Aktualności
Konkurs kulinarny Szkolny mistrz potraw z sera
Warsztaty florystyczne w naszej szkole
- 2
Warsztaty florystyczne to kolejna możliwość podniesienia umiejętności zawodowych. Zajęcia w naszej szkole prowadził pan Zygmunt Sieradzan Mistrz Florysta, mistrz Polski i reprezentant naszego kraju na mistrzostwach międzynarodowych. Byliśmy pod wrażeniem tworzonego na naszych oczach kwiatowego dzieła sztuki. Część teoretyczna prowadzona przez panią Annę Zagórską również zainspirowała naszę młodzież do udziału w kolejnych szkoleniach tym razem już w placówce BCU w Turzy Śląskiej. Szkolenie odbyło się w życzliwej i przyjaznej atmosferze, to był dobrze spędzony czas:)
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie FLORYSTYKA to zaawansowana technologicznie placówka edukacyjna umożliwiająca uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji osób szkolących się i pracujących w branży florystycznej.
„Kwiaty to poezja natury, która rozbrzmiewa w sercu człowieka”
Zawody w piłce siatkowej chłopców
28 stycznia w Zespole Szkół nr 1 w Tychach odbyły się zawody w piłce siatkowej. Nasza męska drużyna dzielnie walczyła o awans do kolejnej rundy.
3
3ż na lodowisku
W piątek, 24 stycznia, klasa 3ż udała się na lodowisko w Katowicach Murckach. Słoneczny, zimowy dzień stworzył idealne warunki do nauki jazdy na łyżwach oraz wspólnej zabawy.
Uczniowie mieli okazję nie tylko doskonalić swoje umiejętności łyżwiarskie, ale także cieszyć się pozytywną atmosferą i uśmiechami, które towarzyszyły im przez cały czas.
Wyjazd okazał się świetną okazją do integracji i aktywnego spędzenia czasu w gronie koleżanek i kolegów.
Wpieramy WOŚP ❤️
Za nami 33 finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Młodzież z klasy 5tż upiekła na kiermasz charytatywny pyszne maślane ciasteczka, a Paweł Lipa z klasy 2g przygotował wspaniałe bezy. Dobrze jest pomagać:)
Projekt Śląskie. Zawodowcy 2
Przedstawicielki samorządu uczniowskiego Julia Tomf i Emilia Zubrzycka wzięły udział w konferencji inaugurującej projekt „Śląskie. Zawodowcy 2”
Projekt koncentruje się na promocji szkolnictwa zawodowego w województwie śląskim poprzez zapewnienie lepszej oferty kształcenia praktycznego, dostosowanego do potrzeb rynku pracy.
Podczas konferencji zaprezentowano kierunki działań zaplanowanych do realizacji w projekcie, zmierzających do zwiększenia atrakcyjności kształcenia zawodowego w naszym regionie poprzez lepsze dopasowanie oferty edukacji zawodowej do zmieniających się warunków rynku pracy.
Uczestniczyliśmy w ciekawym i wartościowym wydarzeniu. Liczymy na udział w tej edycji projektu.
Dzień maturzysty
Ten tydzień rozpoczęliśmy w naszej szkole od przedniej zabawy.
Maturzyści z klasy 5TŻ przemierzali korytarze i klasy w niecodziennych strojach, a także przygotowali dla swoich młodszych kolegów wiele świetnych atrakcji, w tym pyszne wypieki domowej roboty.
Było bardzo... maturalnie!
Bitwa na drobiowe smaki
16 stycznia 2025 roku w Centrum Kulinarnym RM Gastro w Ustroniu odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny „Bitwa na drobiowe smaki 4”. W wydarzeniu wzięły udział uczennice klasy 3ż, Zuzanna Kopczyńska i Weronika Kula, które reprezentowały naszą szkołę.
