Ogólnopolski Konkurs Programistyczny Gigathon
Szkolny turniej siatkówki 2023/2024
SZKOLNY TURNIEJ SIATKÓWKI to już wieloletnia tradycja. W tym roku szkolnym w tej sportowej imprezie wzięły udział reprezentacje 11 klas i to już jest sukces:)
I miejsce zdobyła reprezentacja klasy 5T w składzie Kamila Kozok i Emilia Golda oraz Mateusz Długajczyk, Piotr Świergolik, Jakub Szachnitowski i Mateusz Śliwa.
II miejsce zdobyła reprezentacja kasy 5Ż
III miejsce zdobyła reprezentacja klasy 4TŻ
Podczas całego turnieju było wiele sportowych emocji i pozytywnej energii. Drużyny wspierały się wzajemne, konkurencja była bardzo duża a mecze finałowe były na najwyższym poziomie.
GRATULUJEMY ZWYCIĘZCOM I WSZYSTKIM UCZESTNIKOM TURNIEJU
Bitwa na drobiowe smaki 3 - WIELKI FINAŁ - podsumowanie
Bitwa na drobiowe smaki 3
W trzeciej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Bitwa na drobiowe smaki" region Śląska reprezentowały uczennice naszej szkoły Julia Gilner i Natalia Kostka. Po wygranych eliminacjach regionalnych przyszedł czas (08-10.04.2024) na etap centralny, który odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie.
Pierwszego dnia zmagań uczestnicy zostali poddani testowi smaków a także wysłuchali wykładu pani dietetyk, która mówiła o pozytywnych aspektach spożywania mięsa drobiowego. Drugi dzień to już praca na profesjonalnej kuchni instytutu. Młodzi adepci kulinarni z 15 szkól gastronomicznych, mieli do wykonania przystawkę, zupę i danie główne. Oczywiście składnikiem podstawowym potraw miało być mięso z kurczaka. Trzy godziny ciężkiej walki o przepustkę do kolejnego dnia bitwy. Poczynania uczniów oceniało wybitne Jury: Łukasz Konik, Kurt Scheller, Jacek Soból, Bartosz Peter, Łukasz Wódz, Jacek Schliske, Piotr Chmielewski. To oni dopytywali o szczegóły powstawania dań, stawiali trudne, fachowe pytania, ale także pomagali w krytycznych momentach i zagrzewali do walki. Po wydaniu wszystkich konkursowych potraw, po naradzie bitewnej szefowie kuchni ogłosili, które to szkoły przejdą do finału finałów! Wśród ósemki szczęśliwców znalazła się nasza tyska kulinarna drużyna.
W trzecim dniu konkursu ekipy uczestników stanęły przed kolejnym wyzwaniem - czarną skrzynką. W black boxie pokazała się kulinarna łamigłówka, którą należało rozwiązać przygotowując dania (przystawka, zupa, danie zasadnicze) z obowiązkowymi składnikami: tuszka drobiowa, brokuł, szparagi, imbir, kasza gryczana, sos hoisin. Krótka narada co powstanie na talerzach i już kolejne zadanie. Drużyny musiały wykazać się umiejętnościami zarządzania budżetem, robiąc zakupy, mając do dyspozycji 200zł. Gdy koszyki były już wyposażone w niezbędne produkty spożywcze, zespoły przystąpiły do kreatywnego gotowania. Działo się dużo! Kolejne talerze zachwycały nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim nietuzinkowym smakiem. Konkurs stał na bardzo wysokim poziomie. W końcu przyszedł czas na rozstrzygnięcie bitwy.... Julia Gilner i Natalia Kostka zajęły rewelacyjne III miejsce!!! Ponadto Dziewczyny zdobyły jeszcze jedną nagrodę - specjalne wyróżnienie za pracę duchu Fair Play!! Gratulujemy serdecznie!! Zdobycie trzeciego miejsca w tak renomowanym konkursie to dla naszej Drużyny nie tylko zaszczyt, ale także potwierdzenie ich kulinarnych umiejętności oraz ciężkiej pracy. To dowód, że pasja, zaangażowanie i determinacja mogą przekuć się w sukces nawet w najbardziej wymagającej konkurencji!!! Gratulujemy!!
Dzień otwarty szkoły
Dzień otwarty to najlepsza okazja, by poznać placówkę, nauczycieli oraz kierunki kształcenia.
Emocje jako determinanty zachowań żywieniowych
9 kwietnia 2024 r. uczniowie klasy 5ż uczestniczyli w webinarium „Emocje jako determinanty zachowań żywieniowych", które poprowadził dr inż. Witold Kozirok.
Młodzież wzbogaciła swoją wiedzę na temat emocjonalnych aspektów zachowań żywieniowych. Podczas wykładu zostały omówione zasady zdrowego odżywiania się oraz modele wyborów żywieniowych. Uczniowie dowiedzieli się, jakie zależności zachodzą pomiędzy emocjami i jedzeniem.Webinarium odbyło się w ramach projektu pt. „Rejs do Wiedzy", który jest realizowany na Wydziale Zarządzania i Nauk o Jakości Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.
