• "Zdrowy początek dnia" i kolejny sukces naszych uczennic

          • Kuratorium Oświaty w Katowicach zorganizowało Konkurs ZDROWY POCZĄTEK DNIA, który miał na celu szerzenie świadomości zdrowego odżywiania. Przedmiotem konkursu było podzielenie się swoją propozycją śniadania - zdrowego i pełnowartościowego posiłku.

            Uczniowie w oparciu o własną wiedzę oraz ogólnodostępne materiały o zdrowym odżywianiu przygotowali propozycję swojego posiłku. Nasze uczennice Martyna Ogierman i Natalia Piasecka pod opieką Pani Agnieszki Kasprzyszyn zostały wyróżnione we współzawodnictwie, w którym swoje prace przedstawiło ponad 60 drużyn z województwa śląskiego. Propozycja ich smacznego i zdrowego śniadania zdobyła uznanie komisji konkursowej.  Dyplomy uznania wręczyła Śląska Kurator Oświaty Pani Aleksandra Dyla

            Natalii i Martynie gratulujemy, jesteśmy w Was dumni:)

          • Podsumowanie Roku Sportowego

          • Na Gali zakończenia Sportowego Roku Szkolnego reprezentowali nas Kamila i Jakub.

            Dyrekcja, nauczyciele wf oraz nasi uczniowie - reprezentanci różnych dyscyplin sportowych otrzymali dyplomy i podziękowanie za aktywność i zaangażowanie w rozwój sportu szkolnego.

            Dziękujemy za dobrą zabawę i możliwość zdrowej rywalizacji.

          • Pani dyrektor w składzie Rady Dyrektorów Szkół i Placówek Szkolnictwa Branżowego

          • 28 maja 2024 r. pani dyrektor Joanna Żebrowska otrzymała z rąk Minister Edukacji Barbary Nowackiej  powołanie do Rady Dyrektorów Szkół i Placówek Szkolnictwa Branżowego.

            Rada Dyrektorów Szkół i Placówek Szkolnictwa Branżowego jest ogólnopolskim forum inicjowania i konsultacji zmian w kształceniu zawodowym, w tym proponowanych przez Ministra Edukacji.

            Do jej zadań należy, w szczególności: inicjowanie i opiniowanie zmian w kształceniu zawodowym, organizowanie i wspieranie działań informacyjno-promocyjnych z zakresu kształcenia zawodowego w poszczególnych branżach, w szczególności w środowisku pracodawców.

            W skład Rady wchodzi 48 dyrektorów szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe wskazanych przez kuratorów oświaty.

          • NOE festiwal - Festiwal Wina na Śląsku

          • 25 maja 2024 r. w Fabryce Porcelany w Katowicach odbył się jubileuszowy 10 NOE Festiwal wina na Śląsku. Wydarzenie to przede wszystkim jest nastawione na promocję kultury wina. Ponadto  edukuje, pozwala spotkać się przedstawicielom branży. 

            Uczniowie naszej szkoły: Oliwia Pasoń, Krzysztof Moczulski i Rafał Nosal pomagali w organizacji przedsięwzięcia. Zajmowali się przygotowaniem "starterów targowych", sprawdzaniem biletów wstępu a także zakładaniem opasek eventowych. 

            Ich rzetelność i profesjonalizm zostały docenione przez organizatorów i uczestników wydarzenia. Dziękujemy za wzorową postawę!!

          • DZIEŃ SPORTU I REKREACJI W NASZEJ SZKOLE

          • To był aktywnie spędzony czas. Były gry zespołowe, fitness, tenis stołowy, kometka, nordic walking a także gry planszowe, robotyka, relaksacja i pogadanki o zdrowym żywieniu. Było aktywnie, radośnie i mądrze. Wszyscy fajnie się bawili, każdy mógł wybrać aktywność, która mu najbardziej odpowiadała. Coś dla ducha i ciała. Sprzyjała nam pogoda, mieliśmy dobre humory. Spędziliśmy wspólnie fajny czas. Oczywiście było współzawodnictwo, ale wszystko odbyło się w dobrej i przyjaznej atmosferze

          • Zdrowy styl życia po japońsku

          • 24 maja 2024 r. odbył się konkurs "Mój zdrowy lunch box", w ramach innowacji Zdrowy styl życia po japońsku.

