• Dziś zaczynamy nową przygodę edukacyjną! 🎉 Niezależnie od tego, czy jesteś uczniem, nauczycielem, czy rodzicem, życzymy wszystkim wspaniałego Roku. 🌟
        • Dzień Edukacji Narodowej

        • W piątek 11 października nasza szkoła uroczyście obchodziła Święto Edukacji Narodowej.
          • Śpiewając patriotyczne pieśni świętowaliśmy wspólnie 11 Listopada - Narodowe Święto Niepodległości!
            • HOTELARZE

            • WITAMY NA NASZEJ STRONIE!

              Aktualności

                • Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge

                • 26.01.2024
                • Inka Plewa, uczennica klasy 4tż, zajęła pierwsze miejsce w konkursie Story Challenge organizowanym przez Stowarzyszenie Hotelmania.

                  Już niedługo wyruszy na edukacyjny mikro-staż w PURO Kraków Kazimierz. Będzie to wyjątkowa okazja do wymiany doświadczeń, nauki i rozwijania swojej pomysłowości.

                • Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge: Czytaj więcej
                • Sztuka przyrządzania steków

                • 09.05.2024
                • 26 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach akcji charytatywnej dla Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo. Kulinarne spotkanie poprowadził chef Seweryn Słanek, który zabrał uczestników w świat szlachetnej wołowiny.

                  Organizatorem warsztatów była tyska Restauracja Rock and Rondel.

                • Sztuka przyrządzania steków: Czytaj więcej
                • Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”

                • 06.05.2024
                • 23 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty promujące polską wieprzowinę w ramach programu „Sztuka Mięsa”. Chef Artur Wawer przybliżył naszym uczniom nowe trendy w gastronomii i zaprezentował swoje autorskie pomysły na dania z wieprzowiny.

                  „Sztuka Mięsa” to projekt mający na celu podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat wartości polskiej wieprzowiny. Do projektu przystąpiło 16 szkół gastronomicznych z całej Polski – po jednej z każdego województwa. Serdecznie dziękujemy organizatorom za możliwość reprezentowania województwa śląskiego w ogólnopolskim programie. Warsztaty zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

                • Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”: Czytaj więcej
                • Wykrywanie dodatków do żywności

                • 19.02.2024
                • 23 stycznia klasa 5żP uczestniczyła w warsztatach dotyczących wykrywania dodatków do żywności.

                  Pani doktor Marta Rogalska ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach przybliżyła uczniom temat konserwantów dodawanych do żywności.

                  Po części teoretycznej młodzież przystąpiła do działania. Przeprowadzono szereg reakcji chemicznych dzięki którym wykryto substancje dodatkowe (barwniki, zagęstniki itp.).

                • Wykrywanie dodatków do żywności: Czytaj więcej
                • Zajęcia ze strzelectwa

                • 19.01.2024
                • ​​​16 stycznia w ramach programu upowszechniania strzelectwa odbyły się w naszej szkole zajęcia prowadzone przez wykwalifikowanego instruktora strzelectwa. Warsztaty odbyły się przy użyciu mobilnych strzelnic a broń laserowa używana podczas zajęć stanowiła repliki broni (zbliżona waga i wygląd).

                  Podczas zajęć uczniowie klas piątych, czwartej i 2K dowiedzieli się, jakie są zasady posługiwania bronią oraz zasady bezpieczeństwa na strzelnicy. Omówiona została budowa i zasady działania broni palnej i amunicji. Podczas zajęć praktycznych z wykorzystaniem broni krótkiej i długiej uczniowie ćwiczyli techniki strzeleckie - postawa, celowanie, strzelanie, wymiana magazynków w broni palnej.

                • Zajęcia ze strzelectwa: Czytaj więcej
                • Rozbiór ryby

                • 19.02.2024
                • „Rozbiór ryby” to temat kolejnego spotkania z serii Lekcja z Akademią Inspiracji MAKRO, które odbyło się 15 grudnia 2023 r.

                  Chef Zbigniew Sonik zaprezentował techniki filetowania i porcjowania różnych gatunków ryb. W spotkaniu online uczestniczyła klasa 1d.

                • Rozbiór ryby: Czytaj więcej
                • Reprezentacja koszykówki Zespołu Szkół nr 7

                • 17.01.2024
                • Reprezentanci naszej szkoły Aleksander Oleszkiewicz, Jakub Dyjas, Maksymilian Baryła, Jakub Szachnitowski, Dawid Biesiadecki, Samuel Colik, Maksym Morin i Franciszek Krupa rozegrali bardzo dobre mecze w Międzyszkolnej Licealiadzie. Było dużo pozytywnej energii i sportowych emocji. Możemy być z nich dumni:)

                • Reprezentacja koszykówki Zespołu Szkół nr 7 : Czytaj więcej
              • Katalog online biblioteki
              • {#1508} 3
              • {#1508} 1
              • {#1508} 2
              • AKADEMIA ŚLĄSKA
              • {#1508} 2
              • Poznaj Polskę
              • Szkoła Pamięta
              • ePUAP
              • Nieodpłatna pomoc prawna, nieodpłatne poradnictwo obywatelskie i nieodpłatna mediacja
              • Rzecznik Praw Dziecka
              • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
              • Strona w języku:

              •           

            • liczba odwiedzin: 377256