Świat jest piękny i stoi przed nami otworem. Tym razem wybraliśmy się na szkolną wycieczkę do Pragi na Świąteczny Jarmark.
Wyjazd był jednodniowy, ale udało nam się dużo zwiedzić. Stanowiliśmy Mocną Ekipę, to był dobry czas:)
Świat jest piękny i stoi przed nami otworem. Tym razem wybraliśmy się na szkolną wycieczkę do Pragi na Świąteczny Jarmark.
Wyjazd był jednodniowy, ale udało nam się dużo zwiedzić. Stanowiliśmy Mocną Ekipę, to był dobry czas:)
8 grudnia 2023 r. uczniowie klasy 2ż, 3ż i 4ż uczestniczyli w warsztatach, w ramach Akademii Kuchni Azjatyckiej, skierowanych do szkół gastronomicznych z południa Polski.
Wydarzenie odbyło się w krakowskiej siedzibie Akademii Inspiracji MAKRO i miało charakter edukacyjny. Uczestnicy wzięli udział w wykładach, pokazach kulinarnych oraz w prezentacji bezalkoholowych napojów i naparów azjatyckich. Trenerzy Akademii Inspiracji MAKRO: Paweł Trzaskowski, mistrz sushi posiadający „czarny pas" sushi (certyfikat Kuro-obi zdobyty w Tokio), Zbigniew Sonik, Jakub Kowalczyk oraz Sylwia Bochowicz-Kubiak, zaprosili uczniów do świata zróżnicowanych smaków, barw i najnowszych trendów kuchni azjatyckiej. Nie zabrakło konkursów oraz możliwości degustacji przygotowanych potraw.
38 uczennic i uczniów śląskich szkół prezentowało dziś, podczas wojewódzkiego konkursu recytatorskiego w Państwowym Liceum Sztuk Plastycznych w Katowicach wiersze Wisławy Szymborskiej.
Naszą szkołę reprezentowały Klaudia Latusek i Maja Szczepek z klasy 1ż.
4 grudnia 2023 r. uczniowie klasy hotelarskiej 4tż wybrali się na wycieczkę zawodoznawczą do Krakowa. Podczas wycieczki zwiedzali Hotel Grand Sheraton or Hotel Copernicus. Odbyli też warsztaty hotelarskie w hotelu Europejskim.
W dniach 30 listopada – 1 grudnia 2023 r. grupa 30 uczniów naszej szkoły uczestniczyła w kursie kelnerskim „Profesjonalna obsługa gości” prowadzonym przez JAKIMOWICZ HoReCa Academy.
30 listopada 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi odbył się finał ogólnopolskiego konkursu GARDEN GOURMET Young Culinary Cup. Uczennice naszej szkoły: Emilia Kobielska (4tż) i Oliwia Lenczewska (3ż) zajęły III miejsce!
Uczestnicy konkursu musieli wykazać się znajomością kuchni wegetariańskiej oraz kreatywnością w przygotowaniu dania z roślinnymi zamiennikami mięsa z wykorzystaniem produktów Nestlé Professional (szczególnie marki Garden Gourmet). Od września 2023 r. szkoły średnie o profilu gastronomicznym zgłaszały swoich reprezentantów do udziału w konkursie. Po weryfikacji zgłoszeń najlepsze zespoły zostały zaproszone do udziału w półfinałach, które odbyły się w szkołach gastronomicznych w Warszawie, Grubnie, Rzeszowie i Bielsku-Białej. Do Finału konkursu zakwalifikowali się zwycięzcy półfinałów, w tym uczennice naszej szkoły. Finaliści spotkali się w szkole gastronomicznej w Łodzi, aby przyrządzić autorskie danie i zaprezentować je przed Jury. Dziewczyny przygotowały gratin z batatów z kiełbasą wege/ karmelizowaną pietruszkę/ shimeji. Jury doceniło kompozycję, połączenie smaków oraz strukturę potrawy i przyznało uczennicom III miejsce. Wszyscy uczestnicy finału otrzymali całodniowy bilet wstępu do Energylandii, w której znajduje się „The Hall of Columns made with Garden Gourmet”, czyli pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet w Polsce, oferująca Gościom potrawy wegetariańskie i wegańskie, skomponowane przez Doradców Kulinarnych Nestlé Professional.
Konkurs został zrealizowany w ramach programu szkoleniowego Nestlé YOCUTA (Young Culinary Talents), którego celem jest rozwijanie młodych talentów poprzez zapewnienie niezbędnych narzędzi do udanej kariery w branży kulinarnej. Podjęta inicjatywa okazała się niepowtarzalną szansą dla młodych talentów, by rozpocząć przygodę ze światem profesjonalnej gastronomii, zdobyć doświadczenie zawodowe i rozwijać się pod okiem ekspertów. Udział w konkursie pozwolił młodym adeptom sztuki kulinarnej na poznanie trendów kuchni roślinnej i rozwijanie umiejętności dotyczących przygotowywania potraw bezmięsnych.
