• Pozdrowienia z Wrocławia - 4tż i przyjaciele

          • W dniach 28 i 29 września 2023 r. uczniowie klasy 4tż wraz z kilkoma koleżankami z klas 5T(P) i 5Ż(P) pod opieką wychowawcy P. Anny Wróbel oraz P. Marioli Rakowskiej udali się na wycieczkę do Wrocławia w ramach rządowego przedsięwzięcia pod nazwą „Poznaj Polskę”.

            Wycieczka rozpoczęła się zwiedzaniem Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Następnie w celu poznania zespołu historycznego centrum miasta uczestnicy udali się na spacer z przewodnikiem po Ostrowie Tumskim i Starym Mieście, gdzie zobaczyli okazały Ratusz, charakterystyczne kamieniczki zwane Jasiem i Małgosią połączone barokową bramą prowadzącą do monumentalnego Kościoła św. Elżbiety, Plac Solny oraz Kamienicę Pod Złotym Słońcem. Po zakończonym zwiedzaniu grupa udała się na zasłużoną obiadokolację, a po niej na nocleg do hostelu. W drugim dniu wycieczki uczniowie odwiedzili Wrocławskie Zoo, a następnie udali się na teren znajdującej się po drugiej stronie ulicy Hali Stulecia, gdzie po obejrzeniu i wysłuchaniu pokazu fontanny multimedialnej przeszli na wystawę multimedialną ukazującą historię i teraźniejszość tego obiektu. Ostatnim punktem programu była wizyta w Centrum Edukacji Ekologicznej „Hydropolis” będącym nowoczesnym centrum wiedzy o wodzie zlokalizowanym w zabytkowym, XIX-wiecznym neogotyckim podziemnym zbiorniku wody czystej o powierzchni 4600 m².

          • Nowoczesna Kuchnia Polska

          • 25 września 2023 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Jaworznie odbył się konkurs kulinarny Nowoczesna Kuchnia Polska 2023Spośród licznych zgłoszeń szkół gastronomicznych z naszego regionu jury z Akademii Inspiracji Makro wyłoniło 10 uczestników. Wśród nich znalazły się uczennice naszej szkoły: Julia Gilner (5żP), Oliwia Lenczewska (3ż) oraz Amelia Słanek (2ż). Zadaniem uczestników było przygotowanie 3 porcji dania głównego z wykorzystaniem steka cielęcego z polędwicy lub suma afrykańskiego oraz produktów z regulaminowej listy organizatora. Na wykonanie konkursowych potraw uczniowie mieli jedynie 60 minut. Jury oprócz walorów degustacyjnych oceniało sposób wykorzystania produktów, pracę na stanowisku, technikę wykonania potrawy oraz prezentację dania.

            Oliwia przygotowała stek cielęcy sous vide/ karmelizowaną śliwkę/ purée z białych warzyw z nutą czekolady, Julia wykonała potrawę filet z suma afrykańskiego/ purée ziemniaczano-tymiankowe/ sos z kopru włoskiego i cukinii/ sałatka z kaszy gryczanej i świeżych ziół/ piklowane warzywa.

            Uczennice Julia Gilner i Oliwia Lenczewska otrzymały nagrodę I stopnia, czyli udział w programie edukacyjnym „Szef dla Młodych Talentów edycja 2023/2024”.

            Amelia Słanek za przygotowanie pieczonego suma w maślanej emulsji/ gryczanych arancini/ sosu z wędzonego sera Janosika i pomidorów cherry/ pudru z kiełbasy jałowcowej i pestek dyni została wyróżniona nagrodą II stopnia.

            Konkurs został zorganizowany przez Makro Cash and Carry Polska S.A.

            Serdecznie gratulujemy i życzmy powodzenia w kolejnych konkursach!

          • Choroba otyłościowa a body positive

          • 14 września 2023 r. uczniowie i uczennice klasy 3ż uczestniczyli w webinarium „Choroba otyłościowa a body positive - jak rozmawiać, żeby się dobrze zrozumieć?" prowadzonym przez panią Paulinę Poznańską, psycholożkę z Fundacji Studio Figura.

            Osoby z otyłością na co dzień doświadczają negatywnych emocji, stygmatyzacji oraz alienacji związanej z nadmierną masą ciała. Jest to zjawisko tak powszechne, że wokół dyskryminacji ze względu na otyłość, ukształtowały się pojęcia, które nazywają i kategoryzują różne rodzaje społecznych uprzedzeń: fatfobia, fatshaming, weightism, negging. Stygmatyzacja otyłości wcale nie wspiera procesu redukcji masy ciała i zdrowienia u osób dotkniętych tą chorobą. Dlatego chorzy na otyłość potrzebują przede wszystkim zrozumienia i wsparcia. Mądre wspieranie osób z otyłością wymaga również właściwej interpretacji założeń ruchu body positive. Body positive to ruch, którego ideą jest pozytywny stosunek do własnego ciała i akceptowanie go w całości poprzez świadomość własnych zalet, wad, możliwości i ograniczeń. Poparcie dla naturalności i różnorodności ciał - które jest słuszne - nie powinno jednak prowadzić do akceptacji choroby, jaką jest otyłość i do bierności wobec niej. Właściwie rozumiane body positive to szacunek do własnego ciała, troska o nie, a więc i leczenie wtedy, kiedy dotyka je choroba otyłościowa.

          • Uczymy się...

          • 14 września do Instytutu Kulinarnego TransGourmet w Warszawie zjechali uczniowie szkół gastronomicznych z Tychów, Bydgoszczy i Ełku, którzy zajęli miejsca 1-3 w  drugiej Bitwie na Drobiowe Smaki. Nasza szkolna drużyna: Julia Gilner (5żP) i Natalia Kostka (4tż) wygrała zawody ogólnopolskie i dzięki temu mogła się uczyć od najlepszych w centrum kulinarnym. Pod okiem szefów kuchni uczniowie przygotowywali potrawy i doskonalili swoje umiejętności zawodowe. Zobaczcie krótką fotorelację z tej kreatywnej lekcji.

          • Zaburzenia odżywiania - kiedy i jak reagować?

          • Co to jest anoreksja, bigoreksja, pica, ortoreksja, zespół kompulsywnego objadania się, zespół nocnego jedzenia? Jakie są ich przyczyny i objawy? Dlaczego zaburzenia odżywiania tak często dotyczą młodych osób? Jak dostrzec pierwsze sygnały?

            Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poznała młodzież z klasy 3ż, uczestnicząc 21 września 2023 r. w webinarium pt. „Zaburzenia odżywiania – kiedy i jak reagować?”.

            Webinarium odbyło się w ramach cyklu szkoleń Posłuchaj i (w)jedz lepiej!