• Dziś zaczynamy nową przygodę edukacyjną! 🎉 Niezależnie od tego, czy jesteś uczniem, nauczycielem, czy rodzicem, życzymy wszystkim wspaniałego Roku. 🌟
        • Dzień Edukacji Narodowej

        • W piątek 11 października nasza szkoła uroczyście obchodziła Święto Edukacji Narodowej.
          • Śpiewając patriotyczne pieśni świętowaliśmy wspólnie 11 Listopada - Narodowe Święto Niepodległości!
            • HOTELARZE

            • WITAMY NA NASZEJ STRONIE!

              Aktualności

                • Finał konkursu „Garden Gourmet Young Culinary Cup"

                • 05.12.2023
                • 30 listopada 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi odbył się finał ogólnopolskiego konkursu GARDEN GOURMET Young Culinary Cup. Uczennice naszej szkoły: Emilia Kobielska (4tż) i Oliwia Lenczewska (3ż) zajęły III miejsce!

                  Uczestnicy konkursu musieli wykazać się znajomością kuchni wegetariańskiej oraz kreatywnością w przygotowaniu dania z roślinnymi zamiennikami mięsa z wykorzystaniem produktów Nestlé Professional (szczególnie marki Garden Gourmet).​​​​ Od września 2023 r. szkoły średnie o profilu gastronomicznym zgłaszały swoich reprezentantów do udziału w konkursie. Po weryfikacji zgłoszeń najlepsze zespoły zostały zaproszone do udziału w półfinałach, które odbyły się w szkołach gastronomicznych w Warszawie, Grubnie, Rzeszowie i Bielsku-Białej. Do Finału konkursu zakwalifikowali się zwycięzcy półfinałów, w tym uczennice naszej szkoły. Finaliści spotkali się w szkole gastronomic

                • Finał konkursu „Garden Gourmet Young Culinary Cup": Czytaj więcej
                • Konkurs "Kukurydziane Inspiracje"

                • 05.12.2023
                • 30 listopada 2023 r. uczennice klasy 2ż: Weronika KulaAmelia Słanek reprezentowały naszą szkołę w finale ogólnopolskiego konkursu „Kukurydziane Inspiracje”, który odbył się w hotelu Narvil w Serocku.

                  Spośród zgłoszonych zespołów komisja preselekcyjna wybrała pięć najlepszych drużyn ze szkół gastronomicznych z Bydgoszczy, Poznania, Radzynia Podlaskiego, Ropczyc oraz Tychów, które walczyły o zwycięstwo w finale. Celem konkursu była edukacja konsumentów pod kątem spożywania jakościowych produktów zbożowych, promowanie spożycia kukurydzy oraz rozwój młodych talentów kulinarnych. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania zawierającego co najmniej 50% kukurydzy pod różnymi postaciami. Koszt pojedynczej porcji potrawy nie mógł przekroczyć 100 zł. Kulinarne zmagania uczestników oceniało jury w składzie: Maciej Piątek (szef kuchni hotelu Moderno w Poznaniu), Krzysztof Bednarz (szef k

                • Konkurs "Kukurydziane Inspiracje": Czytaj więcej
                • Ile ważą hobbici?

                • 01.12.2023
                • Laureatkami konkursu "Ile ważą hobbici?" zostały uczennice klasy 3ż.

                  1. miejsce Tetiana Kosmynka
                  2. miejsce Wiktoria Gilner
                  3. miejsce Urszula KaraśKlaudia Maślanka

                  Prawidłowa waga ksiązek wynosiła 4,12 kg. Tetiana pomyliła się tylko o 120 g.

                  Gratulujemy serdecznie i dziękujemy wszystkim uczestnikom.

                • Ile ważą hobbici?: Czytaj więcej
                • Spotkanie z przedstawicielem Wojska Polskiego

                • 24.11.2023
                • 24 listopada uczniów klas maturalnych odwiedził przedstawiciel Wojskowego Centrum Rekrutacji w Tychach. Młodzież wysłuchała informacji o zasadach rekrutacji, przebiegu oraz korzyściach płynących ze służby wojskowej.

                • Spotkanie z przedstawicielem Wojska Polskiego : Czytaj więcej
                • „Garden Gourmet Young Culinary Cup”

                • 05.12.2023
                • ​​​​​​23 listopada 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej odbył się półfinał konkursu „Garden Gourmet Young Culinary Cup” organizowany przez NESTLÉ Polska S.A. Młodzi adepci sztuki kulinarnej odkrywali tajemnice wegetariańskiej kuchni, przygotowując dania z roślinnymi zamiennikami mięsa z wykorzystaniem produktów marki Garden Gourmet.​​​​

                • „Garden Gourmet Young Culinary Cup”: Czytaj więcej
                • Wrocławska Akademia Prawa i Bezpieczeństwa dla Młodzieży

                • 05.12.2023
                • 21 listopada 2023 r. uczniowie klasy 3ż i 4ż uczestniczyli w wykładzie dr Pawła Fiktusa pt.: Prawo do wizerunku. Zdjęcie ląduje na facebooku, a Ty …w sądzie!” oraz w webinarium Hejtujesz? Uważaj! Kary za cyberbullying” prowadzonym przez dr Barbarę Lorenc-Żelisko.

