• Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge

          • Inka Plewa, uczennica klasy 4tż, zajęła pierwsze miejsce w konkursie Story Challenge organizowanym przez Stowarzyszenie Hotelmania. 

             

            Już niedługo wyruszy  na edukacyjny mikro-staż w PURO Kraków Kazimierz. Będzie to wyjątkowa okazja do wymiany doświadczeń, nauki i rozwijania swojej pomysłowości.

            Ince, Asi Wołowskiej - naszej absolwentce, która również startowała w konkursie oraz pani Izabeli Kowalczyk serdecznie GRATULUJEMY!!!

          • Sztuka przyrządzania steków

          • 26 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach akcji charytatywnej dla Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo. Kulinarne spotkanie poprowadził chef Seweryn Słanek, który zabrał uczestników w świat szlachetnej wołowiny.

            Organizatorem warsztatów była tyska Restauracja Rock and Rondel.

          • Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”

          • 23 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty promujące polską wieprzowinę w ramach programu „Sztuka Mięsa”. Chef Artur Wawer przybliżył naszym uczniom nowe trendy w gastronomii i zaprezentował swoje autorskie pomysły na dania z wieprzowiny.

            „Sztuka Mięsa” to projekt mający na celu podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat wartości polskiej wieprzowiny. Do projektu przystąpiło 16 szkół gastronomicznych z całej Polski – po jednej z każdego województwa. Serdecznie dziękujemy organizatorom za możliwość reprezentowania województwa śląskiego w ogólnopolskim programie. Warsztaty zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

            fot. materiały prasowe

          • Wykrywanie dodatków do żywności

          • 23 stycznia klasa 5żP uczestniczyła w warsztatach dotyczących wykrywania dodatków do żywności.

            Pani doktor Marta Rogalska ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach przybliżyła uczniom temat konserwantów dodawanych do żywności.

            Po części teoretycznej młodzież przystąpiła do działania. Przeprowadzono szereg reakcji chemicznych  dzięki którym wykryto substancje dodatkowe (barwniki, zagęstniki itp.). 

          • Zajęcia ze strzelectwa

          • ​​​16 stycznia w ramach programu upowszechniania strzelectwa odbyły się w naszej szkole zajęcia prowadzone przez wykwalifikowanego instruktora strzelectwa. Warsztaty odbyły się przy użyciu mobilnych strzelnic a broń laserowa używana podczas zajęć stanowiła repliki broni (zbliżona waga i wygląd).

            Podczas zajęć uczniowie klas piątych, czwartej i 2K dowiedzieli się, jakie są zasady posługiwania bronią oraz zasady bezpieczeństwa na strzelnicy. Omówiona została budowa i zasady działania broni palnej i amunicji. Podczas zajęć praktycznych z wykorzystaniem broni krótkiej i długiej uczniowie ćwiczyli techniki strzeleckie - postawa, celowanie, strzelanie, wymiana magazynków w broni palnej.

          • Rozbiór ryby

          • „Rozbiór ryby” to temat kolejnego spotkania z serii Lekcja z Akademią Inspiracji MAKRO, które odbyło się 15 grudnia 2023 r.

            Chef Zbigniew Sonik zaprezentował techniki filetowania i porcjowania różnych gatunków ryb. W spotkaniu online uczestniczyła klasa 1d.

          • Reprezentacja koszykówki Zespołu Szkół nr 7

          • Reprezentanci naszej szkoły Aleksander Oleszkiewicz, Jakub Dyjas, Maksymilian Baryła, Jakub Szachnitowski, Dawid Biesiadecki, Samuel Colik, Maksym Morin i Franciszek Krupa rozegrali bardzo dobre mecze w Międzyszkolnej Licealiadzie. Było dużo pozytywnej energii i sportowych emocji. Możemy być z nich dumni:)

          • Zapraszamy rodziców i opiekunów na wywiadówki

          • 15 stycznia 2024 r. o godz. 17.00 - w sali gimnastycznej, następnie w klasach z wychowawcami - klasy: 2h, 2t, 2ż, 2g, 2k, 4tż, 5t, 5ż

            11 stycznia 2024 r. godz. 17.00 - w sali gimnastycznej, następnie w klasach z wychowawcami - klasy: 1d, 1ż, 1t, 1k, 1g, 3t, 3

          • Chemia żywności

          • 18 grudnia klasa 4tż uczestniczyła w warsztatach z chemii żywności. Zajęcia odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach pod okiem pani dr Marty Rogalskiej.

            Młodzież wykrywała konserwanty, przeciwutleniacze, substancje zagęszczające i barwniki w próbkach analizowanej żywności.

            Taka praktyczna lekcja okazała się bardzo ciekawa i pozwoliła zaangażować cały zespół klasowy w badania.

          • Zbiórka maskotek

          • Dziękujemy za pomoc! 

            Dzięki Waszemu zaangażowaniu udało się zebrać ponad 250 maskotek dla najbardziej potrzebujących dzieci z terenu miasta Tychy.
             

          • Stawiam na drób

          • 14 grudnia 2023 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych, które odbyły się w ramach projektu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa drobiowego pn. „Stawiam na drób". Kulinarne spotkanie podzielone zostało na dwie części: prelekcję oraz warsztaty.

            Uczniowie poznali rodzaje i charakterystykę drobiu, uzyskali informacje na temat sposobów jego przyrządzania - prawidłowego podziału tuszki, przyprawiania czy też obróbki termicznej. Wysłuchali również prelekcji dietetyka na temat walorów odżywczych mięsa. W części praktycznej pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy oraz samego mistrza Marcina Budynka uczestnicy przygotowali potrawy na bazie polskiego drobiu.

            Projekt „Stawiam na drób" w całości został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.