WITAMY NA NASZEJ STRONIE!
Aktualności
Odwiedziny uczniów z SP nr 17
- 21.02.2024
- Odwiedziny uczniów z SP nr 17: Czytaj więcej
Bitwa na drobiowe smaki 3 - wygrana
- 15.02.2024
Śląski etap Bitwy na drobiowe smaki 3 odbył się w dniach 13-14.02.2024 w centrum konferencyjno-eventowym Smak Kariery w Warszawie. Z naszej szkoły do konkursu zakwalifikowały się dwie drużyny: Julia Gilner i Natalia Kostka oraz Amelia Słanek i Stanisław Zawada.
Pierwszego dnia zmagań drużyny przygotowywały zupę i danie główne na bazie mięsa drobiowego (kurczak). Jury w składzie Łukasz Konik (przewodniczący), Piotr Chmielewski, Paweł Maciantowicz, Jacek Schliske oceniało organizację pracy, wykorzystanie składników, higienę produkcji, stopień trudności wykonania dań oraz oczywiście walory organoleptyczne ( smak, atrakcyjność wyglądu, dekoracje) potraw wykonanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. Wiele się działo tego dnia na kuchni. Uczestnicy z zaangażowaniem pracowali nad swoimi daniami. Po ocenie wszystkich talerzy komisja konkursowa wybrała sześć ekip, które kolejnego dni
- Bitwa na drobiowe smaki 3 - wygrana: Czytaj więcej
Bitwa na drobiowe smaki 3 - eliminacje regionalne w województwie śląskim
- 10.04.2024
- Bitwa na drobiowe smaki 3 - eliminacje regionalne w województwie śląskim: Czytaj więcej
Edukacja żywieniowa
- 10.05.2024
20 lutego 2024 r. klasy: 1d, 3ż, 5żP i 5tP uczestniczyły w warsztatach z dietetyki „Jak wzmocnić odporność poprzez dietę?" oraz „Fakty i mity żywieniowe - jak odnaleźć się w dietetyce?".
Spotkanie poprowadziła pani dietetyk Martina Grot ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Zajęcia miały na celu propagowanie zdrowego stylu życia, zwiększenie wśród młodzieży świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Uczniowie i uczennice poznali fakty i ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania oraz mity na temat żywności i żywienia.
- Edukacja żywieniowa: Czytaj więcej
Jak odróżnić fake od newsa?
- 15.02.2024
15 lutego klasa 1t wzięła udział w lekcji Jak odróżnić fake od newsa?, której celem było zapoznanie ze zjawiskiem tzw. fake news oraz pokazanie konkretnych narzędzi i sposobów na radzenie sobie z fałszywymi informacjami w internecie.
Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI) ustanowiony został z inicjatywy Komisji Europejskiej w 2004 roku. Świętowany jest na całym świecie. Organizatorem wydarzenia w Polsce od 2005 roku jest Polskie Centrum Programu Safer Internet (PCPSI), które tworzą państwowy instytut badawczy NASK oraz Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę – realizatorzy unijnego programu „Digital Europe”.
- Jak odróżnić fake od newsa?: Czytaj więcej
Wykorzystanie produktów convenience w gastronomii
- 19.02.2024
12 stycznia 2024 r. uczniowie klasy 1k uczestniczyli w Lekcji z Akademią Inspiracji Makro pt. „Wykorzystanie produktów convenience w gastronomIi”.
- Wykorzystanie produktów convenience w gastronomii: Czytaj więcej
Głosowanie w plebiscycie Sportowiec roku
- 11.02.2024
Miło nam poinformować, że nasza uczennica Aleksandra Szojda została nominowana w plebiscycie Najpopularniejszy Tyski Sportowiec Roku 2023.
Można na nią głosować do 29 lutego 2024 r.
- Głosowanie w plebiscycie Sportowiec roku : Czytaj więcej
65 edycja Olimpiady Wiedzy o Polsce i Świecie Współczesnym
- 05.02.2024
W sobotę 3 lutego 2024 w Częstochowie odbył się okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Polsce i Świecie Współczesnym. Naszą szkołę reprezentowała Inka Plewa, uczennica klasy 4tż.
- 65 edycja Olimpiady Wiedzy o Polsce i Świecie Współczesnym: Czytaj więcej
WOŚP
- 16.02.2024
- WOŚP: Czytaj więcej
Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge
- 26.01.2024
Inka Plewa, uczennica klasy 4tż, zajęła pierwsze miejsce w konkursie Story Challenge organizowanym przez Stowarzyszenie Hotelmania.
Już niedługo wyruszy na edukacyjny mikro-staż w PURO Kraków Kazimierz. Będzie to wyjątkowa okazja do wymiany doświadczeń, nauki i rozwijania swojej pomysłowości.
- Inka zwyciężczynią konkursu Hotelmania Story Challenge: Czytaj więcej
Cukierniczki z klasy 1g wspierają WOŚP
- 26.01.2024
- Cukierniczki z klasy 1g wspierają WOŚP: Czytaj więcej
Sztuka przyrządzania steków
- 09.05.2024
26 stycznia 2024 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach akcji charytatywnej dla Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo. Kulinarne spotkanie poprowadził chef Seweryn Słanek, który zabrał uczestników w świat szlachetnej wołowiny.
Organizatorem warsztatów była tyska Restauracja Rock and Rondel.
- Sztuka przyrządzania steków: Czytaj więcej
- liczba odwiedzin: 120510