Aktualności

          • Nowoczesna Kuchnia Vege

          • 25 września 2025 r. w Akademii Inspiracji Makro w Krakowie odbył się konkurs kulinarny Nowoczesna Kuchnia Vege 2025. Spośród kilkuset zgłoszeń nadesłanych przez szkoły gastronomiczne z województw: dolnośląskiego, opolskiego, śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego, jury wyłoniło 24 uczestników. W gronie finalistów znalazła się uczennica naszej szkoły – Yuliia Koliesnik (2k). Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 4 porcji wegańskiego lub wegetariańskiego dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem ziemniaka oraz wybranych produktów z regulaminowej listy organizatora. Na wykonanie potraw uczestnicy mieli 75 minut. Jury oprócz walorów degustacyjnych oceniało sposób wykorzystania produktów, pracę na stanowisku, technikę wykonania potrawy oraz prezentację dania.

            Yuliia wykazała się kreatywnością oraz doskonałymi umiejętnościami technicznymi, które zostały docenione przez jurorów. Otrzymała nagrodę I stopnia, czyli udział w prestiżowym programie edukacyjnym „Szef dla Młodych Talentów” – edycja 2025/2026. Tym samym znalazła się w gronie zaledwie trzynastu laureatów z południowej Polski, którzy zdobyli wejściówki do Akademii Kulinarnej Makro.

            Konkurs został zorganizowany przez Makro Cash and Carry Polska S.A.

            Serdecznie gratulujemy Yulii sukcesu i życzmy powodzenia w kolejnych konkursach!

          • Spotkanie uczniów klas maturalnych z Martą Markiewicz – autorką książki „Bez alko i dragów jestem nudna”

          • 24 września 2025 r. uczniowie klas maturalnych uczestniczyli w spotkaniu z p. Martą Markiewicz, autorką książki „Bez alko i dragów jestem nudna”. Pani Markiewicz opowiedziała o swojej drodze od osoby uzależnionej do laureatki tytułu Superbohaterki „Wysokich Obcasów” 2024.

            Podczas spotkania autorka podzieliła się z młodzieżą osobistymi doświadczeniami związanymi z uzależnieniem i procesem zdrowienia, obalając wiele mitów związanych z chorobą alkoholową. Przedstawiła również projekt SobeRave – trzeźwych imprez organizowanych w dużych miastach, które pokazują, że zabawa i życie bez używek są możliwe.

            Spotkanie było okazją do refleksji, zadawania pytań oraz szczerej rozmowy o problemach, które dotykają wielu młodych ludzi, a także o nadziei i możliwościach, jakie daje wyjście z uzależnienia.

          • Śląski Kongres Oświaty

          • W dniach 17–18 września 2025 r. na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach odbył się Śląski Kongres Oświaty – jedno z najważniejszych wydarzeń edukacyjnych w regionie.

            Podczas Kongresu uczestnicy: nauczyciele, dyrektorzy szkół, samorządowcy i eksperci z całego kraju dzielili się swoimi doświadczeniami, prezentowali dobre praktyki i rozmawiali o przyszłości edukacji w Polsce.  

            Zespół Szkół nr 7 w Tychach podczas tego wydarzenia reprezentowała Pani Dyrektor Joanna Żebrowska, która była moderatorem panelu dyskusyjnego: „Innowacyjny uczeń cenny dla pracodawcy, konkurencyjny na rynku pracy.” Pani Dyrektor prowadziła dyskusję z ekspertami zaproszonymi do tego panelu. Dyskusja ta była również okazją do podzielenia się dobrymi praktykami dotyczącymi realizacji programu Erasmus+. Pani Dyrektor mówiła o przygotowaniu młodzieży do udziału w tym programie i o innowacjach pedagogicznych, w których uczestniczą uczniowie.

            Śląski Kongres Oświaty został zorganizowany przez:

            Wojewodę Śląskiego,
            Marszałka Województwa Śląskiego,
            Śląskiego Kuratora Oświaty,
            Prezydenta Miasta Katowice
            oraz Rektora Uniwersytetu Śląskiego.

            Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli:

            Minister Edukacji oraz Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

          • Śląski Kongres Oświaty 2025

          • Uczniowie klasy 2k i 3d, 18 września mieli możliwość wysłuchania wykładu podczas Śląskiego Kongresu Oświaty na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach.

            Jedno znajważniejszych wydarzeń edukacyjnych wregionie, dało możliwość odpowiedzenia na pytanie  Dobrostan uczniów w dobie cyfrowej rewolucji. Jak sztuczna inteligencja zmienia nasze życie?. Być świadomym użytkownikiem urządzeń mobilnych to znaczy, być bezpiecznym w sieci. Wszystkie zademonstrowane dobre praktyki będziemy powielać na zajęciach informatycznych w naszej szkole i w życiu codziennym. Dziękujemy za zaproszenie.

          • 🔬 Odkrywcy XXI wieku – mikroby, molekuły, maszyny i AI 🧬🤖

          • 17 września klasa 5t wzieła udział w projekcie SWSM w Katowicach pt. „Odkrywcy XXI wieku – mikroby, molekuły, maszyny i Al”. 

            Młodzież uczestniczyła w wykładach i warsztatach, w ramach których zgłębiała wiedzę z zakresu chemii, biologii, medycyny i technologii. 

          • Uczennice naszej szkoły na podium konkursu „Gastro Chef” w Chorzowie!

          • 17 września 2025 r. w Chorzowie odbył się konkurs kulinarny „Gastro Chef”, zorganizowany z okazji 80-lecia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.

            Młodzi, utalentowani kucharze z różnych miast stanęli do rywalizacji, przygotowując na żywo autorskie potrawy. Publiczność mogła podziwiać ich kunszt, kreatywność i kulinarną wyobraźnię. Amelia Słanek i Anna Wysocka zajęły III miejsce w tej prestiżowej rywalizacji! 👏 Nasze uczennice zachwyciły jury wyjątkową kompozycją smaków – Roladką schabową z truskawkowym biszkoptem, kapustą włoską sauté i balsamico truskawkowym. Odwaga kulinarna w połączeniu z precyzją wykonania zapewniły im miejsce na podium oraz uznanie ekspertów gastronomii.

            Serdecznie gratulujemy Amelii i Annie sukcesu i życzymy dalszych osiągnięć w rozwijaniu kulinarnej pasji! 👏🍽️

          • Świętujemy Jubileusz 70 - lecia działalności Cechu Rzemiosł i Przedsiębiorczości w Tychach

          • CECH RZEMIOSŁ I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI w Tychach obchodził swój wspaniały jubileusz 70-lecia działalności. 

            Przedstawiciele naszej szkoły wzięli udział w uroczystej Mszy Świętej w intencji rzemieślników i przedsiębiorców. Mieliśmy honor prezentować poczty sztandarowe również podczas otwarcia Gali obchodów Jubileuszu.

            Uczniowie naszej szkoły od wielu lat odbywają szkolenie praktyczne pod fachowym okiem tyskich rzemieślników. My również tworzymy historię lokalnego rzemiosła. To dla nas zaszczyt, że mogliśmy wziąć udział w tym wydarzeniu, w uroczystościach pełnych dumy i tradycji.

            Wszystkim przedsiębiorcom i rzemieślnikom życzymy dużo szczęści i radości w życiu prywatnycm i zawodowym

            DZIĘKUJEMY, ŻE JESTEŚCIE

          • Warsztaty florystyczne Wykonywanie kompozycji florystycznych z roślin egzotycznych

          • 10 i 11 września grupa uczennic z technikum i szkoły branżowej wzięła udział w dwudniowych warsztatach florystycznych zorganizowanych przez  Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie Florystyki w Turzy Śląskiej.

            To był fantastyczny czas, szybko mijały godziny spędzone na zajęciach przy tworzeniu własnych aranżacji w różnych stylach florystycznych. Zapoznaliśmy się z gatunkami egzotycznych roślin i kwiatów ciętych, ich właściwościami, warunkami uprawy i pielęgnacji. Mistrz florystyki pan Kacper Terka nauczył nas technik mocowań egzotycznego materiału w kompozycjach florystycznych.

