Aktualności

          • Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”

          • 23 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty promujące polską wieprzowinę w ramach programu „Sztuka Mięsa”. Chef Artur Wawer przybliżył naszym uczniom nowe trendy w gastronomii i zaprezentował swoje autorskie pomysły na dania z wieprzowiny.

            „Sztuka Mięsa” to projekt mający na celu podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat wartości polskiej wieprzowiny. Do projektu przystąpiło 16 szkół gastronomicznych z całej Polski – po jednej z każdego województwa. Serdecznie dziękujemy organizatorom za możliwość reprezentowania województwa śląskiego w ogólnopolskim programie. Warsztaty zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

            fot. materiały prasowe

          • Wykrywanie dodatków do żywności

          • 23 stycznia klasa 5żP uczestniczyła w warsztatach dotyczących wykrywania dodatków do żywności.

            Pani doktor Marta Rogalska ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach przybliżyła uczniom temat konserwantów dodawanych do żywności.

            Po części teoretycznej młodzież przystąpiła do działania. Przeprowadzono szereg reakcji chemicznych  dzięki którym wykryto substancje dodatkowe (barwniki, zagęstniki itp.). 

          • Zajęcia ze strzelectwa

          • ​​​16 stycznia w ramach programu upowszechniania strzelectwa odbyły się w naszej szkole zajęcia prowadzone przez wykwalifikowanego instruktora strzelectwa. Warsztaty odbyły się przy użyciu mobilnych strzelnic a broń laserowa używana podczas zajęć stanowiła repliki broni (zbliżona waga i wygląd).

            Podczas zajęć uczniowie klas piątych, czwartej i 2K dowiedzieli się, jakie są zasady posługiwania bronią oraz zasady bezpieczeństwa na strzelnicy. Omówiona została budowa i zasady działania broni palnej i amunicji. Podczas zajęć praktycznych z wykorzystaniem broni krótkiej i długiej uczniowie ćwiczyli techniki strzeleckie - postawa, celowanie, strzelanie, wymiana magazynków w broni palnej.

          • Rozbiór ryby

          • „Rozbiór ryby” to temat kolejnego spotkania z serii Lekcja z Akademią Inspiracji MAKRO, które odbyło się 15 grudnia 2023 r.

            Chef Zbigniew Sonik zaprezentował techniki filetowania i porcjowania różnych gatunków ryb. W spotkaniu online uczestniczyła klasa 1d.

          • Reprezentacja koszykówki Zespołu Szkół nr 7

          • Reprezentanci naszej szkoły Aleksander Oleszkiewicz, Jakub Dyjas, Maksymilian Baryła, Jakub Szachnitowski, Dawid Biesiadecki, Samuel Colik, Maksym Morin i Franciszek Krupa rozegrali bardzo dobre mecze w Międzyszkolnej Licealiadzie. Było dużo pozytywnej energii i sportowych emocji. Możemy być z nich dumni:)

          • Zapraszamy rodziców i opiekunów na wywiadówki

          • 15 stycznia 2024 r. o godz. 17.00 - w sali gimnastycznej, następnie w klasach z wychowawcami - klasy: 2h, 2t, 2ż, 2g, 2k, 4tż, 5t, 5ż

            11 stycznia 2024 r. godz. 17.00 - w sali gimnastycznej, następnie w klasach z wychowawcami - klasy: 1d, 1ż, 1t, 1k, 1g, 3t, 3

          • Chemia żywności

          • 18 grudnia klasa 4tż uczestniczyła w warsztatach z chemii żywności. Zajęcia odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach pod okiem pani dr Marty Rogalskiej.

            Młodzież wykrywała konserwanty, przeciwutleniacze, substancje zagęszczające i barwniki w próbkach analizowanej żywności.

            Taka praktyczna lekcja okazała się bardzo ciekawa i pozwoliła zaangażować cały zespół klasowy w badania.

          • Zbiórka maskotek

          • Dziękujemy za pomoc! 

            Dzięki Waszemu zaangażowaniu udało się zebrać ponad 250 maskotek dla najbardziej potrzebujących dzieci z terenu miasta Tychy.
             

          • Stawiam na drób

          • 14 grudnia 2023 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych, które odbyły się w ramach projektu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa drobiowego pn. „Stawiam na drób". Kulinarne spotkanie podzielone zostało na dwie części: prelekcję oraz warsztaty.

