Śląski etap Bitwy na drobiowe smaki 3 odbył się w dniach 13-14.02.2024 w centrum konferencyjno-eventowym Smak Kariery w Warszawie. Z naszej szkoły do konkursu zakwalifikowały się dwie drużyny: Julia Gilner i Natalia Kostka oraz Amelia Słanek i Stanisław Zawada.
Pierwszego dnia zmagań drużyny przygotowywały zupę i danie główne na bazie mięsa drobiowego (kurczak). Jury w składzie Łukasz Konik (przewodniczący), Piotr Chmielewski, Paweł Maciantowicz, Jacek Schliske oceniało organizację pracy, wykorzystanie składników, higienę produkcji, stopień trudności wykonania dań oraz oczywiście walory organoleptyczne ( smak, atrakcyjność wyglądu, dekoracje) potraw wykonanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. Wiele się działo tego dnia na kuchni. Uczestnicy z zaangażowaniem pracowali nad swoimi daniami. Po ocenie wszystkich talerzy komisja konkursowa wybrała sześć ekip, które kolejnego dnia miały stanąć do walki w etapie black box. Nasze zespoły otrzymały zielone światło do kolejnego etapu zmagań:) Drugi dzień to nowe wyzwania – kreatywne gotowanie. Składniki obowiązkowe, które miały się pojawić w daniu zasadniczym to: skrzydełka, udka, kasza pęczak, ser wędzony, grzybki shimeji, orzechy włoskie. W trakcie komponowania konkursowych potraw Szef Konik dołożył młodzieży kolejny obowiązkowy produkt – cykorię. Powstałe dania, trafiły do jury i zostały ocenione. Ostatecznie ogłoszono, że I miejsce w regionalnej śląskiej bitwie zdobyły uczennice naszej szkoły: Julia Gilner i Natalia Kostka!!! Gratulujemy wielkiego sukcesu! Już teraz trzymamy kciuki za kolejny - ogólnopolski etap Bitwy na Drobiowe Smaki 3!!