• 22 lutego w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się konkurs zawodowy - Szkolne Inspiracje Kulinarne. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować danie główne i deser na bazie jaj. W ciągu dwóch godzin zespoły miały wydać oryginalne dania o wyjątkowym smaku i wyglądzie.
            • HOTELARZE

              • WITAMY NA NASZEJ STRONIE!

                Aktualności

                  • Rozstrzygnięto etap regionalny konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy"

                  • 29.02.2024
                  • 29 lutego 2024 r. w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Katowicach odbył się finał etapu regionalnego konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”.

                    W konkursie rywalizowało 7 uczniów ze śląskich szkół, z najwyższymi wynikami testu. W finale odpowiadali oni na pytania otwarte z zakresu prawa pracy oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy. Naszą szkołę godnie reprezentowała Kamila Trojaczek z kl. 4tż.

                  • Rozstrzygnięto etap regionalny konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy": Czytaj więcej
                  • XI edycja Konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”

                  • 24.02.2024
                  • Minister Edukacji i Nauki objął honorowym patronatem tegoroczną XI edycję konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”.

                    Kamila Trojaczek i Urszula Karaś wygrały etap szkolny i awansowały do etapu regionalnego Konkursu, który odbył się 22 kwietnia 2024 r.

                    Kamila znalazła się w gronie 7 najlepszych, przed nią kolejny etap współzawodnictwa.

                  • XI edycja Konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy” : Czytaj więcej
                  • Szkolne Inspiracje Kulinarne

                  • 23.02.2024
                  • 22 lutego w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się konkurs zawodowy - Szkolne Inspiracje Kulinarne. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować danie główne i deser na bazie jaj. W ciągu dwóch godzin zespoły miały wydać oryginalne dania o wyjątkowym smaku i wyglądzie.

                    Cieszy liczba startujących zespołów - to aż 18 drużyn!!! Oto one:

                  • Szkolne Inspiracje Kulinarne: Czytaj więcej
                  • Kolejne sportowe emocje w międzyszkolnych rozgrywkach

                  • 22.02.2024
                  • Najlepsze siatkarki z naszej szkoły rozegrały mecze na wysokim sportowym poziomie. Były duże wygrane i małe porażki, wszystko to w fantastycznej atmosfrze i bardzo dobrym zgraniu drużyny.

                    Kamila Kozok, Zofia Nowakowska, Nikola Pietryja, Faustyna Krupa, Amelia Bąk i Milena Rośkowicz. Dziękujemy Dziewczyny:)

                  • Kolejne sportowe emocje w międzyszkolnych rozgrywkach: Czytaj więcej
                  • Bitwa na drobiowe smaki 3 - wygrana

                  • 15.02.2024
                  • Śląski etap Bitwy na drobiowe smaki 3 odbył się w dniach 13-14.02.2024 w centrum konferencyjno-eventowym Smak Kariery w Warszawie. Z naszej szkoły do konkursu zakwalifikowały się dwie drużyny: Julia Gilner i Natalia Kostka oraz Amelia Słanek i Stanisław Zawada.

                    Pierwszego dnia zmagań drużyny przygotowywały zupę i danie główne na bazie mięsa drobiowego (kurczak). Jury w składzie Łukasz Konik (przewodniczący), Piotr Chmielewski, Paweł Maciantowicz, Jacek Schliske oceniało organizację pracy, wykorzystanie składników, higienę produkcji, stopień trudności wykonania dań oraz oczywiście walory organoleptyczne ( smak, atrakcyjność wyglądu, dekoracje) potraw wykonanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. Wiele się działo tego dnia na kuchni. Uczestnicy z zaangażowaniem pracowali nad swoimi daniami. Po ocenie wszystkich talerzy komisja konkursowa wybrała sześć ekip, które kolejnego dni

                  • Bitwa na drobiowe smaki 3 - wygrana: Czytaj więcej
                  • Edukacja żywieniowa

                  • 10.05.2024
                  • 20 lutego 2024 r. klasy: 1d, 3ż, 5żP i 5tP uczestniczyły w warsztatach z dietetyki „Jak wzmocnić odporność poprzez dietę?" oraz „Fakty i mity żywieniowe - jak odnaleźć się w dietetyce?".

                    Spotkanie poprowadziła pani dietetyk Martina Grot ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Zajęcia miały na celu propagowanie zdrowego stylu życia, zwiększenie wśród młodzieży świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Uczniowie i uczennice poznali fakty i ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania oraz mity na temat żywności i żywienia.

                  • Edukacja żywieniowa: Czytaj więcej
                  • Jak odróżnić fake od newsa?

                  • 15.02.2024
                  • 15 lutego klasa 1t wzięła udział w lekcji Jak odróżnić fake od newsa?, której celem było zapoznanie ze zjawiskiem tzw. fake news oraz pokazanie konkretnych narzędzi i sposobów na radzenie sobie z fałszywymi informacjami w internecie.

                    Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI) ustanowiony został z inicjatywy Komisji Europejskiej w 2004 roku. Świętowany jest na całym świecie. Organizatorem wydarzenia w Polsce od 2005 roku jest Polskie Centrum Programu Safer Internet (PCPSI), które tworzą państwowy instytut badawczy NASK oraz Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę – realizatorzy unijnego programu „Digital Europe”.

                  • Jak odróżnić fake od newsa?: Czytaj więcej
                • {#1508} 3
                • {#1508} 1
                • {#1508} 2
                • AKADEMIA ŚLĄSKA
                • {#1508} 2
                • Poznaj Polskę
                • Szkoła Pamięta
                • Nieodpłatna pomoc prawna, nieodpłatne poradnictwo obywatelskie i nieodpłatna mediacja
                • Rzecznik Praw Dziecka
                • Strona w języku:

                •           

              • liczba odwiedzin: 76858