            Mistrz Polski we florystyce Pan Zygmunta Sieradzan, który gościł w naszej szkole na początku naszej współpracy z BCU z Turzy Śląskiej tym razem oprowadził naszą grupę po klimatycznej Palmiarni wprowadzając nas w świat egzotycznej flory

            Wyjątkowym wydarzeniem było spotkanie z Mistrzem Świata we Florystyce Panem Tomaszem Kuczyńskim. World Cup Floral Art 2025 to sukces polskiej florystyki!!! To wielki zaszczyt odbierać Certyfikat Branżowych Umiejętności FLORYSTY z rąk samego MISTRZA ŚWIATA

            To był dobry czas spędzony w gronie wyjątkowych osób w świecie egzotyki i piękna. Udział w warsztatch florystycznych z pewnością umożliwił nabycie nowych umiejętności zawodowych uczennicom klas hotelarskich. Na pewno tworzenie kompozycji kwiatowych oraz dekoracji na imprezy i spotkania biznesowe nie jest im już obce

            Dziękujemy BCU w Turzy Śląskiej za współpracę. Cały czas liczymy na jeszcze...:)

          • 📢Uwaga! Uwaga!

          • Masz pomysły na życie szkoły? 💡
            Chcesz działać, inspirować ✨i reprezentować uczniów?🧑‍🎓👩‍🎓

            To świetna okazja! 🎯

            Rozpoczynamy nabór kandydatów na przewodniczącego Samorządu Uczniowskiego 🗳️
            Jeśli czujesz, że potrafisz być liderem 💪, masz głowę pełną inicjatyw 🚀i chcesz zostawić swój ślad w naszej szkole 🏫– zgłoś swoją kandydaturę!

            📅Termin zgłoszeń: 12 września 2025
            📍Zgłoszenia przyjmujemy u opiekuna SU - pani Anna Wróbel (sala21B) 👨‍🏫👩‍🏫

            Nie czekaj – szkoła potrzebuje właśnie Ciebie! 🙌🌟

          • 🌞 Wakacyjne praktyki w Mrzeżynie

          • W ramach wakacyjnych praktyk nasza młodzież zdobywała doświadczenie zawodowe nie tylko za granicą. Część uczniów miała też okazję pracować nad polskim Bałtykiem – w malowniczym Mrzeżynie!

            Cenne doświadczenia, piękne widoki i dużo pozytywnej energii!

          • Praktyki w Austrii

          • Zobacz, jak wygląda nasza przygoda! 📸

            📷 W galerii znajdziecie:

            - kulisy naszej codziennej pracy
            - wspólne wycieczki i integracje

            - piękne krajobrazy
            Dziękujemy wszystkim, którzy byli częścią tej wyjątkowej przygody! 💙

          • Pozdrowienia z Austrii! 🌄

          • Pozdrowienia ze stażu w Pensjonacie Imbachhorn!

            W malowniczej miejscowości Fusch, codziennie uczymy się, rozwijamy i chłoniemy alpejski klimat pracy i kultury. Każdy dzień to nowe wyzwania i inspiracje, które na długo zostaną z nami! 💼⛰️😊

          • Pozdrowienia z Teneryfy!

          • Zdobywamy doświadczenie, poznajemy kulturę i czerpiemy z każdej chwili pełnymi garściami!

            Relacja uczniów:

