• Dziś zaczynamy nową przygodę edukacyjną! 🎉 Niezależnie od tego, czy jesteś uczniem, nauczycielem, czy rodzicem, życzymy wszystkim wspaniałego Roku. 🌟
        • Dzień Edukacji Narodowej

        • W piątek 11 października nasza szkoła uroczyście obchodziła Święto Edukacji Narodowej.
          • Śpiewając patriotyczne pieśni świętowaliśmy wspólnie 11 Listopada - Narodowe Święto Niepodległości!
            • HOTELARZE

            • WITAMY NA NASZEJ STRONIE!

              Aktualności

                • Impuls. Szkolny Warsztat Zmian. Część II

                • 26.03.2025
                • Zakończyliśmy I etap naszego projektu. Raz jeszcze dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w posprzątanie śmieci na terenie szkoły i wokół niej. Mamy nadzieję, że uszanujemy naszą wspólną pracę i zadbamy o to, by jej efekty (czystość) utrzymały się na dłużej.

                  Teraz zaczynamy etap II naszych działań. Na trawniku przed szkołą pojawiły się kwiaty. Posadzili je uczniowie klasy 2k (Oleksandr Ryzhuk, Nazar Demko, Vitalii Koval, Maksym Morin), 2g (Artem Pryvalov) i 2t (Anastasiia Ostapenko). Dziękujemy za wysiłek, który włożyli, byśmy mogli cieszyć oczy kolorami wiosny 😊. I od razu sygnalizujemy, że to dopiero początek.
                  Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie postanowił wesprzeć nasze działania i podarować nam drzewka owocowe, sadzonki hortensji, lawendy i innych kwiatów.

                • Impuls. Szkolny Warsztat Zmian. Część II: Czytaj więcej
                • Warsztaty kulinarne

                • 22.03.2025
                • W tym tygodniu w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, które były okazją do zgłębienia tajników kuchni francuskiej i włoskiej pod okiem doświadczonych szefów kuchni.

                  19 marca 2025 r. klasa uczestniczyła w zajęciach prowadzonych przez chefa Przemysława Podsiadłego, który wprowadził młodych adeptów gastronomii w świat francuskiej sztuki kulinarnej. Uczniowie przygotowywali klasyczne dania, takie jak: Croque MadameCroque Monsieur na chlebie brioche z dodatkiem sosu beszamelowego. Menu uzupełniła zupa cebulowa, zapiekane gratin oraz delikatny suflet, które zachwycały smakiem i estetyką podania. Chef Przemysław nie tylko zaprezentował techniki kulinarne, ale również podzielił się ciekawostkami związanymi z francuską kulturą kulinarną. Uczniowie mieli okazję obserwować profesjonalne podejście do gotowania, poznając sekrety francuskich dań oraz tradycji kulinarnych.

                • Warsztaty kulinarne: Czytaj więcej
                • Podsumowanie Tygodnia Szczęścia

                • 21.03.2025
                • Tydzień Szczęścia dobiegł końca.

                  Serdecznie dziękujemy za Wasze zaangażowanie i kreatywność. Mamy nadzieję, że stworzone przez Was przepisy, algorytmy i fotografie zostaną z Wami dłużej i pozwolą Wam osiągać szczęście.

                  Gratulujemy Zosi Chmielewskiej z kl. 3ż, Sandrze Warych z kl. 4t, Natalii Szabanowskiej z kl. 2ż i Kasandrze Ciurzik z kl. 1k, które w nagrodę za wykonanie zadań związanych ze szczęściem otrzymają małe upominki.

                • Podsumowanie Tygodnia Szczęścia: Czytaj więcej
                • Kolejna odsłona projektu Impuls. ​​​​​​​Szkolny Warsztat Zmian.

                • 19.03.2025
                • W tym tygodniu zaczyna się wiosna. Słoneczko już świeci, śnieg stopniał, a wokół naszej szkoły papierki, butelki i inne dekoracje. Jak na śmietniku. Nie podoba nam się to ani trochę i dlatego postanowiliśmy, że w ramach projektu Szkolny Warsztat Zmian zmienimy przestrzeń wokół nas.

                  Nasz projekt będzie polegał na (od)nowieniu budynku szkoły (zamalowanie wulgarnych napisów), posprzątaniu terenów zielonych wokół, posadzeniu kwiatów i drzew. Chcemy, wziąć w swoje ręce odpowiedzialność za wygląd naszej szkoły i sprawić, aby wszyscy czuli się w niej lepiej. Zależy nam też na tym, żeby pokazać innym naszą niezgodę na wandalizm, niszczenie / zaśmiecanie wspólnej przestrzeni. Realizacja zadań związanych z projektem pozwoli nam też lepiej się poznać. Mamy również nadzieję na namówienie do współpracy sąsiadów, z którymi dzielimy budynek szkoły.

                • Kolejna odsłona projektu Impuls. ​​​​​​​Szkolny Warsztat Zmian.: Czytaj więcej
                • Międzynarodowy Dzień Szczęścia

                • 19.03.2025
                • 🌍💛Nasza szkoła przyłączyła się do obchodów Międzynarodowego Dnia Szczęścia i będziemy go obchodzić 20 marca w czwartek. 🌍💛

                  Jaka misja będzie nam przyświecała tego dnia? Uśmiechnij się i zrób dla siebie oraz bliskich małą rzecz, która sprawi wam wiele radości.Jak być szczęśliwym? Kilka kroków do prawdziwego szczęścia

                • Międzynarodowy Dzień Szczęścia: Czytaj więcej
                • Turniej Wiedzy o Wszystkim - Europejski Dzień Mózgu

                • 18.03.2025
                • 18 marca jest Europejskim Dniem Mózgu.

