• V Konkurs Wiedzy o Turystyce na Wydziale Zarządzania Sportem i Turystyką w AWF Katowice

          • W dniu 14 lutego 2025 r.  na Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach odbyła się V edycja Konkursu Wiedzy o Turystyce. Wzięło w nim udział 82 uczniów z 21 szkół średnich. Konkurs został zorganizowany pod Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Katowice Marcina Krupy oraz Śląskiej Organizacji Turystycznej. Partnerami i sponsorami konkursu były Hotel Diament oraz Stadion Śląski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 5tż kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa: Inka Plewa, Kamila Trojaczek i Szymon Beczała. 

            Oprócz sprawdzenia swojej wiedzy z zakresu turystyki, uczestnicy wysłuchali wykładu pt. „Ekomobilność na wodzie: stan i możliwości rozwoju ekologicznej turystyki na śródlądowych drogach wodnych w Polsce” oraz wzięli udział w spacerze po uczelni.

            Nasi uczniowie zdobyli kolejne doświadczenie, życzymy im sukcesów w branży i nie tylko:)

          • Zwiedzamy Maspex

          • 13 lutego klasa 5tż odwiedziła zakład produkcyjny firmy Maspex, który prężnie działa na terenach przemysłowych.  Grupa Maspex w Tychach zajmuje się produkcją szerokiego asortymentu napojów, soków i musów.

            Wycieczka rozpoczęła się od krótkiego filmu, który przybliżył młodzieży skalę  produkcji  krajowej i międzynarodowej Grupy w sektorze spożywczym. Zapoznani zostaliśmy z markami produktów, które należą do rodziny Maspex oraz ze strategią działania firmy. Po wstępie teoretycznym, ubrani w odzież ochronną, udaliśmy się na hale produkcyjne. Obserwowaliśmy pracę nowoczesnych linii produkcyjnych, których wydajność wprawiała nas w osłupienie (np. 12 000 butelek  na godz). Na każdym kroku oryginalne, innowacyjne rozwiązania technologiczne, sterylność produkcji. Wiele nas zaskoczyło. Kolejnym etapem wyprawy był dział pakowania. To tu realizowane są zamówienia klientów. Towar szybko i precyzyjnie  pakują nowoczesne roboty, w niewielkim stopniu wspomagane przez człowieka. Końcowym punktem naszego zwiedzania było  centrum magazynowe, największe w Europie na 100 000 palet.

            Cały zakład produkcyjny zrobił na nas ogromne wrażenie. Spotkaliśmy się z rozwiązaniami najnowszej generacji. Z bliska przyglądaliśmy się jak firma doskonali jakość i bezpieczeństwo swoich produktów a także dba o ochronę środowiska. Nic tak nie pomaga zrozumieć trudnych procesów i zjawisk poznanych w teorii szkolnej jak doświadczenie i praktyka zdobyta  podczas lekcji w terenie;).  Dziękujemy serdecznie Grupie Maspex z Tychów za nowatorską lekcję zawodową!!!

             

          • Międzyszkolny konkurs „ZDROWO-ANTYRAKOWO”

          • 5 lutego 2025 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się międzyszkolny konkurs biologiczno-gastronomiczny „ZDROWO-ANTYRAKOWO”, zorganizowany w ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Rakiem. Wydarzenie miało na celu promocję zdrowia z uwzględnieniem zdrowego odżywiania jako elementu profilaktyki nowotworowej.

            Uczestnicy konkursu zmierzyli się z zadaniem przygotowania dania głównego zgodnego z zasadami diety antyrakowej. Potrawy konkursowe były oceniane przez trzy zespoły jurorskie. Jury techniczne oceniało przygotowanie stanowiska pracy, zużycie surowców, profesjonalizm i czystość pracy. Jury degustacyjne i żywieniowe, przyznawało punkty za smak, wygląd, aranżację na talerzu oraz dobór składników.

