WITAMY NA NASZEJ STRONIE!
Aktualności
Głosowanie w plebiscycie Sportowiec roku
- 11.02.2024
Miło nam poinformować, że nasza uczennica Aleksandra Szojda została nominowana w plebiscycie Najpopularniejszy Tyski Sportowiec Roku 2023.
Można na nią głosować do 29 lutego 2024 r.
- Głosowanie w plebiscycie Sportowiec roku : Czytaj więcej
65 edycja Olimpiady Wiedzy o Polsce i Świecie Współczesnym
- 05.02.2024
W sobotę 3 lutego 2024 w Częstochowie odbył się okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Polsce i Świecie Współczesnym. Naszą szkołę reprezentowała Inka Plewa, uczennica klasy 4tż.
- 65 edycja Olimpiady Wiedzy o Polsce i Świecie Współczesnym: Czytaj więcej
WOŚP
- 16.02.2024
- WOŚP: Czytaj więcej
Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge
- 26.01.2024
Inka Plewa, uczennica klasy 4tż, zajęła pierwsze miejsce w konkursie Story Challenge organizowanym przez Stowarzyszenie Hotelmania.
Już niedługo wyruszy na edukacyjny mikro-staż w PURO Kraków Kazimierz. Będzie to wyjątkowa okazja do wymiany doświadczeń, nauki i rozwijania swojej pomysłowości.
- Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge: Czytaj więcej
Cukierniczki z klasy 1g wspierają WOŚP
- 26.01.2024
- Cukierniczki z klasy 1g wspierają WOŚP: Czytaj więcej
Sztuka przyrządzania steków
- 09.05.2024
26 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach akcji charytatywnej dla Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo. Kulinarne spotkanie poprowadził chef Seweryn Słanek, który zabrał uczestników w świat szlachetnej wołowiny.
Organizatorem warsztatów była tyska Restauracja Rock and Rondel.
- Sztuka przyrządzania steków: Czytaj więcej
Integracja klasy 1d
- 26.01.2024
- Integracja klasy 1d: Czytaj więcej
Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”
- 06.05.2024
23 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty promujące polską wieprzowinę w ramach programu „Sztuka Mięsa”. Chef Artur Wawer przybliżył naszym uczniom nowe trendy w gastronomii i zaprezentował swoje autorskie pomysły na dania z wieprzowiny.
„Sztuka Mięsa” to projekt mający na celu podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat wartości polskiej wieprzowiny. Do projektu przystąpiło 16 szkół gastronomicznych z całej Polski – po jednej z każdego województwa. Serdecznie dziękujemy organizatorom za możliwość reprezentowania województwa śląskiego w ogólnopolskim programie. Warsztaty zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
- Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”: Czytaj więcej
Wykrywanie dodatków do żywności
- 19.02.2024
23 stycznia klasa 5żP uczestniczyła w warsztatach dotyczących wykrywania dodatków do żywności.
Pani doktor Marta Rogalska ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach przybliżyła uczniom temat konserwantów dodawanych do żywności.
Po części teoretycznej młodzież przystąpiła do działania. Przeprowadzono szereg reakcji chemicznych dzięki którym wykryto substancje dodatkowe (barwniki, zagęstniki itp.).
- Wykrywanie dodatków do żywności: Czytaj więcej
Bezpieczne Ferie 2024
- 23.01.2024
- Bezpieczne Ferie 2024: Czytaj więcej
Zajęcia ze strzelectwa
- 19.01.2024
16 stycznia w ramach programu upowszechniania strzelectwa odbyły się w naszej szkole zajęcia prowadzone przez wykwalifikowanego instruktora strzelectwa. Warsztaty odbyły się przy użyciu mobilnych strzelnic a broń laserowa używana podczas zajęć stanowiła repliki broni (zbliżona waga i wygląd).
Podczas zajęć uczniowie klas piątych, czwartej i 2K dowiedzieli się, jakie są zasady posługiwania bronią oraz zasady bezpieczeństwa na strzelnicy. Omówiona została budowa i zasady działania broni palnej i amunicji. Podczas zajęć praktycznych z wykorzystaniem broni krótkiej i długiej uczniowie ćwiczyli techniki strzeleckie - postawa, celowanie, strzelanie, wymiana magazynków w broni palnej.
- Zajęcia ze strzelectwa: Czytaj więcej
Rozbiór ryby
- 19.02.2024
„Rozbiór ryby” to temat kolejnego spotkania z serii Lekcja z Akademią Inspiracji MAKRO, które odbyło się 15 grudnia 2023 r.
Chef Zbigniew Sonik zaprezentował techniki filetowania i porcjowania różnych gatunków ryb. W spotkaniu online uczestniczyła klasa 1d.
- Rozbiór ryby: Czytaj więcej
- liczba odwiedzin: 170925