• 22 lutego w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się konkurs zawodowy - Szkolne Inspiracje Kulinarne. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować danie główne i deser na bazie jaj. W ciągu dwóch godzin zespoły miały wydać oryginalne dania o wyjątkowym smaku i wyglądzie.
            • HOTELARZE

              • WITAMY NA NASZEJ STRONIE!

                Aktualności

                  • Bitwa na drobiowe smaki 3 - wygrana

                  • 15.02.2024
                  • Śląski etap Bitwy na drobiowe smaki 3 odbył się w dniach 13-14.02.2024 w centrum konferencyjno-eventowym Smak Kariery w Warszawie. Z naszej szkoły do konkursu zakwalifikowały się dwie drużyny: Julia Gilner i Natalia Kostka oraz Amelia Słanek i Stanisław Zawada.

                    Pierwszego dnia zmagań drużyny przygotowywały zupę i danie główne na bazie mięsa drobiowego (kurczak). Jury w składzie Łukasz Konik (przewodniczący), Piotr Chmielewski, Paweł Maciantowicz, Jacek Schliske oceniało organizację pracy, wykorzystanie składników, higienę produkcji, stopień trudności wykonania dań oraz oczywiście walory organoleptyczne ( smak, atrakcyjność wyglądu, dekoracje) potraw wykonanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. Wiele się działo tego dnia na kuchni. Uczestnicy z zaangażowaniem pracowali nad swoimi daniami. Po ocenie wszystkich talerzy komisja konkursowa wybrała sześć ekip, które kolejnego dni

                  • Bitwa na drobiowe smaki 3 - wygrana: Czytaj więcej
                  • Edukacja żywieniowa

                  • 10.05.2024
                  • 20 lutego 2024 r. klasy: 1d, 3ż, 5żP i 5tP uczestniczyły w warsztatach z dietetyki „Jak wzmocnić odporność poprzez dietę?" oraz „Fakty i mity żywieniowe - jak odnaleźć się w dietetyce?".

                    Spotkanie poprowadziła pani dietetyk Martina Grot ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Zajęcia miały na celu propagowanie zdrowego stylu życia, zwiększenie wśród młodzieży świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Uczniowie i uczennice poznali fakty i ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania oraz mity na temat żywności i żywienia.

                  • Edukacja żywieniowa: Czytaj więcej
                  • Jak odróżnić fake od newsa?

                  • 15.02.2024
                  • 15 lutego klasa 1t wzięła udział w lekcji Jak odróżnić fake od newsa?, której celem było zapoznanie ze zjawiskiem tzw. fake news oraz pokazanie konkretnych narzędzi i sposobów na radzenie sobie z fałszywymi informacjami w internecie.

                    Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI) ustanowiony został z inicjatywy Komisji Europejskiej w 2004 roku. Świętowany jest na całym świecie. Organizatorem wydarzenia w Polsce od 2005 roku jest Polskie Centrum Programu Safer Internet (PCPSI), które tworzą państwowy instytut badawczy NASK oraz Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę – realizatorzy unijnego programu „Digital Europe”.

                  • Jak odróżnić fake od newsa?: Czytaj więcej
                  • Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge

                  • 26.01.2024
                  • Inka Plewa, uczennica klasy 4tż, zajęła pierwsze miejsce w konkursie Story Challenge organizowanym przez Stowarzyszenie Hotelmania.

                    Już niedługo wyruszy na edukacyjny mikro-staż w PURO Kraków Kazimierz. Będzie to wyjątkowa okazja do wymiany doświadczeń, nauki i rozwijania swojej pomysłowości.

                  • Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge: Czytaj więcej
                  • Sztuka przyrządzania steków

                  • 09.05.2024
                  • 26 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach akcji charytatywnej dla Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo. Kulinarne spotkanie poprowadził chef Seweryn Słanek, który zabrał uczestników w świat szlachetnej wołowiny.

                    Organizatorem warsztatów była tyska Restauracja Rock and Rondel.

                  • Sztuka przyrządzania steków: Czytaj więcej
                • {#1508} 3
                • {#1508} 1
                • {#1508} 2
                • AKADEMIA ŚLĄSKA
                • {#1508} 2
                • Poznaj Polskę
                • Szkoła Pamięta
                • Nieodpłatna pomoc prawna, nieodpłatne poradnictwo obywatelskie i nieodpłatna mediacja
                • Rzecznik Praw Dziecka
                • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
                • Strona w języku:

                •           

              • liczba odwiedzin: 120510