            Uczniowie poznali rodzaje i charakterystykę drobiu, uzyskali informacje na temat sposobów jego przyrządzania - prawidłowego podziału tuszki, przyprawiania czy też obróbki termicznej. Wysłuchali również prelekcji dietetyka na temat walorów odżywczych mięsa. W części praktycznej pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy oraz samego mistrza Marcina Budynka uczestnicy przygotowali potrawy na bazie polskiego drobiu.

            Projekt „Stawiam na drób" w całości został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

          • Wycieczka do Pragi

          • Świat jest piękny i stoi przed nami otworem. Tym razem wybraliśmy się na szkolną wycieczkę do Pragi na Świąteczny Jarmark.

            Wyjazd był jednodniowy, ale udało nam się dużo zwiedzić. Stanowiliśmy Mocną Ekipę, to był dobry czas:)

          • Kuchnia azjatycka

          • 8 grudnia 2023 r. uczniowie klasy 2ż, 3ż i 4ż uczestniczyli w warsztatach, w ramach Akademii Kuchni Azjatyckiej, skierowanych do szkół gastronomicznych z południa Polski.

            Wydarzenie odbyło się w krakowskiej siedzibie Akademii Inspiracji MAKRO i miało charakter edukacyjny. Uczestnicy wzięli udział w wykładach, pokazach kulinarnych oraz w prezentacji bezalkoholowych napojów i naparów azjatyckich. Trenerzy Akademii Inspiracji MAKRO: Paweł Trzaskowski, mistrz sushi posiadający „czarny pas" sushi (certyfikat Kuro-obi zdobyty w Tokio), Zbigniew Sonik, Jakub Kowalczyk oraz Sylwia Bochowicz-Kubiak, zaprosili uczniów do świata zróżnicowanych smaków, barw i najnowszych trendów kuchni azjatyckiej. Nie zabrakło konkursów oraz możliwości degustacji przygotowanych potraw.

          • Finał konkursu „Garden Gourmet Young Culinary Cup"

          • 30 listopada 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi odbył się finał ogólnopolskiego konkursu GARDEN GOURMET Young Culinary Cup. Uczennice naszej szkoły: Emilia Kobielska (4tż) i Oliwia Lenczewska (3ż) zajęły III miejsce!

            Uczestnicy konkursu musieli wykazać się znajomością kuchni wegetariańskiej oraz kreatywnością w przygotowaniu dania z roślinnymi zamiennikami mięsa z wykorzystaniem produktów Nestlé Professional (szczególnie marki Garden Gourmet).​​​​ Od września 2023 r. szkoły średnie o profilu gastronomicznym zgłaszały swoich reprezentantów do udziału w konkursie. Po weryfikacji zgłoszeń najlepsze zespoły zostały zaproszone do udziału w półfinałach, które odbyły się w szkołach gastronomicznych w Warszawie, Grubnie, Rzeszowie i Bielsku-Białej. Do Finału konkursu zakwalifikowali się zwycięzcy półfinałów, w tym uczennice naszej szkoły. Finaliści spotkali się w szkole gastronomicznej w Łodzi, aby przyrządzić autorskie danie i zaprezentować je przed Jury. Dziewczyny przygotowały gratin z batatów z kiełbasą wege/ karmelizowaną pietruszkę/ shimeji. Jury doceniło kompozycję, połączenie smaków oraz strukturę potrawy i przyznało uczennicom III miejsce. Wszyscy uczestnicy finału otrzymali całodniowy bilet wstępu do Energylandii, w której znajduje się „The Hall of Columns made with Garden Gourmet”, czyli pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet w Polsce, oferująca Gościom potrawy wegetariańskie i wegańskie, skomponowane przez Doradców Kulinarnych Nestlé Professional.

            Konkurs został zrealizowany w ramach programu szkoleniowego Nestlé YOCUTA (Young Culinary Talents), którego celem jest rozwijanie młodych talentów poprzez zapewnienie niezbędnych narzędzi do udanej kariery w branży kulinarnej. Podjęta inicjatywa okazała się niepowtarzalną szansą dla młodych talentów, by rozpocząć przygodę ze światem profesjonalnej gastronomii, zdobyć doświadczenie zawodowe i rozwijać się pod okiem ekspertów. Udział w konkursie pozwolił młodym adeptom sztuki kulinarnej na poznanie trendów kuchni roślinnej i rozwijanie umiejętności dotyczących przygotowywania potraw bezmięsnych.