentowały naszą szkołę w spotkaniu edukacyjnym dla młodzieży szkół ponadpodstawowych na temat działania samorządu terytorialnego "JAK DZIAŁA MIASTO?" Wydarzenie zorganizowane zostało w ramach Europejskiego Miasta Nauki Katowice 2024 i miało na celu rozwijanie świadomości społecznej i edukację obywatelską wśród młodzieży

             

            Inka i Kamila  aktywnie działają w samorządzie uczniowskim, w tym roku szkolnym wzięły udział w Olimpiadzie Wiedzy o Prawach Ucznia i zakwalifikowały się do etapu regionalnego. Biorą udział w szkoleniach, koordynują różne szkolne wydarzenia i akcje charytatywne

            Zawsze godnie nas reprezentują. Dziękujemy😊

             

          • Dzień mózgu

          • 18 marca obchodzimy Europejski Dzień Mózgu. Z tej okazji rozpoczeliśmy w bibliotece II szkolny turniej gry w Rummikub.

            Jako miks strategii i szczęścia, gra ta wymaga sprawności umysłowej i umiejętności planowania stymulując płat czołowy. Regularna gra rozwija także zdolność zapamiętywania faktów. 

            Najważniejsza jest jednak dobra zabawa i drugi człowiek. Rummikub zgodnie z hasłem gry Brings people together - zbliża, łączy czy jednoczy ludzi.

          • Wycieczka do Wiednia

          • W świecie, który stoi dla nas otworem zdobyliśmy Wiedeń:) Byliśmy w wielu pięknych i fantastycznych miejscach, zrealizowaliśmy ciekawy program naszej wycieczki. Wszystko to w świetnej atmosferze w dobrych humorach i cudownej aurze. 

          • Słodki Dzień Kobiet

          •  

            8 marca samorząd uczniowski zaprosił wszystkie Kobiety w naszej szkole do udziału w zabawie. Płeć piękna brała udział w losowaniu słodkich upominków i i nagród niespodzianek, które trafią do wybranych Pań.

            Dziękujemy za wspólną zabawę😊

          • Digital Wellbeing – jak znaleźć równowagę między online a offline?

          • 7 marca klasa 2h uczestniczyła w zajęciach online na temat dobrostanu cyfrowego, zorganizowanej w ramach obchodów Dnia Bezpiecznego Internetu 2024

             

            Celem zajęć było przybliżenie uczniom tematu cyfrowego dobrostanu oraz przedstawienie strategii umożliwiających utrzymanie zdrowej równowagi pomiędzy korzystaniem z urządzeń ekranowych a realnym życiem. Podczas rozmowy prowadzący skupili się na zjawisku uzależnienia od urządzeń ekranowych, a także omówili jak już teraz można dostosować ustawienia swojego smartfona, aby prowadzić bardziej zdrowy tryb życia.

          • Staż w Puro Hotel Kraków

          • Z radością informujemy, że Inka Plewa, uczennica  klasy 4tż, już wkrótce rozpoczynie realizację mikro-stażu z PURO Hotels w Krakowie. Jest to nagroda wywalczona przez Inkę w konkursie "Story Challenge" organizowanym przez Stowarzyszenie Hotelmania. 

             

            Puro Hotel Kraków Stare Miasto to nowoczesny obiekt, położony w samym sercu historycznego Krakowa. Znany jest z unikalnego designu, który łączy współczesność z lokalną kulturą. Jesteśmy pewni, że staż w tym hotelu będzie nie tylko edukacyjny, ale również inspirujący i pełen ciekawych doświadczeń.

          • Nasza Szkoła otrzyma dotację w ramach NPRCz na 2024 r.

          • Miło nam poinformować, że nasza szkoła w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa otrzyma 15 tys. złotych na zakup książek  i wyposażenia do biblioteki szkolnej.

             

            Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021–2025 jest kolejną edycją wieloletniego programu, nakierowanego na wzmocnienie czytelnictwa w Polsce oraz modernizację bibliotek. Główny cel programu – rozwój czytelnictwa w Polsce oraz wzmocnienie roli bibliotek – współtworzą cztery cele szczegółowe, z których każdy posiada odrębny priorytet.