Konkurs zgromadził uczestników z pięciu województw: opolskiego, śląskiego, dolnośląskiego, podkarpackiego i małopolskiego. Spośród 60 zgłoszeń, do etapu regionalnego zakwalifikowało się 12 zespołów. Dziewczyny przygotowały przystawkę (pate z wątróbki z dodatkami) oraz danie zasadnicze z drobiu (pierogi z nadzieniem drobiowym, kulki drobiowe, buraczki piklowane), wykazując się dużym zaangażowaniem i kreatywnością. Nasze zawodniczki zdobyły cenne doświadczenie i dzielnie walczyły, reprezentując tyski gastronomik na tym prestiżowym wydarzeniu. Gratulujemy udziału!
12
Impuls. Warsztat zmian. Zaczynamy :)
W grudniu ubiegłego roku nasza szkoła zgłosiła chęć udziału w projekcie społecznym, który zainicjowała Fundacja Szkoła z Klasą, a patronatem objęła fundacja ambasada USA (więcej tu: www.szkolazklasa.org.pl/obszary/impuls-szkolny-warsztat-zmian/) Panie: Dorota Pardon i Olena Lyman ukończyły trzydniowe szkolenie w Warszawie, a następnie zaprosiły do współpracy uczniów. Wreszcie, 13 stycznia 2025, grupa młodych, odważnych, kreatywnych, fajnych ludzi, którzy na to zaproszenie odpowiedzieli, spotkała się, aby się bliżej poznać.
Podczas pierwszych zajęć dobrze się bawiliśmy, rozpracowując praktycznie
(m. in. przy użyciu klocków lego i innych, interesujących materiałów) metodę Design Thinking(dla zainteresowanych: DESIGN THINKING – Design Thinking PL https://nofluffjobs.com/pl/log/biznes/design-thinking-inspirujace-przyklady/)
12Przed nami jeszcze dużo pracy, ale już teraz możemy obiecać: BĘDZIE SIĘ DZIAŁO!
Regulamin naboru uczestników projektu Erasmus+ "Europejski staż – mobilność bez granic"
Rekrutacja uczestników rozpocznie się 7 stycznia 2025 zakończy się 31 stycznia 2025.
Dokumenty potrzebne do rekrutacji znajdują się w zakładce Projekty - Uczniowie - Austria/Portugalia 2025 >>>
Wesołych Świąt
Świąteczne życzenia od Dyrekcji i Grona Pedagogicznego oraz Pracowników ZS7.
Święta Bożego Narodzenia to czas, który przypomina nam, jak ważni jesteśmy dla siebie nawzajem.
Życzymy Wam, by był to okres pełen ciepła i bliskości. Niech przyniesie spokój i szczęście.A Nowy Rok niech będzie pełen dobrych chwil, odwagi do realizacji marzeń i nowych możliwości.
Szkolny konkurs mitologiczny
Dla miłośników kultury i wierzeń starożytnych Greków przygotowaliśmy quiz w którym chętni uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę mitologiczną.
Dziękujemy wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w konkursie. Zwyciężyły Wiktoria Nowak z klasy 3t i Kinga Podleska z kl. 1tż. Gratulujemy serdecznie!
@NPRCz2.0 @MinisterstwoKulturyiDziedzictwaNarodowego @MinisterstwoEdukacjNarodowej
Dofinansowanie w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0
Technikum nr 6 w Zespole Szkół nr 7 w Tychach otrzymało w roku 2024 dofinansowanie w ramach „Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025” (Priorytet 3 - „Zakup nowości wydawniczych do placówek wychowania przedszkolnego, bibliotek szkolnych i pedagogicznych”).
Środki (15 000 zł - w tym 80% dofinansowanie z budżetu państwa oraz 20% wkład własny z budżetu miasta Tychy) przeznaczone zostały na zakup książek, elementów wyposażenia biblioteki oraz realizację działań promujących czytelnictwo.
Program jest realizowany przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, we współpracy z Biblioteką Narodową, Instytutem Książki, Ministerstwem Edukacji Narodowej.
Świąteczne warsztaty w Tyskich Halach Targowych
W dniu 13 grudnia w Tyskich Halach Targowych uczniowie naszej szkoły prowadzili warsztaty ze zdobienia pierniczków, składania serwetek oraz ozdób z karmelu.