30 listopada 2023 r. uczennice klasy 2ż: Weronika Kula i Amelia Słanek reprezentowały naszą szkołę w finale ogólnopolskiego konkursu „Kukurydziane Inspiracje”, który odbył się w hotelu Narvil w Serocku.
Spośród zgłoszonych zespołów komisja preselekcyjna wybrała pięć najlepszych drużyn ze szkół gastronomicznych z Bydgoszczy, Poznania, Radzynia Podlaskiego, Ropczyc oraz Tychów, które walczyły o zwycięstwo w finale. Celem konkursu była edukacja konsumentów pod kątem spożywania jakościowych produktów zbożowych, promowanie spożycia kukurydzy oraz rozwój młodych talentów kulinarnych. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania zawierającego co najmniej 50% kukurydzy pod różnymi postaciami. Koszt pojedynczej porcji potrawy nie mógł przekroczyć 100 zł. Kulinarne zmagania uczestników oceniało jury w składzie: Maciej Piątek (szef kuchni hotelu Moderno w Poznaniu), Krzysztof Bednarz (szef kuchni hotelu Narvil w Serocku) i Artur Wesoły (dietetyk, trener kulinarny w Centrum Respo). Wszyscy finaliści konkursu zaprezentowali bardzo wysoki poziom techniczny oraz umiejętności praktyczne, a także kreatywność przy wykorzystaniu kukurydzy w sporządzonych potrawach. Weronika i Amelia przygotowały kurczaka sous-vide na purée z kukurydzy z karmelizowaną kukurydzą w BBQ. W klasyfikacji ogólnej nasze młode adeptki sztuki kulinarnej zajęły III miejsce.
Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!
Organizatorem konkursu był Polski Związek Producentów Kukurydzy. Konkurs sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
fot. materiały prasowe
Laureatkami konkursu "Ile ważą hobbici?" zostały uczennice klasy 3ż.
Prawidłowa waga ksiązek wynosiła 4,12 kg. Tetiana pomyliła się tylko o 120 g.
Gratulujemy serdecznie i dziękujemy wszystkim uczestnikom.
24 listopada uczniów klas maturalnych odwiedził przedstawiciel Wojskowego Centrum Rekrutacji w Tychach. Młodzież wysłuchała informacji o zasadach rekrutacji, przebiegu oraz korzyściach płynących ze służby wojskowej.
23 listopada 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej odbył się półfinał konkursu „Garden Gourmet Young Culinary Cup” organizowany przez NESTLÉ Polska S.A. Młodzi adepci sztuki kulinarnej odkrywali tajemnice wegetariańskiej kuchni, przygotowując dania z roślinnymi zamiennikami mięsa z wykorzystaniem produktów marki Garden Gourmet.
Zwycięski zespół mógł być tylko jeden. A zostały nim uczennice naszej szkoły: Emilia Kobielska (4ż) i Oliwia Lenczewska (3ż). Dziewczyny wezmą udział w finałowej konkurencji w Łodzi.
Gratulujemy i życzymy powodzenia w finale!
21 listopada 2023 r. uczniowie klasy 3ż i 4ż uczestniczyli w wykładzie dr Pawła Fiktusa pt.: „Prawo do wizerunku. Zdjęcie ląduje na facebooku, a Ty …w sądzie!” oraz w webinarium „Hejtujesz? Uważaj! Kary za cyberbullying” prowadzonym przez dr Barbarę Lorenc-Żelisko.
Wykłady zostały zorganizowane przez Wyższą Szkołę Prawa we Wrocławiu w ramach projektu Wrocławskiej Akademii Prawa i Bezpieczeństwa dla Młodzieży. Celem projektu jest propagowanie wiedzy o prawie i szeroko pojętym bezpieczeństwie wewnętrznym wśród młodzieży.
Kolejne osiągniecia naszych uczniów. Podczas uroczystej gali w tyskiej Mediatece nagrodzono najzdolniejszych uczniów z Tychów. W czasie wydarzenia wręczono dyplomy, wyróżnienia i nagrody uczniom tyskich szkół, którzy mogą szczycić się znaczącymi osiągnięciami naukowymi, artystycznymi i sportowymi.
Podczas tegorocznej gali za sukcesy uzyskane w roku szkolnym 2022/2023 wręczono dyplomy 55 uczniom, którzy otrzymali stypendium Prezydenta Miasta Tychy "Tyskie Orły" i 10 stypendiów "Lider Zawodu" dla uczniów posiadających znaczące osiągnięcia w zakresie kształcenia w zawodzie. Wśród nagrodzonych znalazło się aż 7 uczniów naszej szkoły.