            Przygotowania do naszego stażu rozpoczęły się już na kilka miesięcy przed wyjazdem. Odbyliśmy serię spotkań organizacyjnych, podczas których omawialiśmy szczegóły wyjazdu, miejsce zakwaterowania i przebieg praktyk zawodowych. W ramach przygotowań stworzyliśmy i przedstawiliśmy prezentacje dotyczące zarówno jedzenia, jak i kultury oraz geografii Teneryfy. Dzięki temu mogliśmy lepiej zrozumieć miejsce, do którego mieliśmy się udać i przygotować się do życia w nowym środowisku. Wszyscy uczestnicy przystąpili również do testów językowych, które miały na celu ocenę naszych umiejętności komunikacyjnych w języku angielskim. Pozwoliło nam to określić poziom zaawansowania i odpowiednio dobrać zakres materiałów do dalszego doskonalenia języka przed rozpoczęciem praktyk. Dodatkowo otrzymaliśmy dostęp do specjalnej platformy internetowej, która umożliwiła nam samodzielne szkolenie językowe przed wyjazdem. Staż zawodowy odbyliśmy w hotelu Paradise Park Fun Lifestyle Hotel, położonym w południowej części Teneryfy, w miejscowości Los Cristianos. Jest to znane i popularne miejsce turystyczne, co pozwoliło nam zdobyć cenne doświadczenie zawodowe w dynamicznym i międzynarodowym środowisku. W projekcie wzięło udział ośmioro uczniów z naszej szkoły. Po przylocie na wyspę zostaliśmy zakwaterowani w pokojach hotelowych. Dziewczęta mieszkały w apartamencie typu duplex, który oferował dużo przestrzeni, a chłopcy zostali zakwaterowani w pokoju typu twin. Praktyki trwały od 2 do 30 lipca 2025 roku. Część uczestników pracowała na stanowiskach kelnerskich – obsługiwali gości w hotelowej restauracji, przygotowywali zastawę oraz dbali o porządek i dobrą atmosferę. Pozostali członkowie grupy pracowali w hotelowej kuchni, gdzie mieli okazję pomagać przy przygotowywaniu posiłków, poznawać zasady funkcjonowania zaplecza gastronomicznego oraz zdobywać praktyczne umiejętności kulinarne. Podczas codziennej pracy rozwijaliśmy nasze kompetencje zawodowe, uczyliśmy się współpracy w zespole międzynarodowym, doskonaliliśmy znajomość języków obcych oraz poznawaliśmy standardy obsługi gościa hotelowego.

            Czas wolny, który mieliśmy po zakończeniu pracy, wykorzystywaliśmy bardzo aktywnie. Realizowaliśmy przygotowany wcześniej program kulturowy, który obejmował wycieczki krajoznawcze, zwiedzanie wyspy oraz integracyjne spacery po okolicy. Już w pierwszy dzień wolny odbyliśmy niezapomniany rejs katamaranem wzdłuż wybrzeża Teneryfy, podczas którego mieliśmy okazję podziwiać malownicze krajobrazy, zatoki oraz zobaczyć delfiny i wieloryby w ich naturalnym środowisku. Kolejnego dnia odwiedziliśmy słynny Loro Parque – jeden z największych i najpiękniejszych ogrodów zoologicznych na świecie. Zobaczyliśmy tam pokaz orek, delfinów, papug oraz lwów morskich, co dostarczyło nam wielu pozytywnych emocji. W trakcie kolejnych dni mieliśmy okazję spędzić cały dzień w Siam Parku – największym parku wodnym w Europie, pełnym atrakcji, zjeżdżalni i egzotycznej roślinności. Nie zabrakło także wycieczek krajoznawczych. Zobaczyliśmy m.in. majestatyczny wulkan Teide, który jest najwyższym szczytem Hiszpanii oraz malowniczą górską miejscowość Masca, słynącą z wąskich dróg, spektakularnych widoków i klimatycznej zabudowy.

            Udział w projekcie Erasmus+ na Teneryfie był dla nas nie tylko wyjątkowym doświadczeniem zawodowym, ale także osobistym. Dzięki praktykom zdobyliśmy nowe umiejętności, nauczyliśmy się pracy w zespole, przełamaliśmy bariery językowe i staliśmy się bardziej otwarci na nowe kultury. Staż pokazał nam, że praca za granicą to nie tylko obowiązek, ale także szansa na rozwój, samodzielność i poszerzenie horyzontów. Poznaliśmy wielu wspaniałych ludzi, zdobyliśmy wartościowe doświadczenia i wróciliśmy z głowami pełnymi wspomnień, które na długo pozostaną z nami.