                  Wykłady zostały zorganizowane przez Wyższą Szkołę Prawa we Wrocławiu w ramach projektu Wrocławskiej Akademii Prawa i Bezpieczeństwa dla Młodzieży. Celem projektu jest propagowanie wiedzy o prawie i szeroko pojętym bezpieczeństwie wewnętrznym wśród młodzieży.

                • Wrocławska Akademia Prawa i Bezpieczeństwa dla Młodzieży : Czytaj więcej
                • Liderzy Zawodu

                • 23.11.2023
                • Kolejne osiągniecia naszych uczniów. Podczas uroczystej gali w tyskiej Mediatece nagrodzono najzdolniejszych uczniów z Tychów. W czasie wydarzenia wręczono dyplomy, wyróżnienia i nagrody uczniom tyskich szkół, którzy mogą szczycić się znaczącymi osiągnięciami naukowymi, artystycznymi i sportowymi.

                  Podczas tegorocznej gali za sukcesy uzyskane w roku szkolnym 2022/2023 wręczono dyplomy 55 uczniom, którzy otrzymali stypendium Prezydenta Miasta Tychy "Tyskie Orły" i 10 stypendiów "Lider Zawodu" dla uczniów posiadających znaczące osiągnięcia w zakresie kształcenia w zawodzie. Wśród nagrodzonych znalazło się aż 7 uczniów naszej szkoły.
                  Jesteśmy z Was dumni i życzymy dalszych sukcesów:)

                • Liderzy Zawodu: Czytaj więcej
                • Kompetencje miękkie w gastronomii

                • 05.12.2023
                • 20 listopada 2023 r. klasa 2k w ramach Lekcji z Akademią Inspiracji Makro uczestniczyła w webinarium „Kompetencje miękkie w gastronomii”. Lekcję poprowadził Executive Chef Akademii – Rafał Zaręba.

                  Kompetencje miękkie i twarde to obecnie fundament udanej kariery zawodowej. Umiejętności twarde są niezbędne, aby wykonywać dany zawód, jednak znacznie łatwiej je nabyć. Kompetencje miękkie jest trudniej wyćwiczyć, lecz są uniwersalne i przydają się niemal w każdym zawodzie, ponadto ułatwiają funkcjonowanie w społeczeństwie. Równie ważne jak zawodowe są umiejętności miękkie, takie jak kreatywność, podzielność uwagi, odpowiedzialność, dokładność, dobra pamięć, cierpliwość oraz samodzielność. Ważne są pomysłowość, znajomość światowych trendów czy zmysł estetyczny. W pracy kucharza liczą się również łatwość nawiązywania kontaktów, komunikatywność i umiejętność pracy w grupie, ponieważ cały zespół

                • Kompetencje miękkie w gastronomii: Czytaj więcej
                • Olimpiada Wiedzy o Prawach Ucznia

                • 17.11.2023
                • Uczennice naszej szkoły Inka PlewaKamila Trojaczek zakwalifikowały się do wojewódzkiego etapu Olimpiady Wiedzy o Prawach Ucznia.

                  Olimpiada jest trójetapowa. Etap szkolny to test wielokrotnego wyboru, wojewódzki polega na napisaniu krótkiej pracy pisemnej albo nagraniu filmu, a ogólnopolski jest egzaminem ustnym. W roku szkolnym 2023/2024 do etapu szkolnego 70 szkół zgłosiło 705 osób. Ostatecznie wzięło w nim udział 65 szkół i 591 osób uczących się w nich. Wszystkie te liczby są rekordowe i znacznie przebijają zeszłoroczne statystyki (515 zgłoszonych, 478 piszących). Pytania co roku przygotowuje Komitet Główny, w którym zasiadają przedstawiciele Fundacji oraz wyłącznie belwederscy profesorowie.

                • Olimpiada Wiedzy o Prawach Ucznia: Czytaj więcej
                • Tydzień Edukacji Globalnej

                • 19.02.2024
                • Tydzień Edukacji Globalnej (Global Education Week) to ogólnoświatowa inicjatywa mająca na celu zwrócenie uwagi społeczeństw Europy na funkcjonowanie współczesnego świata oraz konsekwencji, które niesie ze sobą globalizacja. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem: „Pokój dla planety. Planeta pokoju”.

                • Tydzień Edukacji Globalnej : Czytaj więcej
                • Dzień Tolerancji

                • 16.11.2023
                • 16 listopada obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Tolerancji. W ramach akcji pod tytułem „Kolorowy dzień” uczniowie mieli za zadanie ubrać się w różnokolorowe barwy.

                  Ranking najbardziej kolorowych klas przedstawia się następująco:
                  I miejsce: kl. 4tż

                  II miejsce: kl. 3ż
                  III miejsce: kl. 2ż

                  Celem inicjatywy było kształtowanie postaw tolerancji, szacunku i empatii. Pamiętajmy, jesteśmy różni, lecz równie ważni. Bycie tolerancyjnym i odnoszenie się do drugiego człowieka z szacunkiem nic nas nie kosztuje.

                • Dzień Tolerancji: Czytaj więcej
              • Katalog online biblioteki
              • {#1508} 3
              • {#1508} 1
              • {#1508} 2
              • AKADEMIA ŚLĄSKA
              • {#1508} 2
              • Poznaj Polskę
              • Szkoła Pamięta
              • ePUAP
              • Nieodpłatna pomoc prawna, nieodpłatne poradnictwo obywatelskie i nieodpłatna mediacja
              • Rzecznik Praw Dziecka
              • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
              • Strona w języku:

              •           

            • liczba odwiedzin: 377246