W królestwie hotelarskich doskonałości
W piątek 5 kwietnia 2024 uczennice klasy 4tż Inka Plewa i Martyna Helon wywalczyły 3 miejsce w XI Wojewódzkim Konkursie Wiedzy Hotelarskiej pt. "W królestwie hotelarskich doskonałości" w Bytomiu.
Warsztaty dietetyczne
4 kwietnia 2024 r. uczniowie klasy 3ż uczestniczyli w warsztatach z dietetyki, które odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.
Młodzież w zespołach 5-osobowych rywalizowała w konkursie smaków, polegającym na rozpoznawaniu produktów żywnościowych za pomocą zmysłów smaku i zapachu. Uczniowie przystąpili również do testu z wiedzy dietetycznej.
Drużyna w składzie: Amelia Korczyk, Rafał Nosal, Krzysztof Moczulski, Karolina Szymura, Wanesa Wierzycka wykazała się zarówno umiejętnością różnicowania i rozpoznawania smaków, jak i wiedzą z zakresu żywienia i dietetyki.
1
Nagrody Prezydenta Miasta Tychy w dziedzinie sportu przyznane
4 kwietnia odbyła się Tyska Gala Sportu. Ola Szojda w Plebiscycie na Najpopularniejszego Tyskiego Sportowca Roku 2023 zajęła 3 miejsce w kategorii MŁODZIEŻOWIEC.
W imieniu Oli chcielibyśmy bardzo serdecznie podziękować za wszystkie oddane na nią głosy☺
Nadmorska praktyka zawodowa lipiec/sierpień
Laguna Kompleks Wypoczynkowo Rekreacyjny Mrzeżyno
LIPIEC
BODNAR IGOR 2H
KARABAK KRISTINA 2T
KARAŚ URSZULA 3Ż
KMIECIK NIKOLA 3Ż
KONOPLIANKO DIANA 2T
MIZERSKA KAROLINA 2H
MOCZULSKI KRZYSZTOF 3Ż
PISARZOWSKI ŁUKASZ 3Ż
ROŚKOWICZ MILENA 2Ż
WYSOCKA ANNA 2Ż
ZAGDAŃSKA DOMINIKA 2ŻSIERPIEŃ
HOFFMANN KINGA 2H
KÓSKA MAJA 1Ż
KRZYŻOWSKA KAJA 1Ż
LATUSEK KLAUDIA 1Ż
MIŚKIEWICZ WERONIKA
MENTELSKA NIKOLA 1Ż
OCHMANEK JUDYTA 2H
PIASECKA NATALIA 2Ż
RĘKAWEK JULIA 2H
SŁANEK AMELIA 2Ż
WAWRZYNIAK EMILIA 2HTERMIN ROZPOCZĘCIA I ZAKOŃCZENIA PRAKTYKI ZOSTANIE PODANY W MAJU
Zapraszamy na dzień otwarty szkoły
Prosimy o wcześniejsze zapisy:
FORMULARZ DLA GRUP: https://liblink.pl/sZHcnFcCF8
FORMULARZ DLA GOŚCI INDYWIDUALNYCH: https://liblink.pl/5rV58TeXW6
Radosnych Świąt Wielkiej Nocy
Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego
Olimpiada Umiejętności Hotelarskich
W dniach 25 - 27 marca 2024 r. uczennica klasy 4tż Inka Plewa reprezentowała naszą szkołę w etapie centralnym Olimpiady Umiejętności Hotelarskich w Ostródzie w Hotelu Willa Port 5☆☆☆☆☆. Nasza finalistka zyskała zwolnienie z egzaminu zawodowego pisemnego. Gratulujemy.
Konkurs wiedzy o prawie pracy, bhp i działalności Państwowej Inspekcji Pracy oraz zagadnieniach dotyczących historii udziału Polskich Sił Zbrojnych w walce z Niemcami hitlerowskimi w latach 1940-1945
26.03.2024 r. w Muzeum Śląskim w Katowicach odbył się „Konkurs wiedzy o prawie pracy, bhp i działalności Państwowej Inspekcji Pracy oraz zagadnieniach dotyczących historii udziału Polskich Sił Zbrojnych w walce z Niemcami hitlerowskimi w latach 1940-1945”.
Do udziału w konkursie zaproszeni zostali uczniowie szkół ponadpodstawowych z terenu województwa śląskiego. Coroczne wydarzenie ma na celu popularyzowanie wśród młodzieży wiedzy przydatnej przy rozpoczynaniu aktywności zawodowej i wchodzeniu na rynek pracy w połączeniu z upamiętnianiem najważniejszych wydarzeń z historii Polski.
Naszą szkołę reprezentowała Urszula Karaś, której gratulujemy udziału w finale i życzymy sukcesów w kolejnym roku szkolnym.
2 Szkolny Turniej Rummikub rozstrzygnięty!
25 marca odbył się finał szkolnego turnieju gry w Rummikub. Rywalizowało w nim 5 dziewczyn, które wygrały swoje grupy eliminacyjne.