            1 miejsce zdobyli: Igor Bodnar, Karolina Mizerska, Wiktoria Grabowska i Emilia Wawrzyniak.

          • EuropeikON - maraton online o Unii Europejskiej

          • 9 maja zapraszamy na bezpłatny maraton wiedzy o Unii Europejskiej - EuropeikON.

            🇪🇺 Co wiemy o europejskiej wspólnocie? ✈️ Co UE daje młodym? 🦾 Co z tą sztuczną inteligencją i fake newsami? 🚜 I jak to jest z tym Zielonym Ładem i bezpieczeństwem granic UE? 

            12 ekspertów - 6 godzin - 12 tematów

            Zapisy:

            https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=kWLHUIAMRESi-0-KsWjDEbwiaI9T7n1Mp8jCfKZUDQJUMjkxM1BHM0ROTURUNllERkI4TTBCTEVTSi4u&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0lCbyS3aJy-Ecydyl5VnEWjyLAQyZpZ3tRnjK_OiCgI5C-f5rtwpGdrXQ_aem_AXwp4TPXicZ2pxBVSHmvs3sPZ7JOQk1pNw1uXSFshGTbd7jDgR_WaeUYF7nvual7WaXyW3u5J9dL3TmXpqmJdIUr

            ✔️09:00-09:30 dr Paula Wiśniewska, Team EUROPE DIRECT Z UE od 20 lat. Co wiemy o europejskiej wspólnocie?
            ✔️09:30-10:00 Punkt Informacji Funduszy Europejskich Fundusze UE zmieniają Śląskie
            ✔️ 10:00-10:30 dr Rafał Cekiera, Zastępca Dyrektora Instytutu Socjologii Uniwersytetu Śląskiego Różnorodność i wspólnota – czyli o międzykulturowym spotkaniu
            ✔️10:30-11:00 dr Błażej Choroś, Team Europe Direct, Uniwersytet Opolski Dezinformacja i fake news o UE
            ✔️ 11:00-11:30 dr Dorota Prysak, Uniwersytet Śląski, Zespół Szkół nr 3 w Pszczynie Zdrowie psychiczne Europejczyków: szkoła, dom, relacje – jak znaleźć balans?
            ✔️ 11:30-12:00 dr Dominika Iwan-Sojka, Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Śląski Prawa człowieka w procesach tak zwanej sztucznej inteligencji
            ✔️ 12:00-12:30 dr Filip Tereszkiewicz, Team Europe Direct, Instytut Nauk o Polityce i Administracji, Uniwersytet Opolski Instytucje Unijne nie takie straszne jak je malują
            ✔️12:30-13:00 dr Rafał Kuligowski, Team Europe Direct,Dziekan Wyższej Szkoły Administracji Publicznej w Szczecinie Europa młodych. Szanse i możliwości
            ✔️13:00-13:30 dr Monika Szynol, Team Europe Direct, Instytut Nauk Politycznych, Uniwersytet Śląski Co z tym Zielonym Ładem? – fakty, mity i fake newsy
            ✔️13:30-14:00 prof. Piotr Skubała, Team Europe Direct, Wydział Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Śląski Bioróżnorodność największym i najmniej docenianym skarbem
            ✔️ 14:00-14:30 dr Sylwia Katarzyna Mazur, Team Europe Direct, Research Centre for the Future of Law, Universidade Católica Portuguesa Na granicy UE – nowi członkowie, migracje, bezpieczeństwo
            ✔️14:30-15:00 Sebastian Rysz, Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce Mówimy komiksem o wyzwaniach Unii Europejskiej - uniwersum „Paneuropa"