                  Z tej okazji odbył się w szkole Turniej Wiedzy o Wszystkim, podczas którego mówiliśmy o tym, jak dbać o ten organ, ale przede wszystkim pokazaliśmy, jak działa zadbany mózg.

                  Zdrowy mózg to podstawa naszego codziennego funkcjonowania. Jego dobra kondycja wpływa na nasz nastrój, zdolność podejmowania decyzji, efektywność w pracy i jakość życia. Dbając o jego zdrowie, inwestujemy w długowieczność i sprawność umysłową w przyszłości.

                • Turniej Wiedzy o Wszystkim - Europejski Dzień Mózgu: Czytaj więcej
                • Uczniowskie Inspiracje Kulinarne

                • 13.03.2025
                • 13 marca 2025 r., w Sosnowcu odbył się konkurs, którego tematem przewodnim był ser. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować dania zasadnicze oraz desery wykorzystujące w sposób kreatywny ten produkt. W konkursie wzięła udział również nasza drużyna — Alex Pichnar oraz Julia Tomf z klasy 2D.

                  Choć zmagaliśmy się z pewnymi trudnościami logistycznymi oraz technicznymi, udało nam się wydać nasze dania na czas. Konkurs uświadomił nas, aby doceniać wyposażenie w naszej szkole i aby zawsze być przygotowanym na ewentualne utrudnienia. Choć nie zajęliśmy miejsca na podium, jesteśmy bardzo dumni z naszej pracy i zaangażowania. Udział dostarczył nam wielu cennych doświadczeń. Uczyliśmy się nie tylko pracy w zespole, ale również radzenia sobie z wyzwaniami, które pojawiają się w trakcie realizacji ambitnych projektów. Była to też okazja do zaprezentowania naszych pomysłów i talentów, co daje nam motyw

                • Uczniowskie Inspiracje Kulinarne: Czytaj więcej
                • Promocja szkoły i zawodów, w którym kształcimy przyszłych mistrzów:)

                • 12.03.2025
                • Cech Rzemiosł i Przedsiębiorczości zaprosił przedstawicieli naszej szkoły na spotkanie mistrzów rzemiosła z uczniami klas ósmych szkół podstawowych. To już trzecia edycja pokazu pracy rzemieślników, takich jak: piekarz, kucharz, stolarz, fryzjer. Mistrzowie szkolący uczniów w danym zawodzie przedstawiali swoje pracę.

                • Promocja szkoły i zawodów, w którym kształcimy przyszłych mistrzów:): Czytaj więcej
                • Wybraliśmy Szkolnych Mistrzów Kaligrafii

                • 12.03.2025
                • Po dokładnym przeliczeniu głosów 1 miejsce w konkursie z okazji dnia pisma ręcznego otrzymali: Dmytro Chalov oraz Maja Kóska.

                  Wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za udział oraz włożony wysiłek!

                • Wybraliśmy Szkolnych Mistrzów Kaligrafii: Czytaj więcej
                • Młodzieżowy Budżet Obywatelski VIII Edycja

                • 07.03.2025
                • Przed nami kolejna VIII edycja Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego

                  Macie pomysł co zrobić, żeby w naszej szkole było ciekawiej, wygodniej, fajniej, po prostu lepiej??? Napiszcie projekt w ramach Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego - możemy zrobić coś naprawdę wyjątkowego!!!!

                • Młodzieżowy Budżet Obywatelski VIII Edycja: Czytaj więcej
                • Szkolny mistrz potraw z sera

                • 06.03.2025
                • 6 marca w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny. Szukaliśmy Mistrza Potraw z Sera. W kulinarne szranki stanęło 10 zespołów. Zadaniem uczestników było przygotowanie deseru i dania zasadniczego z wykorzystaniem dowolnych gatunków sera.

                  W czasie 2 godzin powstały niesamowite dania, które smakiem i wyglądem zaskakiwały jury. Uczniowie byli oceniani za dobór składników, profesjonalizm pracy, zużyty surowiec, wygląd i aranżację potraw, czystość pracy. Oczywiście najwięcej punktów można było zdobyć za smak potraw. Jury w składzie – Oliwia Kuc, Przemysław Podsiadły, Damian Reiwer i Seweryn Słanek po dokładnej ocenie efektów pracy młodzieży, podliczeniu punktów, zdecydowało:

                • Szkolny mistrz potraw z sera: Czytaj więcej
              • Katalog online biblioteki
              • {#1508} 3
              • {#1508} 1
              • {#1508} 2
              • AKADEMIA ŚLĄSKA
              • {#1508} 2
              • Poznaj Polskę
              • Szkoła Pamięta
              • ePUAP
              • Nieodpłatna pomoc prawna, nieodpłatne poradnictwo obywatelskie i nieodpłatna mediacja
              • Rzecznik Praw Dziecka
              • Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
              • Strona w języku:

              •           

            • liczba odwiedzin: 365670