            Z ogromną dumą informujemy, że pierwsze miejsce w konkursie zdobyła uczennica naszej szkoły – Amelia Słanek! Jej danie „Łosoś sauté podany na warzywnym ragoût z kaszą bulgur, porem sous vide, blanszowaną kapustą pak choi i grejpfrutem” zachwyciło zarówno smakiem, jak i aranżacją. Jury doceniło nie tylko walory kulinarne potrawy, ale także jej prozdrowotny charakter.

            Serdecznie gratulujemy Amelii oraz wszystkim uczestnikom konkursu! Swoimi kulinarnymi arcydziełami udowodnili, że zdrowe odżywianie może być pełne smaku, pasji i kreatywności.

          • Informacja o śmierci byłego Dyrektora Szkoły pana Józefa Domińca

          • Z głębokim żalem informujemy, że dziś nad ranem zmarł były, emerytowany dyrektor szkoły – pan Józef Dominiec.

            Żegnamy Go w imieniu całej szkolnej społeczności.

            Składamy wyrazy współczucia rodzinie i bliskim.

            Uroczystości pogrzebowe ŚP. Józefa Domińca odbędą się w środę tj. 19 lutego 2025 roku w kościele św. Marii Magdaleny w Tychach. Msza święta o godz.12.00, modlitwa różańcowa o godz.11.30. Pogrzeb na cmentarzu przy ul. Nowokościelnej.

          • Szkolny Konkurs o Wielkiej Brytanii

          • 4 lutego 2025 r. odbył się szkolny konkurs Wiedzy o Wielkiej Brytanii pod nazwą "A trip around The United Kingdom". Celem konkursu było pogłębienie wiedzy o kulturze, historii i geografii Wielkiej Brytanii.

            W konkursie wzieło udział 11 uczniów, ktrórzy odpowiadali pisemnie na 36 pytań w języku angielskim.
            Zwycięzcą konkursu została Zofia Chmielewska z kl. 3ż. Drugie miejsce zajęła Anna Wysocka z kl. 3ż. Trzecie miejsce zajęła Natalia Piasecka także z klasy 3ż.

            Good luck!:)

             

            Organizator konkursu mrg Marzanna Latacz

          • Konkurs "Poznaj swoje prawa w pracy"

          • Celem konkursu jest popularyzowanie wśród uczniów szkół ponadpodstawowych wiedzy dotyczącej przepisów prawnej ochrony pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz legalności zatrudnienia i innej pracy zarobkowej. Zakres tematyczny obejmuje przepisy prawnej ochrony pracy, w tym przepisy dotyczące bhp, legalności zatrudnienia i innej pracy zarobkowej, ze szczególnym uwzględnieniem praw i obowiązków stron stosunku pracy. Organizatorem konkursu jest Państwowa Inspekcja Pracy 

            Etap szkolny wygrały Inka Plewa i Urszula Karaś i to właśnie One godnie nas reprezentowały podczas etapu regionalnego. Mamy nadzieję na sukces i dalszy etap, tym razem ogólnopolski. Czekamy na wyniki konkursu, trzymamy kciuki

          • Dzień Pozytywnego Myślenia w ZS7

          • Celem Dnia Pozytywnego Myślenia zorganizowanego przez p.psycholog było pobudzenie do refleksji jak ważne jest pozytywne myślenie dla naszego dobrostanu psychicznego.

            W tym dniu wszyscy wchodzący do naszej szkoły losowali pozytywkę - pozytywną myśl, na przerwach słuchaliśmy radosnej muzyki, kilka klas wzięło udział w pozytywnych warsztatach. Przede wszystkim tego dnia uczyliśmy się jak patrzeć na świat przez różowe okulary:) Zapraszamy do obejrzenia relacji.