          • Lekcja na temat Cyberbezpieczeństwa w ramach Programu BAKCYL

          • 1 marca klasa 3ż uczestniczyła w lekcji online na temat Cyberbezpieczeństwa, zorganizowanej przez Warszawski Instytut Bankowości.

            Podczas zajęć omówiono zagadnienia: 

            1. Bezpieczny sposób korzystania z internetu i portali społecznościowych
            2. Co cyberprzestępca może zrobić z danymi osobowymi?
            3. Procedura zastrzegania dokumentów w przypadku ich zgubienia
            4. Jak budować i zarządzać hasłami?
            5. Bezpieczne korzystanie z urządzeń mobilnych i bankowości elektronicznej
            6. Jak rozróżnić mylące rozszerzenia plików?
            7. Jak zachować się w sytuacji, gdy padniemy ofiarą cyberprzestępcy?
          • Młodzieżowy budżet obywatelski VII edycja

          • Samorząd uczniowski rozpoczyna koordynację kolejnej edycji Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego, w której możemy otrzymać 10 000 zł z przeznaczeniem na realizację najciekawszego projektu. Na wasze pomysły i propozycje dotyczące uatrakcyjnienia życia naszej szkoły czekamy do 22.03.2024r.
            Zasady VII edycji MBO zostały określone w Zarządzeniu nr 0050/70/24 PREZYDENTA MIASTA TYCHY z dnia 23 lutego 2024 r. w sprawie Regulaminu Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego na rok 2024.

            Młodzieżowy budżet obywatelski - VII edycja - Razem Tychy

            Nasze realizacje: SZAFKI SZKOLNE, KĄCIK REKREACYJNY CHILL ZONE, FONTANNA WODY PITNEJ, LEŻAKI I STREET WORKOUT, KĄCIK GASTRONOMICZNY, NAGŁOŚNIENIE SZKOŁY, BIEŻNIE W SZKOLNEJ SIŁOWNI i GRY PLANSZOWE W BIBLIOTECE

            Bądź kreatywny, liczy się każdy dobry pomysł:)

          • Rozstrzygnięto etap regionalny konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy"

          • 29 lutego 2024 r. w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Katowicach odbył się finał etapu regionalnego konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”.

            W konkursie rywalizowało 7 uczniów ze śląskich szkół, z najwyższymi wynikami testu. W finale odpowiadali oni na pytania otwarte z zakresu prawa pracy oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy. Naszą szkołę godnie reprezentowała Kamila Trojaczek z kl. 4tż.

            Konkurs „Poznaj swoje prawa w pracy” skierowany jest dla uczniów powyżej 15 roku życia ze szkół ponadpodstawowych. Jego celem jest popularyzowanie wiedzy dotyczącej ochrony pracy, legalności zatrudnienia oraz innej pracy zarobkowej, a także zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Konkurs został objęty honorowym patronatem Ministra Edukacji.

          • XI edycja Konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”

          • Minister Edukacji i Nauki objął honorowym patronatem tegoroczną XI edycję konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”.

            Kamila Trojaczek i Urszula Karaś wygrały etap szkolny i awansowały do etapu regionalnego Konkursu, który odbył się 22 kwietnia 2024 r.

            Kamila znalazła się w gronie 7 najlepszych, przed nią kolejny etap współzawodnictwa.

            Życzymy sukcesu i udziału w etapie ogólnopolskim.

             

          • Szkolne Inspiracje Kulinarne

          • 22 lutego w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się konkurs zawodowy -  Szkolne Inspiracje Kulinarne. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować danie główne i deser na bazie jaj. W ciągu dwóch godzin zespoły miały wydać oryginalne dania o wyjątkowym smaku i wyglądzie.

