Zakończenie szkoły przez maturzystów 2024
Międzyszkolny Konkurs Turystyczno- Hotelarski - Rowerem w podróż marzeń
23 kwietnia uczennice klasy 4tż, Amelia Bąk i Martyna Helon reprezentowały naszą szkołę podczas międzyszkolnego konkursu turystyczno-hotelarskego w Pszczynie.
Podczas konkursu nasze reprezentantki oprócz wiedzy teoretycznej i praktycznej z turystyki oraz hotelarstwa musiały wykazać się znajomością atrakcji turystycznych na świecie, rozpoznać utwory muzyczne czy pracować z mapą.
Martyna i Amelia musiały również przygotować i zaprezentować w języku angielskim scenkę udawadniająca między innymi umiejętność radzenia sobie w każdej sytuacji
Podczas konkursu oceniane były też kultura, estetyka, komunikatywność, profesjonalizm i zdolności językowe. Serdecznie gratulujemy naszym dziewczynom!!!
II Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych
17 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach zmierzyli się najlepsi młodzi kucharze z całej Polski podczas II Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych.
W kulinarnych zmaganiach wzięły udział drużyny z Poznania, Krakowa, Warszawy, Jędrzejowa, Kielc i Tychów. Uczennice naszej szkoły: Emilia Kobielska i Oliwia Lenczewska znalazły się w gronie wyróżnionych uczestników finału.
Jury degustacyjnemu przewodniczył znany kulinarny autorytet Karol Okrasa. Zadaniem uczestników było przygotowanie dziewięciu porcji dania konkursowego w czasie 150 minut. Głównym składnikiem potraw był schab wieprzowy bez kości. Uczniowie mieli również w kreatywny sposób wykorzystać śmietanę, serek do sushi oraz kmin rzymski. Emilia i Oliwia przygotowały faszerowany schab sous vide / kaszotto / gołąbek / demi glace jeżynowy.
Serdecznie gratulujemy zaangażowania i kreatywności!
4
Wycieczka do Panteonu Górnośląskiego
19 kwietnia 2024 roku grupa uczniów naszej szkoły uczestniczyła w zajęciach historyczno-teologicznych. Młodzież miała okazję poznać bohaterów Śląskiej Ziemi poprzez udział w zwiedzaniu wystawy i grze terenowej w Panteonie Górnośląskim w Katowicach. Uczestnicy wycieczki mieli także okazję podziwiać panoramę Katowic z tarasu widokowego na dachu katedry.
Akcja Żonkile upamiętniająca powstanie w getcie warszawskim
19 kwietnia przypada rocznica wybuchu powstania w getcie warszawskim – największego zbrojnego zrywu Żydów podczas II wojny światowej, a zarazem pierwszego powstania miejskiego w okupowanej Europie. Tego dnia Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN organizuje corocznie akcję społeczno-edukacyjną Żonkile.
4
6 maja 2024 r. Akademia Śląska otwiera rekrutację!
Od tego dnia kandydaci mają możliwość rekrutacji na studia I i II stopnia, jednolite magisterskie oraz studia podyplomowe.Zapraszamy przyszłych studentów na nasze wydziały:
Wydział Nauk Medycznych im. prof. Zbigniewa Religi
- Kierunek Lekarski
- Pielęgniarstwo (Katowice, Zabrze, Jaworzno, Rybnik*)
- Ratownictwo Medyczne
Wydział Architektury Budownictwa i Sztuk Stosowanych
- Architektura
- Budownictwo
- Mechatronika
- Architektura Wnętrz
- Informatyka
- Wzornictwo
- Grafika
Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
- Zarządzanie – I i II stopień*
Szczegóły znajdziesz na: www.akademiaslaska.pl
*- nowa oferta studiów
Ogólnopolski Konkurs Programistyczny Gigathon
Szkolny turniej siatkówki 2023/2024
SZKOLNY TURNIEJ SIATKÓWKI to już wieloletnia tradycja. W tym roku szkolnym w tej sportowej imprezie wzięły udział reprezentacje 11 klas i to już jest sukces:)
I miejsce zdobyła reprezentacja klasy 5T w składzie Kamila Kozok i Emilia Golda oraz Mateusz Długajczyk, Piotr Świergolik, Jakub Szachnitowski i Mateusz Śliwa.
II miejsce zdobyła reprezentacja kasy 5Ż
III miejsce zdobyła reprezentacja klasy 4TŻ
Podczas całego turnieju było wiele sportowych emocji i pozytywnej energii. Drużyny wspierały się wzajemne, konkurencja była bardzo duża a mecze finałowe były na najwyższym poziomie.
