12 grudnia w naszej szkole odbyła się konferencja „Edukacja zawodowa w branży hotelarskiej i gastronomicznej – teoria, praktyka, trendy”!
Wydarzenie to miało związek z udziałem naszej szkoły w Projekcie „Śląskie. Zawodowcy 2”
Projekt ten realizuje Samorząd Województwa Śląskiego, jako Lider projektu wraz z Partnerami, tj. Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, Regionalną Izbą Gospodarczą w Katowicach, Katowicką Specjalną Strefą Ekonomiczną S.A oraz Akademią Górnośląską im. Wojciecha Korfantego w Katowicach.
Celem projektu jest zwiększenie atrakcyjności kształcenia zawodowego w województwie śląskim w okresie od 01.01.2024 r. do 31.12.2029 r. poprzez lepsze dopasowanie oferty edukacji zawodowej do zmieniających się warunków rynku pracy. Działania podejmowane w projekcie będą polegać na realizacji wsparcia na rzecz uczniów/uczennic oraz przedstawicieli/przedstawicielek kadry szkół prowadzących kształcenie zawodowe, zwiększeniu roli uczelni wyższych w kształtowaniu oferty szkół o profilu zawodowym, budowaniu efektywnej i trwałej współpracy szkół z pracodawcami oraz kreowaniu i podtrzymywaniu pozytywnego wizerunku szkół zawodowych.
Dla uczniów i nauczycieli naszej szkoły to wielkie wsparcie i ogromna szansa na podniesienie umiejętności i kwalifikacji zawodowych.
W tym ważnym dla nas wydarzeniu gościliśmy
Panią Hannę Skoczylas Zastępcę Prezydenta Miasta ds. Zrównoważonego Rozwoju
Panią Marzenę Klementę Głównego Specjalistę Działu Organizacyjno – Administracyjnego Miejskiego Centrum Oświaty
Panią Aleksandrę Wanat – Wiceprezes RIG w Katowicach - Ekspertkę ds. sieci regionalnych w ramach projektu „Śląskie. Zawodowcy 2” oraz przedstawicielki zaangażowane w projekt Śląskie Zawodowcy.2
Panią Joannę Dróżdż - koordynatorkę projektów Akademii Górnośląskiej im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
Z Cechu Rzemiosł i Przedsiębiorczości w Tychach gościł u nas Starszy Cechu Pan Karol Jakubek
Urząd Pracy w Tychach reprezentowała Pani Ewa Cetnar-Tkaczyk
Miło nam było gościć Pana Jakuba Tomaszczyka – zwycięzcę 11 edycji MasterChefa
Byli z nami pracodawcy, u których nasi uczniowie mieli możliwości realizować staże uczniowskie i którzy zdeklarowali chęć współpracy w realizacji kolejnych staży Pani Justyna Macherzyńska – Restauracja Dalton w Tychach, Pan Robert Muzyczuk - Restauracja Kasztel w Parku Chorzów oraz Pan Marcin Przewoźnik Restauracja U Przewoźnika
Podczas wydarzenia prezentowaliśmy korzyści z projektu Śląskie. Zawodowcy 2 – zaproszeni goście oraz nasi uczniowie pokazali, jak teoria spotyka się z praktyką i nowoczesnymi trendami w branży.
Podjęte w naszej szkole działania w projekcie , mające na celu ułatwienie przechodzenia z etapu kształcenia do etapu zatrudnienia realizowane są poprzez:
1) przeprowadzenie doradztwa edukacyjno-zawodowego dla uczniów ze szkół branżowych I stopnia oraz technikum
2) organizację staży uczniowskich dla uczniów klas trzecich i czwartych technikum realizowanych w rzeczywistych warunkach pracy u pracodawców;
3) organizację kursów i szkoleń umożliwiających uzyskanie niezbędnych na rynku pracy kwalifikacji i umiejętności wzmacniających zdolność do zatrudnienia
4) podejmowanie działań mających na celu budowanie efektywnej i trwałej współpracy branżowych szkół I Stopnia, techników w regionie z przedsiębiorcami polegającej na bezpośrednim zaangażowaniu pracodawców w proces kształcenia praktycznej nauki zawodu;
5) podjęcie współpracy z Akademią Górnośląską w Katowicach w celu zwiększenia roli uczelni wyższych w kształtowaniu oferty szkół na poziomie branżowym i technicznym
6) przeprowadzanie kursów, szkoleń oraz studiów podyplomowych dla Nauczycieli/Nauczycielek w celu zwiększenia ich kompetencji i kwalifikacji zawodowych;
7) podejmowanie działań na rzecz kreowania i podtrzymywania pozytywnego wizerunku szkół zawodowych w celu zbudowania wizerunku atrakcyjnej ścieżki edukacji opartej na dobrej jakości kształcenia ogólnego oraz wysokiej jakości kształcenia w zawodzie.
KSZTAŁCENIE DUALNE MA SENS. DZIAŁAMY!!!
