21 marca 2024 r. w CKZiU w Sosnowcu odbył się VIII Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2024”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji było „Jajo w roli głównej”. Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu 3 porcji dania zasadniczego oraz deseru. Do rywalizacji przystąpiło osiem dwuosobowych zespołów z różnych szkół gastronomicznych województwa śląskiego, a wśród nich uczennice naszej szkoły: Wiktoria Gilner (3ż) i Anna Wysocka (2ż).
Dziewczyny przygotowały danie zasadnicze „raviolo con uovo z burratą i szpinakiem podane na sosie holenderskim” oraz deser „tartaletka lemon curd z bezą włoską podana z lodami mango”. Po podliczeniu punktów okazało się, że reprezentacja naszej szkoły znalazła się tuż za podium. Uczennice pokazały nie tylko swoje zdolności kulinarne, ale również determinację i umiejętność radzenia sobie z trudnościami.
Dziękujemy za podjęcie wyzwania i udział w konkursie. Życzmy powodzenia w kolejnych kulinarnych zmaganiach!