Kompetencje miękkie i twarde to obecnie fundament udanej kariery zawodowej. Umiejętności twarde są niezbędne, aby wykonywać dany zawód, jednak znacznie łatwiej je nabyć. Kompetencje miękkie jest trudniej wyćwiczyć, lecz są uniwersalne i przydają się niemal w każdym zawodzie, ponadto ułatwiają funkcjonowanie w społeczeństwie. Równie ważne jak zawodowe są umiejętności miękkie, takie jak kreatywność, podzielność uwagi, odpowiedzialność, dokładność, dobra pamięć, cierpliwość oraz samodzielność. Ważne są pomysłowość, znajomość światowych trendów czy zmysł estetyczny. W pracy kucharza liczą się również łatwość nawiązywania kontaktów, komunikatywność i umiejętność pracy w grupie, ponieważ cały zespół musi się wzajemnie uzupełniać. Kucharz powinien odznaczać się ponadto dobrą kondycją fizyczną i wytrzymałością, szczególnie jeśli musi przygotować posiłki dla dużej liczby gości.