Odwiedzający nasze stoisko goście zachwycali się pięknie udekorowanymi stołami oraz piernikowymi wypiekami takimi jak na przykład ruchoma karuzela czy piernikowy wieniec. Nie zabrakło też słodkiego poczęstunku przygotowanego przez młodzież Szkoły Branżowej i Technikum.
2Wszystkim, którzy zaangażowali się w przygotowanie tego wydarzenia serdecznie dziękujemy!
Ogólnopolski konkurs branżowy "SMAKUJ PRZYSZŁOŚĆ Z BCU"
Kolejny sukces:)
Branżowe Centrum Umiejętności zaprosiło uczniów placówek oświatowych prowadzących kształcenie w zawodach gastronomicznych z całej Polski do wzięcia udziału w pierwszym Ogólnopolskim Branżowym Konkursie Umiejętności w dwóch kategoriach: Kucharz oraz Kelner. To była wyjątkowa okazja do rozwijania umiejętności, rywalizacji na najwyższym poziomie i zdobycia cennych doświadczeń w branży gastronomicznej.
W kategorii Kucharz uczennice klasy 2ż Kaja Krzyżowska, Dominika Mardyła, Nicola Mentelska zajęły w 3 miejsce. Przygotowane danie na bazie kurczaka kukurydzianego, zgodnie z autorską recepturą, zyskało duże uznanie komisji.
W kategorii Kelner reprezentowała nas Nadia Bednarz z klasy 3t, która zaaranżowała nowoczesny styl Stołu Bożonarodzeniowego, łącząc świąteczną atmosferę z elementami innowacji i akcentami regionalnymi.
Znowu jesteśmy dumni:)
GRATULACJE!!!
Wyjazd integracyjny klasy 1k do Katowic
Klasa 1k miała okazję poczuć magię świąt na Jarmarku Świątecznym w Katowicach!
W programie nie zabrakło atrakcji: ślizgaliśmy się na lodowisku , podziwialiśmy miasto z koła widokowego , rozgrzewaliśmy się gorącą czekoladą i szukaliśmy idealnych prezentów na jarmarku.
To był dzień pełen uśmiechów, wspólnych chwil i wspaniałej atmosfery!
Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej
11 grudnia 2024 roku w naszej szkole odbył się etap okręgowy XVI Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Gościliśmy przedstawicieli szkół z Milówki, Rudy Śląskiej, Rybnika, Ornontowic, Tarnowskich Gór, Katowic, Sosnowca, Czeladzi, Częstochowy, Bielska-Białej, Jastrzębia-Zdroju i Lublińca. Naszą szkołę reprezentowała Inka Plewa z kl. 5tż.
Uczestnicy zmierzyli się z trudnym testem, który zawierał 60 pytań z zakresu hotelarstwa, gastronomii oraz aktualności branżowych i turystycznych. Temat tegorocznej edycji brzmi: "Nowe funkcje – nowe życie – hotele w obiektach zabytkowych".
O obsługę na najwyższym poziomie zadbała klasa 3H.
Maraton Pisania Listów Amnesty International
10 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka!
Ponieważ pomaganie jest dla nas ważne, po raz kolejny włączyliśmy się w Maraton Pisania Listów Amnesty International Polska Pisaliśmy listy w obronie prześladowanych, niesłusznie więzionych obywateli całego świata. To są konkretni ludzie, których prawa są łamane.
Dziękujemy wszystkim za obecność i wsparcie naszej akcji.
Napisz list. Zmień życie.
Wielkie Garowanie dla Potrzebujących
9 grudnia o godzinie 11:30 na dworcu PKP rozpoczęło się wielkie rozdawanie posiłków w ramach akcji Garowanie dla Potrzebujących.
Żurek i świąteczne pierniki trafiły do potrzebujących mieszkańców naszego miasta oraz do Miejskiej Noclegowni w Tychach.
Dziękujemy WSZYSTKIM, którzy przyczynili się do powstania i realizacji tej wspaniałej inicjatywy.
Śląski Festiwal Nauki Katowice
9 grudnia klasa 2ż odwiedziła 8. Śląski Festiwal Nauki w Katowicach.
Archiwum Aktualności