• Dziś zaczynamy nową przygodę edukacyjną! 🎉 Niezależnie od tego, czy jesteś uczniem, nauczycielem, czy rodzicem, życzymy wszystkim wspaniałego Roku. 🌟
          • 22 lutego w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się konkurs zawodowy - Szkolne Inspiracje Kulinarne. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować danie główne i deser na bazie jaj. W ciągu dwóch godzin zespoły miały wydać oryginalne dania o wyjątkowym smaku i wyglądzie.
            • HOTELARZE

              • WITAMY NA NASZEJ STRONIE!

                Aktualności

                  • Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge

                  • 26.01.2024
                  • Inka Plewa, uczennica klasy 4tż, zajęła pierwsze miejsce w konkursie Story Challenge organizowanym przez Stowarzyszenie Hotelmania.

                    Już niedługo wyruszy na edukacyjny mikro-staż w PURO Kraków Kazimierz. Będzie to wyjątkowa okazja do wymiany doświadczeń, nauki i rozwijania swojej pomysłowości.

                  • Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge: Czytaj więcej
                  • Sztuka przyrządzania steków

                  • 09.05.2024
                  • 26 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach akcji charytatywnej dla Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo. Kulinarne spotkanie poprowadził chef Seweryn Słanek, który zabrał uczestników w świat szlachetnej wołowiny.

                    Organizatorem warsztatów była tyska Restauracja Rock and Rondel.

                  • Sztuka przyrządzania steków: Czytaj więcej
                  • Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”

                  • 06.05.2024
                  • 23 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty promujące polską wieprzowinę w ramach programu „Sztuka Mięsa”. Chef Artur Wawer przybliżył naszym uczniom nowe trendy w gastronomii i zaprezentował swoje autorskie pomysły na dania z wieprzowiny.

                    „Sztuka Mięsa” to projekt mający na celu podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat wartości polskiej wieprzowiny. Do projektu przystąpiło 16 szkół gastronomicznych z całej Polski – po jednej z każdego województwa. Serdecznie dziękujemy organizatorom za możliwość reprezentowania województwa śląskiego w ogólnopolskim programie. Warsztaty zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

                  • Ogólnopolski projekt „Sztuka Mięsa”: Czytaj więcej
                  • Wykrywanie dodatków do żywności

                  • 19.02.2024
                  • 23 stycznia klasa 5żP uczestniczyła w warsztatach dotyczących wykrywania dodatków do żywności.

                    Pani doktor Marta Rogalska ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach przybliżyła uczniom temat konserwantów dodawanych do żywności.

                    Po części teoretycznej młodzież przystąpiła do działania. Przeprowadzono szereg reakcji chemicznych dzięki którym wykryto substancje dodatkowe (barwniki, zagęstniki itp.).

                  • Wykrywanie dodatków do żywności: Czytaj więcej
                  • Zajęcia ze strzelectwa

                  • 19.01.2024
                  • ​​​16 stycznia w ramach programu upowszechniania strzelectwa odbyły się w naszej szkole zajęcia prowadzone przez wykwalifikowanego instruktora strzelectwa. Warsztaty odbyły się przy użyciu mobilnych strzelnic a broń laserowa używana podczas zajęć stanowiła repliki broni (zbliżona waga i wygląd).

                    Podczas zajęć uczniowie klas piątych, czwartej i 2K dowiedzieli się, jakie są zasady posługiwania bronią oraz zasady bezpieczeństwa na strzelnicy. Omówiona została budowa i zasady działania broni palnej i amunicji. Podczas zajęć praktycznych z wykorzystaniem broni krótkiej i długiej uczniowie ćwiczyli techniki strzeleckie - postawa, celowanie, strzelanie, wymiana magazynków w broni palnej.

                  • Zajęcia ze strzelectwa: Czytaj więcej
                  • Rozbiór ryby

                  • 19.02.2024
                  • „Rozbiór ryby” to temat kolejnego spotkania z serii Lekcja z Akademią Inspiracji MAKRO, które odbyło się 15 grudnia 2023 r.

                    Chef Zbigniew Sonik zaprezentował techniki filetowania i porcjowania różnych gatunków ryb. W spotkaniu online uczestniczyła klasa 1d.

                  • Rozbiór ryby: Czytaj więcej
                • {#1508} 3
                • {#1508} 1
                • {#1508} 2
                • AKADEMIA ŚLĄSKA
                • {#1508} 2
                • Poznaj Polskę
                • Szkoła Pamięta
                • Nieodpłatna pomoc prawna, nieodpłatne poradnictwo obywatelskie i nieodpłatna mediacja
                • Rzecznik Praw Dziecka
                • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
                • Strona w języku:

                •           

              • liczba odwiedzin: 170925