            🇪🇺🇵🇱Wydarzenie organizowane z okazji 20 rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. ORGANIZATORZY: 🔹EUROPE DIRECT Śląskkie 🔹Stowarzyszenie Biznes - Nauka - Samorząd "PRO SILESIA" 🔹Polska Półka Filmowa 🔹Szkoła Języka i Kultury Polskiej UŚ

          • Finaliści XII Ogólnopolskiego Konkursu Logicznego

          • Z wielką przyjemnością informujemy, że: Emilia Kobielska, Krzysztof Moczulski  oraz Martyna Polis zostali Finalistami XII Ogólnopolskiego Konkursu Logicznego.

            Finalistom serdecznie gratulujemy i  trzymamy kciuki  podczas etapu finałowego, który odbędzie się w Lublinie!

          • Warsztaty z Hilton Foods

          • 26 kwietnia klasa 3ż uczestniczyła w warsztatach gastronomicznych prowadzonych przez szefów kuchni z Hilton Foods Poland.

            Warsztaty miały na celu przybliżenie młodzieży trendu żywieniowego bowls oraz rozwijanie kulinarnej kreatywności. Uczniowie poznali różne odsłony bowl food, czyli miski szczęścia – po brzegi wypełnionej składnikami odżywczymi, smakami, kolorami, strukturami i dobroczynnymi właściwościami.

            Bowl food to komponowanie posiłków, zawierających różnorodne, zdrowe i wartościowe produkty. W miseczce może znaleźć się w zasadzie wszystko: posiłek na słodko albo na słono, o jednorodnej konsystencji albo składający się z kilku ułożonych obok siebie składników, zimny albo ciepły, surowy lub po obróbce. Bowl food można podać na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę. Warsztaty były również miejscem wymiany informacji na temat sektora usług żywieniowych w systemie dystrybucji żywności.

            Bardzo dziękujemy firmie Hilton Foods za wspólne gotowanie, profesjonalizm, a także świetną atmosferę podczas warsztatów.

          • Ogólnopolska Olimpiada Zawodowa „Rok przed dyplomem”

          • 23 kwietnia 2024 r. w auli Wydziału Mechanicznego Politechniki Lubelskiej odbył się III etap Ogólnopolskiej Olimpiady Zawodowej „Rok przed dyplomem”, w którym uczestniczyło 143 uczniów, reprezentujących 57 szkół technicznych z 10 województw.

            Uczniowie, którzy zakwalifikowali się do etapu ogólnopolskiego sprawdzali swoją wiedzę z zakresu 20 kwalifikacji zawodowych. Naszą szkołę z ogromnym sukcesem reprezentowały uczennice klasy 4tż: Emilia Kobielska zajęła II miejsce w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, Inka PlewaKamila Trojaczek zajęły ex aequo II miejsce w zawodzie technik hotelarstwa!

            Gratulujemy uczennicom uzyskanych wyników i życzymy dalszych sukcesów.

            Olimpiadę honorowym patronatem objęli: Minister Edukacji i Nauki, Wojewoda Lubelski, Marszałek Województwa Lubelskiego, Lubelski Kurator Oświaty, Prezydent Miasta Lublin, Rektor Politechniki Lubelskiej, Polskie Towarzystwo Informatyczne, PKP Intercity, Fundacja VCC.

            Organizatorzy Olimpiady: Lubelskie Samorządowe Centrum Doskonalenia Nauczycieli, Politechnika Lubelska, Zespół Szkół Energetycznych im. prof. Kazimierza Drewnowskiego w Lublinie.

