Dwanaście drużyn z całej Polski – Częstochowa, Nowy Sącz, Ornontowice, Lublin, Pułtusk, Wrocław, Łódź, Żywiec, Kielce, Okszów, Martin (Słowacja) i Tychy stanęło w kulinarne szranki. Młodzież pracowała w czterech pracowniach gastronomicznych. Ich praca była oceniana przez profesjonalne grono Jury: Krzysztof Zamczyk (przewodniczący), Łukasz Wawrzyniak, Emil Witczak, Jakub Wolski, Monika Gwiazda, Maciej Musiał, Ireneusz Król, Andrzej Gołąbek, Robert Izdebski, Bartosz Goliński, Dariusz Jatczak, Sylwia Sztandera, Krzysztof Tęcza, Marcin Pawlikowski, Marek Skotnicki, Kamil Piotrowski, Norbert Szefer. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania zasadniczego z wykorzystaniem produktów z gryki oraz deseru z uwzględnieniem miodu gryczanego. Talerze miały też uwzględniać wegetariański charakter tematyki konkursowej.
Tychy reprezentowała drużyna w składzie Julia Gilner i Natalia Kostka. Dziewczęta przystąpiły do konkursu ze spokojem i koncentracją. Zadbały o właściwy mise en place. Pracowały zespołowo na każdym etapie zadania konkursowego. Nie dały się jurorom, którzy zadawali trudne pytania dotyczące przygotowania potraw. Po dwóch godzinach ciężkiej pracy spod noża naszych reprezentantek wyszło danie zasadnicze. Prezentacja przed jury degustacyjnym i dalej ostatnia prosta czyli dopracowanie deseru.
Po wnikliwej ocenie wszystkich konkursowych potraw jury ustaliło werdykt. Na uroczystej gali ogłoszono wyniki zmagań kulinarnych oraz podsumowano konkurs. Z ogromną radością możemy ogłosić, że I miejsce w III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Kuchnia roślinna zajęły Julia Gilner i Natalia Kostka!! Dziewczyny są niesamowite!! Brawo za ich trud, nieustające zaangażowanie i radość z przygotowania potraw!!! Gratulujemy!!!
Życzymy kolejnych osiągnięć w kulinarnej karierze!!!