5 lutego 2025 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się międzyszkolny konkurs biologiczno-gastronomiczny „ZDROWO-ANTYRAKOWO”, zorganizowany w ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Rakiem. Wydarzenie miało na celu promocję zdrowia z uwzględnieniem zdrowego odżywiania jako elementu profilaktyki nowotworowej.
Uczestnicy konkursu zmierzyli się z zadaniem przygotowania dania głównego zgodnego z zasadami diety antyrakowej. Potrawy konkursowe były oceniane przez trzy zespoły jurorskie. Jury techniczne oceniało przygotowanie stanowiska pracy, zużycie surowców, profesjonalizm i czystość pracy. Jury degustacyjne i żywieniowe, przyznawało punkty za smak, wygląd, aranżację na talerzu oraz dobór składników.
Z ogromną dumą informujemy, że pierwsze miejsce w konkursie zdobyła uczennica naszej szkoły – Amelia Słanek! Jej danie „Łosoś sauté podany na warzywnym ragoût z kaszą bulgur, porem sous vide, blanszowaną kapustą pak choi i grejpfrutem” zachwyciło zarówno smakiem, jak i aranżacją. Jury doceniło nie tylko walory kulinarne potrawy, ale także jej prozdrowotny charakter.
Serdecznie gratulujemy Amelii oraz wszystkim uczestnikom konkursu! Swoimi kulinarnymi arcydziełami udowodnili, że zdrowe odżywianie może być pełne smaku, pasji i kreatywności.