30 listopada 2023 r. uczennice klasy 2ż: Weronika Kula i Amelia Słanek reprezentowały naszą szkołę w finale ogólnopolskiego konkursu „Kukurydziane Inspiracje”, który odbył się w hotelu Narvil w Serocku.
Spośród zgłoszonych zespołów komisja preselekcyjna wybrała pięć najlepszych drużyn ze szkół gastronomicznych z Bydgoszczy, Poznania, Radzynia Podlaskiego, Ropczyc oraz Tychów, które walczyły o zwycięstwo w finale. Celem konkursu była edukacja konsumentów pod kątem spożywania jakościowych produktów zbożowych, promowanie spożycia kukurydzy oraz rozwój młodych talentów kulinarnych. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania zawierającego co najmniej 50% kukurydzy pod różnymi postaciami. Koszt pojedynczej porcji potrawy nie mógł przekroczyć 100 zł. Kulinarne zmagania uczestników oceniało jury w składzie: Maciej Piątek (szef kuchni hotelu Moderno w Poznaniu), Krzysztof Bednarz (szef kuchni hotelu Narvil w Serocku) i Artur Wesoły (dietetyk, trener kulinarny w Centrum Respo). Wszyscy finaliści konkursu zaprezentowali bardzo wysoki poziom techniczny oraz umiejętności praktyczne, a także kreatywność przy wykorzystaniu kukurydzy w sporządzonych potrawach. Weronika i Amelia przygotowały kurczaka sous-vide na purée z kukurydzy z karmelizowaną kukurydzą w BBQ. W klasyfikacji ogólnej nasze młode adeptki sztuki kulinarnej zajęły III miejsce.
Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!
Organizatorem konkursu był Polski Związek Producentów Kukurydzy. Konkurs sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
fot. materiały prasowe