          • Warsztaty florystyczne w naszej szkole

          • Warsztaty florystyczne to kolejna możliwość podniesienia umiejętności zawodowych. Zajęcia w naszej szkole prowadził pan Zygmunt Sieradzan Mistrz Florysta, mistrz Polski i reprezentant naszego kraju na mistrzostwach międzynarodowych. Byliśmy pod wrażeniem tworzonego na naszych oczach kwiatowego dzieła sztuki. Część teoretyczna prowadzona przez panią Annę Zagórską również zainspirowała naszę młodzież do udziału w kolejnych szkoleniach tym razem już w placówce BCU w Turzy Śląskiej. Szkolenie odbyło się w życzliwej i przyjaznej atmosferze, to był dobrze spędzony czas:)

            Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie FLORYSTYKA to zaawansowana technologicznie placówka edukacyjna umożliwiająca uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji osób szkolących się i pracujących w branży florystycznej. 

             

             

             

            „Kwiaty to poezja natury, która rozbrzmiewa w sercu człowieka”

          • 3ż na lodowisku

          • W piątek, 24 stycznia, klasa 3ż udała się na lodowisko w Katowicach Murckach. Słoneczny, zimowy dzień stworzył idealne warunki do nauki jazdy na łyżwach oraz wspólnej zabawy.

            Uczniowie mieli okazję nie tylko doskonalić swoje umiejętności łyżwiarskie, ale także cieszyć się  pozytywną atmosferą i uśmiechami, które towarzyszyły im przez cały czas.

            Wyjazd okazał się świetną okazją do integracji i aktywnego spędzenia czasu w gronie koleżanek i kolegów. 

          • Wpieramy WOŚP ❤️

          • Za nami 33 finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.  Młodzież z klasy 5tż upiekła  na kiermasz charytatywny pyszne maślane ciasteczka, a Paweł Lipa z klasy 2g przygotował wspaniałe bezy. Dobrze jest pomagać:)

          • Projekt Śląskie. Zawodowcy 2

          • Przedstawicielki samorządu uczniowskiego Julia Tomf i Emilia Zubrzycka wzięły udział w  konferencji inaugurującej projekt „Śląskie. Zawodowcy 2”

            Projekt koncentruje się na promocji szkolnictwa zawodowego w województwie śląskim poprzez zapewnienie lepszej oferty kształcenia praktycznego, dostosowanego do potrzeb rynku pracy.

            Podczas konferencji zaprezentowano kierunki działań zaplanowanych do realizacji w projekcie, zmierzających do zwiększenia atrakcyjności kształcenia zawodowego w naszym regionie poprzez lepsze dopasowanie oferty edukacji zawodowej do zmieniających się warunków rynku pracy. 

            Uczestniczyliśmy w ciekawym i wartościowym wydarzeniu. Liczymy na udział w tej edycji projektu. 

          • Dzień maturzysty

          • Ten tydzień rozpoczęliśmy w naszej szkole od przedniej zabawy.

            Maturzyści z klasy 5TŻ przemierzali korytarze i klasy w niecodziennych strojach, a także przygotowali dla swoich młodszych kolegów wiele świetnych atrakcji, w tym pyszne wypieki domowej roboty.

            Było bardzo... maturalnie!

          • Bitwa na drobiowe smaki

          • 16 stycznia 2025 roku w Centrum Kulinarnym RM Gastro w Ustroniu odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny „Bitwa na drobiowe smaki 4”. W wydarzeniu wzięły udział uczennice klasy 3ż, Zuzanna KopczyńskaWeronika Kula, które reprezentowały naszą szkołę.

            Konkurs zgromadził uczestników z pięciu województw: opolskiego, śląskiego, dolnośląskiego, podkarpackiego i małopolskiego. Spośród 60 zgłoszeń, do etapu regionalnego zakwalifikowało się 12 zespołów. Dziewczyny przygotowały przystawkę  (pate z wątróbki z dodatkami) oraz danie zasadnicze z drobiu (pierogi z nadzieniem drobiowym, kulki drobiowe, buraczki piklowane), wykazując się dużym zaangażowaniem i kreatywnością. Nasze zawodniczki zdobyły cenne doświadczenie i dzielnie walczyły, reprezentując tyski gastronomik na tym prestiżowym wydarzeniu. Gratulujemy udziału!