Jesteśmy z Was dumni i życzymy dalszych sukcesów:)
20 listopada 2023 r. klasa 2k w ramach Lekcji z Akademią Inspiracji Makro uczestniczyła w webinarium „Kompetencje miękkie w gastronomii”. Lekcję poprowadził Executive Chef Akademii – Rafał Zaręba.
Kompetencje miękkie i twarde to obecnie fundament udanej kariery zawodowej. Umiejętności twarde są niezbędne, aby wykonywać dany zawód, jednak znacznie łatwiej je nabyć. Kompetencje miękkie jest trudniej wyćwiczyć, lecz są uniwersalne i przydają się niemal w każdym zawodzie, ponadto ułatwiają funkcjonowanie w społeczeństwie. Równie ważne jak zawodowe są umiejętności miękkie, takie jak kreatywność, podzielność uwagi, odpowiedzialność, dokładność, dobra pamięć, cierpliwość oraz samodzielność. Ważne są pomysłowość, znajomość światowych trendów czy zmysł estetyczny. W pracy kucharza liczą się również łatwość nawiązywania kontaktów, komunikatywność i umiejętność pracy w grupie, ponieważ cały zespół musi się wzajemnie uzupełniać. Kucharz powinien odznaczać się ponadto dobrą kondycją fizyczną i wytrzymałością, szczególnie jeśli musi przygotować posiłki dla dużej liczby gości.
Uczennice naszej szkoły Inka Plewa i Kamila Trojaczek zakwalifikowały się do wojewódzkiego etapu Olimpiady Wiedzy o Prawach Ucznia.
Olimpiada jest trójetapowa. Etap szkolny to test wielokrotnego wyboru, wojewódzki polega na napisaniu krótkiej pracy pisemnej albo nagraniu filmu, a ogólnopolski jest egzaminem ustnym. W roku szkolnym 2023/2024 do etapu szkolnego 70 szkół zgłosiło 705 osób. Ostatecznie wzięło w nim udział 65 szkół i 591 osób uczących się w nich. Wszystkie te liczby są rekordowe i znacznie przebijają zeszłoroczne statystyki (515 zgłoszonych, 478 piszących). Pytania co roku przygotowuje Komitet Główny, w którym zasiadają przedstawiciele Fundacji oraz wyłącznie belwederscy profesorowie.
Inka i Kamila aktywnie pracują w samorządzie uczniowskim i Młodzieżowej Radzie Miasta Tychy. Wielokrotnie brały udział w warsztatach i szkoleniach dotyczących samorządności i praw człowieka.
Życzymy Wam powodzenia!!!
Tydzień Edukacji Globalnej (Global Education Week) to ogólnoświatowa inicjatywa mająca na celu zwrócenie uwagi społeczeństw Europy na funkcjonowanie współczesnego świata oraz konsekwencji, które niesie ze sobą globalizacja. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem: „Pokój dla planety. Planeta pokoju”.
Nasza szkoła przyłączyła się do akcji przygotowanej przez PAH, w ramach której zorganizowano wystawę plakatową „Wojna i Pokój” poświęconą tematom związanym z konfliktami zbrojnymi, dążeniem do pokoju i doświadczeniom uchodźczym. TEG stworzył okazję do poruszenia gorącego tematu konfliktów zbrojnych, rozgrywających się na świecie, ich wpływu na nasze życie oraz działań możliwych do podjęcia na rzecz pokoju. Celem akcji było podniesienie świadomości nt. globalnych wyzwań, rozwijanie krytycznego myślenia oraz pobudzanie uczniów i uczennic do empatii.
16 listopada obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Tolerancji. W ramach akcji pod tytułem „Kolorowy dzień” uczniowie mieli za zadanie ubrać się w różnokolorowe barwy.
Ranking najbardziej kolorowych klas przedstawia się następująco:
I miejsce: kl. 4tż
II miejsce: kl. 3ż
III miejsce: kl. 2ż
Celem inicjatywy było kształtowanie postaw tolerancji, szacunku i empatii. Pamiętajmy, jesteśmy różni, lecz równie ważni. Bycie tolerancyjnym i odnoszenie się do drugiego człowieka z szacunkiem nic nas nie kosztuje.
13 i 14 listopada klasa 1d spędziła w ośrodku H2O w Kiczycach na zajęciach integracyjnych.
Wycieczka miała na celu wykształcenie umiejętności współpracy, naukę tolerancji i akceptacji, rozwój umiejętności komunikacji a także wypracowanie wzajemnego zaufania i szacunku.
Serdecznie dziękujemy za uzbierane na rzecz szkoły TALENCIAKI w ramach akcji Lidl Szkoły Pełne Talentów 2. Dzięki Państwa zaangażowaniu, mieliśmy możliwość zamówić 12 gier intergacyjnych i fabularyzowanych. Są one dostępne w bibliotece i umilą uczniom czas spędzany w szkole.
Jeszcze raz bardzo DZIĘKUJEMY!
Powered by aSc EduPage