8 kwietnia 2025 r. uczniowie klasy 3k i 4ż uczestniczyli w Dniu Otwartym Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. W ramach wydarzenia wzięli udział w warsztatach pt. „Nie tylko cytryna jest kwaśna, Sprawdź co jeszcze! – chemiczna przygoda z jedzeniem”.
Podczas zajęć dr Marta Rogalska zaprezentowała szereg eksperymentów chemicznych, mających na celu identyfikację właściwości kwasowych w wybranych produktach spożywczych. W trakcie doświadczeń uczniowie mogli zaobserwować jak wiele artykułów żywnościowych, pozornie neutralnych w smaku, charakteryzuje się wyraźną kwasowością. Kolejnym punktem programu była gra terenowa „SWSM od kuchni”, pełna quizów, zagadek i nagród. Dzięki swojej wiedzy i zaangażowaniu, reprezentanci naszej szkoły znaleźli się w gronie zwycięzców. Finałem dnia był konkurs „Granatowa eksplozja”, podczas którego ochotnicy rywalizowali w obieraniu granatu. Liczył się nie tylko czas, ale także precyzja, czystość stanowiska i jakość wydobytych pestek. Uczeń naszej szkoły zdobył pierwsze miejsce, imponując szybkością i dokładnością.
Udział w wydarzeniu był dla naszych uczniów doskonałą okazją do poszerzenia wiedzy z zakresu dietetyki, chemii żywności oraz pracy dietetyka.
Dziękujemy Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej za serdeczne przyjęcie i inspirujące warsztaty!