Po 3 zaciętych meczach tytuł "Mistrza Rummikub w Zespole Szkół nr 7 roku 2024" otrzymała Amelia Słanek. Gratulacje!
W turnieju, który trwał w bibliotece od 18 marca wystartowało 18 odważnych zawodników, gotowych na emocjonujące wyzwanie z liczbami, kolorami i strategicznym myśleniem.
Wszystkim im dziękujemy za wspólną zabawę.
Regionalny etap Ogólnopolskiej Olimpiady Zawodowej „Rok przed dyplomem”
22 marca w naszej szkole odbył się etap regionalny Ogólnopolskiej Olimpiady Zawodowej „Rok przed dyplomem”.
Do udziału w olimpiadzie zgłosiło akces 59 szkół technicznych zlokalizowanych w 43 miejscowościach położonych na terenie 10 województw.
Nasza szkoła, jako organizator etapu regionalnego, gościła finalistów etapu szkolnego z województw: podkarpackiego, śląskiego i wielkopolskiego. Reprezentanci 12 kwalifikacji pisali 40 minutowy test ze swojego zawodu.
Naszą szkołe reprezentowały 3 uczennice w zawodzie technik hotelarstwa oraz 3 uczennice kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.
Laureci etapów regionalnych wezmą udział w finale, który będzie przeprowadzony 23 kwietnia 2024 r. w siedzibie Politechniki Lubelskiej. Trzymamy kciuki za nasze przedstawicielki a także za pozostałych uczestników.
Warszawska Akademia Inspiracji MAKRO
20 marca 2024 r. Oliwia Lenczewska, uczennica klasy 3ż, uczestniczyła w uroczystym otwarciu nowej siedziby Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie.
Oliwia znalazła się w gronie trzech wyróżnionych uczestników programu „Szef dla Młodych Talentów”, którzy mogli wziąć czynny udział w tym wydarzeniu. Nowa Akademia Inspiracji MAKRO, o powierzchni 674 m2, składa się z 6 sal konferencyjnych, 3 profesjonalnych kuchni: warsztatowej, pokazowej i testowej, pracowni baristycznej i barowej oraz przestronnej jadalni. W kuchni warsztatowej do dyspozycji klientów są 24 stanowiska treningowe, wyposażone w wysokiej jakości nowoczesne sprzęty. Z kolei kuchnia pokazowa składa się z 3 mobilnych, w pełni wyposażonych sekcji. W kuchni testowej prowadzone są badania jakości produktów przed włączeniem ich do sprzedaży. W skład zespołu warszawskiej i krakowskiej Akademii Inspiracji MAKRO wchodzi czterech szefów kuchni pod przewodnictwem Rafała Zaręby, executive chefa, dwóch shadow szefów oraz dwunastu uznanych w branży trenerów, jak: Michel Moran, Martin Gimenez Castro, Giancarlo Russo, Patrycja Siwiec. Pierwsze warsztaty dla przedstawicieli branży HoReCa, w nowej siedzibie Akademii, poprowadził Marcin Przybysz, szef kuchni w restauracji Epoka, wyróżnionej w zeszłorocznej edycji przewodnika Michelin. Ważnym aspektem działalności Akademii Inspiracji MAKRO jest kształcenie kolejnych pokoleń szefów kuchni w ramach programu „Szef dla Młodych Talentów”.
Uczniowie szkół gastronomicznych mają możliwość nauki pod okiem czołowych szefów kuchni. W ramach projektu uczestnicy biorą udział w spotkaniach stacjonarnych oraz online. Organizowane są również konkursy kulinarne, w których nagrodą są warsztaty, spotkania z gośćmi specjalnymi oraz płatne praktyki w uznanych restauracjach w Polsce. To właśnie w tym projekcie bierze udział nasza uczennica Oliwia Lenczewska.
4
Ogólnopolskie Targi Edukacja
19 marca w katowickim Spodku odbyły się XXVI Ogólnopolskie Targi Edukacja 2024. Klasa 5żP sprawdziła aktualną ofertę edukacyjną uczelni wyższych oraz placówek edukacyjnych z regionu, kraju oraz Europy.
VIII Wojewódzki Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2024
21 marca 2024 r. w CKZiU w Sosnowcu odbył się VIII Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2024”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji było „Jajo w roli głównej”. Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu 3 porcji dania zasadniczego oraz deseru. Do rywalizacji przystąpiło osiem dwuosobowych zespołów z różnych szkół gastronomicznych województwa śląskiego, a wśród nich uczennice naszej szkoły: Wiktoria Gilner (3ż) i Anna Wysocka (2ż).
Dziewczyny przygotowały danie zasadnicze „raviolo con uovo z burratą i szpinakiem podane na sosie holenderskim” oraz deser „tartaletka lemon curd z bezą włoską podana z lodami mango”. Po podliczeniu punktów okazało się, że reprezentacja naszej szkoły znalazła się tuż za podium. Uczennice pokazały nie tylko swoje zdolności kulinarne, ale również determinację i umiejętność radzenia sobie z trudnościami.
Dziękujemy za podjęcie wyzwania i udział w konkursie. Życzmy powodzenia w kolejnych kulinarnych zmaganiach!