• 22 lutego w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się konkurs zawodowy - Szkolne Inspiracje Kulinarne. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować danie główne i deser na bazie jaj. W ciągu dwóch godzin zespoły miały wydać oryginalne dania o wyjątkowym smaku i wyglądzie.
            • HOTELARZE

              • WITAMY NA NASZEJ STRONIE!

                Aktualności

                  • Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”

                  • 06.05.2024
                  • 23 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty promujące polską wieprzowinę w ramach programu „Sztuka Mięsa”. Chef Artur Wawer przybliżył naszym uczniom nowe trendy w gastronomii i zaprezentował swoje autorskie pomysły na dania z wieprzowiny.

                    „Sztuka Mięsa” to projekt mający na celu podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat wartości polskiej wieprzowiny. Do projektu przystąpiło 16 szkół gastronomicznych z całej Polski – po jednej z każdego województwa. Serdecznie dziękujemy organizatorom za możliwość reprezentowania województwa śląskiego w ogólnopolskim programie. Warsztaty zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

                  • Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”: Czytaj więcej
                  • Wykrywanie dodatków do żywności

                  • 19.02.2024
                  • 23 stycznia klasa 5żP uczestniczyła w warsztatach dotyczących wykrywania dodatków do żywności.

                    Pani doktor Marta Rogalska ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach przybliżyła uczniom temat konserwantów dodawanych do żywności.

                    Po części teoretycznej młodzież przystąpiła do działania. Przeprowadzono szereg reakcji chemicznych dzięki którym wykryto substancje dodatkowe (barwniki, zagęstniki itp.).

                  • Wykrywanie dodatków do żywności: Czytaj więcej
                  • Zajęcia ze strzelectwa

                  • 19.01.2024
                  • ​​​16 stycznia w ramach programu upowszechniania strzelectwa odbyły się w naszej szkole zajęcia prowadzone przez wykwalifikowanego instruktora strzelectwa. Warsztaty odbyły się przy użyciu mobilnych strzelnic a broń laserowa używana podczas zajęć stanowiła repliki broni (zbliżona waga i wygląd).

                    Podczas zajęć uczniowie klas piątych, czwartej i 2K dowiedzieli się, jakie są zasady posługiwania bronią oraz zasady bezpieczeństwa na strzelnicy. Omówiona została budowa i zasady działania broni palnej i amunicji. Podczas zajęć praktycznych z wykorzystaniem broni krótkiej i długiej uczniowie ćwiczyli techniki strzeleckie - postawa, celowanie, strzelanie, wymiana magazynków w broni palnej.

                  • Zajęcia ze strzelectwa: Czytaj więcej
                  • Rozbiór ryby

                  • 19.02.2024
                  • „Rozbiór ryby” to temat kolejnego spotkania z serii Lekcja z Akademią Inspiracji MAKRO, które odbyło się 15 grudnia 2023 r.

                    Chef Zbigniew Sonik zaprezentował techniki filetowania i porcjowania różnych gatunków ryb. W spotkaniu online uczestniczyła klasa 1d.

                  • Rozbiór ryby: Czytaj więcej
                  • Reprezentacja koszykówki Zespołu Szkół nr 7

                  • 17.01.2024
                  • Reprezentanci naszej szkoły Aleksander Oleszkiewicz, Jakub Dyjas, Maksymilian Baryła, Jakub Szachnitowski, Dawid Biesiadecki, Samuel Colik, Maksym Morin i Franciszek Krupa rozegrali bardzo dobre mecze w Międzyszkolnej Licealiadzie. Było dużo pozytywnej energii i sportowych emocji. Możemy być z nich dumni:)

                  • Reprezentacja koszykówki Zespołu Szkół nr 7 : Czytaj więcej
                  • Zapraszamy rodziców i opiekunów na wywiadówki

                  • 09.01.2024
                  • 15 stycznia 2024 r. o godz. 17.00 - w sali gimnastycznej, następnie w klasach z wychowawcami - klasy: 2h, 2t, 2ż, 2g, 2k, 4tż, 5t, 5ż

                    11 stycznia 2024 r. godz. 17.00 - w sali gimnastycznej, następnie w klasach z wychowawcami - klasy: 1d, 1ż, 1t, 1k, 1g, 3t, 3

                  • Zapraszamy rodziców i opiekunów na wywiadówki: Czytaj więcej
                  • Chemia żywności

                  • 20.12.2023
                  • 18 grudnia klasa 4tż uczestniczyła w warsztatach z chemii żywności. Zajęcia odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach pod okiem pani dr Marty Rogalskiej.

                    Młodzież wykrywała konserwanty, przeciwutleniacze, substancje zagęszczające i barwniki w próbkach analizowanej żywności.

                    Taka praktyczna lekcja okazała się bardzo ciekawa i pozwoliła zaangażować cały zespół klasowy w badania.

                  • Chemia żywności: Czytaj więcej
                • {#1508} 3
                • {#1508} 1
                • {#1508} 2
                • AKADEMIA ŚLĄSKA
                • {#1508} 2
                • Poznaj Polskę
                • Szkoła Pamięta
                • Nieodpłatna pomoc prawna, nieodpłatne poradnictwo obywatelskie i nieodpłatna mediacja
                • Rzecznik Praw Dziecka
                • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
                • Strona w języku:

                •           

              • liczba odwiedzin: 120492