          • Konkurs Znawca Tychów

          • W szkolnym konkursie ZNAWCA TYCHÓW zorganizowanym przez Młodzieżową Radę Miasta Tychy zwyciężyli uczniowie Inka Plewa, Julia Tomf i Alex Pichnar. Gratulujemy:)

            W etapie miejskim naszą szkołę reprezentować będzie Inka i Alex. Życzymy wielkiego sukcesu. Znacie Tychy niech Tychy poznają Was!!!

          • Młodzieżowy Budżet Obywatelski 2024

          • Trwa VII edycja Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego, podczas któej uczniowie publicznych szkół ponadpodstawowych zgłaszają swoje projekty. Każda placówka ma do wydania 10 tysięcy złotych. W tym roku szkolnym w naszej szkole zostały zgłoszone dwa projekty nr 1 PIĘKNO W SPORCIE  oraz nr 2 ZDROWA I WYGODNA SZKOŁA. Większość uczniów zagłosowała na  projekt nr 2 autorstwa Kamili Trojaczek stawiając na zdrowie i wygodę:)

            Samorząd uczniowski dziękuje wszystkim uczniom, którzy zaangażowali się w tegoroczną edycję MBO. Udział w akcji organizowanej przez RAZEM TYCHY daje nam możliwość wprowadzania wielu zmian w naszej szkole, które służą naszemu rozwojowi intelektualnemu i fizycznemu oraz wygodzie:)

            Gratulujemy Kamili i czekamy na fontannę wody pitnej w budynku B oraz nowe siedziska na szkolnych korytarzach.

          • Maturzyści zakończyli rok szkolny

          • Każde zakończenie jest nowym początkiem!

            W piątek, 26 kwietnia absolwenci uroczyście podsumowali pięcioletni etap edukacji i odebrali świadectwa ukończenia szkoły. Najlepsi odebrali także dypomy uznania za wyniki w nauce, sukcesy zawodowe oraz działania na rzecz promocji szkoły, działalność społeczną czy sportową.

            Po zakończonej uroczystości klasy posadziły przed wejściem do szkoły pamiątkowe drzewka.

          • Międzyszkolny Konkurs Turystyczno- Hotelarski - Rowerem w podróż marzeń

          • 23 kwietnia uczennice klasy 4tż, Amelia BąkMartyna Helon reprezentowały naszą szkołę podczas międzyszkolnego konkursu turystyczno-hotelarskego w Pszczynie.

            Podczas konkursu nasze reprezentantki oprócz wiedzy teoretycznej i praktycznej z turystyki oraz hotelarstwa musiały wykazać się znajomością atrakcji turystycznych na świecie, rozpoznać utwory muzyczne czy pracować z mapą.

            Martyna i Amelia musiały również przygotować i zaprezentować w języku angielskim scenkę udawadniająca między innymi umiejętność radzenia sobie w każdej sytuacji

            Podczas konkursu oceniane były też kultura, estetyka, komunikatywność, profesjonalizm i zdolności językowe. Serdecznie gratulujemy naszym dziewczynom!!!

          • II Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

          • 17 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach zmierzyli się najlepsi młodzi kucharze z całej Polski podczas II Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych.

            W kulinarnych zmaganiach wzięły udział drużyny z Poznania, Krakowa, Warszawy, Jędrzejowa, Kielc i Tychów. Uczennice naszej szkoły: Emilia KobielskaOliwia Lenczewska znalazły się w gronie wyróżnionych uczestników finału.

            Jury degustacyjnemu przewodniczył znany kulinarny autorytet Karol Okrasa. Zadaniem uczestników było przygotowanie dziewięciu porcji dania konkursowego w czasie 150 minut. Głównym składnikiem potraw był schab wieprzowy bez kości. Uczniowie mieli również w kreatywny sposób wykorzystać śmietanę, serek do sushi oraz kmin rzymski. Emilia i Oliwia przygotowały faszerowany schab sous vide / kaszotto / gołąbek / demi glace jeżynowy.

            Serdecznie gratulujemy zaangażowania i kreatywności!