WITAMY NA NASZEJ STRONIE!
Aktualności
Tu biblioteka
- 11.04.2025
Zapraszamy do obejrzenia filmiku klasy 4ż Biblioteka - tu wszystko się zaczyna.
- Tu biblioteka: Czytaj więcej
Dzień otwarty szkoły
- 11.04.2025
Dziękujemy że byliście z Nami!
51Zdjęcia: Alicja Drabik i Olena Lyman
- Dzień otwarty szkoły: Czytaj więcej
Martyna Polis finalistką Olimpiady Zawodowej
- 28.04.2025
Uczennica klasy 4ż, Martyna Polis, została finalistką etapu centralnego Ogólnopolskiej Olimpiady Zawodowej „Rok przed dyplomem”.
Finał Olimpiady odbył się 10 kwietnia 2025 r. w auli Wydziału Mechanicznego Politechniki Lubelskiej. W rywalizacji uczestniczyło 136 uczniów, reprezentujących 46 szkół technicznych z 12 województw. Uczestnicy sprawdzali swoją wiedzę z zakresu 20 kwalifikacji zawodowych.
- Martyna Polis finalistką Olimpiady Zawodowej: Czytaj więcej
Wycieczka do Cieszyna
- 24.04.2025
Nie samą pracą / nauką człowiek żyje. Czasem trzeba trochę odpocząć i pojechać na wycieczkę. A jeśli w dodatku ta wycieczka jest nagrodą za ciężką pracę… tym lepiej.
10 kwietnia uczniowie, którzy zaangażowali się w realizację projektu „(Od)nowa” [w ramach programu fundacji Szkoła z klasą: „Impuls. Szkolny warsztat zmian”] wybrali się do Cieszyna, aby świętować swój sukces, czyli zmiany, jakie udało im się zaprowadzić w szkolnej przestrzeni.
- Wycieczka do Cieszyna: Czytaj więcej
Chemiczna przygoda z jedzeniem
- 28.04.2025
8 kwietnia 2025 r. uczniowie klasy 3k i 4ż uczestniczyli w Dniu Otwartym Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. W ramach wydarzenia wzięli udział w warsztatach pt. „Nie tylko cytryna jest kwaśna, Sprawdź co jeszcze! – chemiczna przygoda z jedzeniem”.
Podczas zajęć dr Marta Rogalska zaprezentowała szereg eksperymentów chemicznych, mających na celu identyfikację właściwości kwasowych w wybranych produktach spożywczych. W trakcie doświadczeń uczniowie mogli zaobserwować jak wiele artykułów żywnościowych, pozornie neutralnych w smaku, charakteryzuje się wyraźną kwasowością. Kolejnym punktem programu była gra terenowa „SWSM od kuchni”, pełna quizów, zagadek i nagród. Dzięki swojej wiedzy i zaangażowaniu, reprezentanci naszej szkoły znaleźli się w gronie zwycięzców. Finałem dnia był konkurs „Granatowa eksplozja”, podczas którego ochotnicy rywalizowali w obieraniu granatu. Liczył się n
- Chemiczna przygoda z jedzeniem: Czytaj więcej
VIII EDYCJA MŁODZIEŻOWEGO BUDŻETU OBYWATELSKIEGO
- 04.04.2025
Samorząd uczniowski zachęca uczniów naszej szkoły do opracowania i zgłaszanie projektów w ramach Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego. Wypełnioną dokumentację zgłoszenia proszę przekazać do dn.16.04 tj. środa do pani Marioli Rakowskiej.
Podaję link https://razemtychy.pl/mlodziezowy-budzet-obywatelski-viii-edycja
- VIII EDYCJA MŁODZIEŻOWEGO BUDŻETU OBYWATELSKIEGO: Czytaj więcej
Tyski Mistrz Zdrowego Smaku
- 02.04.2025
W dniach 1 i 2 kwietnia 2025 r. w naszej szkole odbył się Konkurs Kulinarny "Tyski Mistrz Zdrowego Smaku".
Konkurs jest wspólną inicjatywą Pani Dyrektor Miejskiego Centrum Oświaty w Tychach Doroty Gnacik i Pani Dyrektor Zespołu Szkół nr 7 w Tychach Pani Joanny Żebrowskiej. Wydarzenie jest odpowiedzią ma realizację zapisów Strategii oświatowej miasta Tychy na lata 2023-2027+ (Cel operacyjny 3.3 Wprowadzenie do szkół i przedszkoli elementów edukacji kulinarnej wspierającej kształtowanie wśród uczniów nawyków zdrowego odżywiania).