            Cieszy liczba startujących zespołów - to aż 18 drużyn!!! Oto one:

            Martyna Ogierman 2ż i Weronika Palenta 2ż
            Kornelia Sandura 1d i Maja Mol 1d
            Łukasz Pisarzowski 3ż i Dorian Dziubany 2ż
            Martyna Mularczyk 3ż i Remigiusz Wąsalski 3ż
            Nel Kluk 1ż i Maja Kluk 1t
            Weronika Kałuzińska 1d i Maja Kromer 1d
            Amelia Słanek 2ż i 
            Emilia Węgrzynowicz 2ż
            Anna Wysocka 2ż i Wiktoria Gilner 3ż
            Julia Tomf 1d i Vanessa Bąk 1d
            Emilia Zubrzycka 1d i Alex Pichnar 1d
            Zofia Sobol 1d i Liwia Kornaczewska 1d
            Justyna Karaś 1d i Emilia Smolorz 1d
            Adrianna Burzawa 1d i Karolina  Tymoszuk  1d
            Maja Szczepek 1ż i Dominika Mardyła 1ż
            Karolina Szymura 3ż i Wanessa Wierzycka 3ż
            Lena Emerich 1ż i Piotr Trzciński 1ż
            Klaudia Latusek 1ż i Natasza Pietrzyk 1ż
            Julia Zaręba 4tż i Milena Biegun 4tż

            Pracę młodych adeptów sztuki kulinarnej a także oceny organoleptycznej dokonywało Jury w składzie: pan Viacheslav Puha (Stadionova Tychy), pan Damian Rewer (Bosco Tychy), pan Tomasz Lis (Bosco Tychy). Po obradach komisji oceniającej został ogłoszony werdykt:

            I miejsce - Wiktoria Gilner i Ania Wysocka,

            II miejsce - Martyna Ogierman i Weronika Palenta,

            III miejsce - Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz

            Wyróżnienie  -  Milena Biegun i Julia Zaręba

            Brawo!!

            Gratulujemy wszystkim Uczniom!!! Zarówno tym, którzy stanęli na podium oraz pozostałym uczestnikom. Doświadczenie zdobyte w zawodach na pewno wkrótce zaowocuje! Dziękujemy młodzieży  za dobre emocje i zaangażowanie!!!

          • Kolejne sportowe emocje w międzyszkolnych rozgrywkach

          • Najlepsze siatkarki z naszej szkoły rozegrały mecze na wysokim sportowym poziomie. Były duże wygrane i małe porażki, wszystko to w fantastycznej atmosfrze i bardzo dobrym zgraniu drużyny.

            Kamila Kozok, Zofia Nowakowska, Nikola Pietryja, Faustyna Krupa, Amelia Bąk i Milena Rośkowicz.  Dziękujemy Dziewczyny:)

          • Bitwa na drobiowe smaki 3 - wygrana

          • Śląski etap Bitwy na drobiowe smaki  3 odbył się  w dniach 13-14.02.2024 w centrum konferencyjno-eventowym Smak Kariery w Warszawie. Z naszej szkoły do konkursu zakwalifikowały się dwie drużyny:  Julia Gilner i Natalia Kostka oraz Amelia Słanek i Stanisław Zawada.

            Pierwszego dnia zmagań drużyny przygotowywały zupę i danie główne na bazie mięsa drobiowego (kurczak). Jury  w składzie Łukasz Konik (przewodniczący), Piotr Chmielewski, Paweł Maciantowicz, Jacek Schliske oceniało organizację pracy, wykorzystanie składników, higienę produkcji,  stopień trudności wykonania dań oraz oczywiście walory organoleptyczne ( smak, atrakcyjność wyglądu, dekoracje) potraw wykonanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. Wiele się działo tego dnia na kuchni. Uczestnicy z zaangażowaniem pracowali nad swoimi daniami. Po ocenie wszystkich talerzy komisja konkursowa wybrała sześć ekip, które  kolejnego dnia miały stanąć do  walki w etapie black box. Nasze zespoły otrzymały zielone światło do kolejnego etapu zmagań:) Drugi dzień to nowe wyzwania – kreatywne gotowanie. Składniki obowiązkowe, które miały się pojawić w daniu zasadniczym to: skrzydełka, udka, kasza pęczak, ser wędzony, grzybki shimeji, orzechy włoskie. W trakcie komponowania konkursowych potraw Szef Konik dołożył młodzieży kolejny obowiązkowy produkt – cykorię. Powstałe dania, trafiły do jury i zostały ocenione. Ostatecznie ogłoszono, że I miejsce w regionalnej śląskiej bitwie zdobyły uczennice naszej szkoły: Julia Gilner i Natalia Kostka!!! Gratulujemy wielkiego sukcesu! Już teraz trzymamy kciuki za kolejny - ogólnopolski etap Bitwy na Drobiowe Smaki 3!!