- Tyski Mistrz Zdrowego Smaku: Czytaj więcej
Konkurs recytatorski poezji Gałczyńskiego
- 01.04.2025
Z okazji 120 rocznicy urodzin Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego odbył się w 1 Liceum Ogólnokształcącym konkurs recytatorski. Naszą szkołę pięknie reprezentowała Klaudia Latusek z kl. 2ż.
Gratulujemy
- Konkurs recytatorski poezji Gałczyńskiego: Czytaj więcej
Światowy Dzień Świadomości Autyzmu
- 01.04.2025
Światowy Dzień Świadomości Autyzmu - 2 kwietnia - ubierz się na NIEBIESKO
To wyjątkowa okazja, aby okazać solidarność i wsparcie dla osób w spektrum autyzmu. Kolor NIEBIESKI symbolizuje zrozumienie i akceptację.
Przyłączcie się do akcji. Pokażmy, że nasza społeczność szkolna jest otwarta, empatyczna i gotowa do wspierania każdego, kto tego potrzebuje.
- Światowy Dzień Świadomości Autyzmu: Czytaj więcej
Spektakl „Terror” w pięknej Sali Sejmu Śląskiego
- 28.03.2025
W Międzynarodowym Dniu Teatru uczniowie klas 3 wraz z panią Ewą Lukas mieli okazję obejrzeć, w pięknej Sali Sejmu Śląskiego, spektakl „Terror” w reżyserii Roberta Talarczyka.
Przedstawienie ma formę rekonstrukcji procesu sądowego, podczas którego widzowie w charakterze ławników na finał podejmują każdorazowo decyzję o skazaniu lub uniewinnieniu oskarżonego. Od ich decyzji zależy, czy Lars Koch, major, który zestrzelił samolot, porwany przez terrorystów, zabijając 164 pasażerów, będzie traktowany jak bohater, czy jak morderca.
- Spektakl „Terror” w pięknej Sali Sejmu Śląskiego: Czytaj więcej
Impuls. Szkolny Warsztat Zmian. Część II
- 26.03.2025
Zakończyliśmy I etap naszego projektu. Raz jeszcze dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w posprzątanie śmieci na terenie szkoły i wokół niej. Mamy nadzieję, że uszanujemy naszą wspólną pracę i zadbamy o to, by jej efekty (czystość) utrzymały się na dłużej.
Teraz zaczynamy etap II naszych działań. Na trawniku przed szkołą pojawiły się kwiaty. Posadzili je uczniowie klasy 2k (Oleksandr Ryzhuk, Nazar Demko, Vitalii Koval, Maksym Morin), 2g (Artem Pryvalov) i 2t (Anastasiia Ostapenko). Dziękujemy za wysiłek, który włożyli, byśmy mogli cieszyć oczy kolorami wiosny 😊. I od razu sygnalizujemy, że to dopiero początek.
Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie postanowił wesprzeć nasze działania i podarować nam drzewka owocowe, sadzonki hortensji, lawendy i innych kwiatów.- Impuls. Szkolny Warsztat Zmian. Część II: Czytaj więcej
Warsztaty kulinarne
- 22.03.2025
W tym tygodniu w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, które były okazją do zgłębienia tajników kuchni francuskiej i włoskiej pod okiem doświadczonych szefów kuchni.
19 marca 2025 r. klasa 2ż uczestniczyła w zajęciach prowadzonych przez chefa Przemysława Podsiadłego, który wprowadził młodych adeptów gastronomii w świat francuskiej sztuki kulinarnej. Uczniowie przygotowywali klasyczne dania, takie jak: Croque Madame i Croque Monsieur na chlebie brioche z dodatkiem sosu beszamelowego. Menu uzupełniła zupa cebulowa, zapiekane gratin oraz delikatny suflet, które zachwycały smakiem i estetyką podania. Chef Przemysław nie tylko zaprezentował techniki kulinarne, ale również podzielił się ciekawostkami związanymi z francuską kulturą kulinarną. Uczniowie mieli okazję obserwować profesjonalne podejście do gotowania, poznając sekrety francuskich dań oraz tradycji kulinarnych.
- Warsztaty kulinarne: Czytaj więcej
- liczba odwiedzin: 376855