GRATULUJEMY ZWYCIĘZCOM I WSZYSTKIM UCZESTNIKOM TURNIEJU
Bitwa na drobiowe smaki 3 - WIELKI FINAŁ - podsumowanie
Bitwa na drobiowe smaki 3
W trzeciej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Bitwa na drobiowe smaki" region Śląska reprezentowały uczennice naszej szkoły Julia Gilner i Natalia Kostka. Po wygranych eliminacjach regionalnych przyszedł czas (08-10.04.2024) na etap centralny, który odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie.
Pierwszego dnia zmagań uczestnicy zostali poddani testowi smaków a także wysłuchali wykładu pani dietetyk, która mówiła o pozytywnych aspektach spożywania mięsa drobiowego. Drugi dzień to już praca na profesjonalnej kuchni instytutu. Młodzi adepci kulinarni z 15 szkól gastronomicznych, mieli do wykonania przystawkę, zupę i danie główne. Oczywiście składnikiem podstawowym potraw miało być mięso z kurczaka. Trzy godziny ciężkiej walki o przepustkę do kolejnego dnia bitwy. Poczynania uczniów oceniało wybitne Jury: Łukasz Konik, Kurt Scheller, Jacek Soból, Bartosz Peter, Łukasz Wódz, Jacek Schliske, Piotr Chmielewski. To oni dopytywali o szczegóły powstawania dań, stawiali trudne, fachowe pytania, ale także pomagali w krytycznych momentach i zagrzewali do walki. Po wydaniu wszystkich konkursowych potraw, po naradzie bitewnej szefowie kuchni ogłosili, które to szkoły przejdą do finału finałów! Wśród ósemki szczęśliwców znalazła się nasza tyska kulinarna drużyna.
W trzecim dniu konkursu ekipy uczestników stanęły przed kolejnym wyzwaniem - czarną skrzynką. W black boxie pokazała się kulinarna łamigłówka, którą należało rozwiązać przygotowując dania (przystawka, zupa, danie zasadnicze) z obowiązkowymi składnikami: tuszka drobiowa, brokuł, szparagi, imbir, kasza gryczana, sos hoisin. Krótka narada co powstanie na talerzach i już kolejne zadanie. Drużyny musiały wykazać się umiejętnościami zarządzania budżetem, robiąc zakupy, mając do dyspozycji 200zł. Gdy koszyki były już wyposażone w niezbędne produkty spożywcze, zespoły przystąpiły do kreatywnego gotowania. Działo się dużo! Kolejne talerze zachwycały nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim nietuzinkowym smakiem. Konkurs stał na bardzo wysokim poziomie. W końcu przyszedł czas na rozstrzygnięcie bitwy.... Julia Gilner i Natalia Kostka zajęły rewelacyjne III miejsce!!! Ponadto Dziewczyny zdobyły jeszcze jedną nagrodę - specjalne wyróżnienie za pracę duchu Fair Play!! Gratulujemy serdecznie!! Zdobycie trzeciego miejsca w tak renomowanym konkursie to dla naszej Drużyny nie tylko zaszczyt, ale także potwierdzenie ich kulinarnych umiejętności oraz ciężkiej pracy. To dowód, że pasja, zaangażowanie i determinacja mogą przekuć się w sukces nawet w najbardziej wymagającej konkurencji!!! Gratulujemy!!
Dzień otwarty szkoły
Dzień otwarty to najlepsza okazja, by poznać placówkę, nauczycieli oraz kierunki kształcenia.
Emocje jako determinanty zachowań żywieniowych
9 kwietnia 2024 r. uczniowie klasy 5ż uczestniczyli w webinarium „Emocje jako determinanty zachowań żywieniowych", które poprowadził dr inż. Witold Kozirok.
Młodzież wzbogaciła swoją wiedzę na temat emocjonalnych aspektów zachowań żywieniowych. Podczas wykładu zostały omówione zasady zdrowego odżywiania się oraz modele wyborów żywieniowych. Uczniowie dowiedzieli się, jakie zależności zachodzą pomiędzy emocjami i jedzeniem.Webinarium odbyło się w ramach projektu pt. „Rejs do Wiedzy", który jest realizowany na Wydziale Zarządzania i Nauk o Jakości Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.
W królestwie hotelarskich doskonałości
W piątek 5 kwietnia 2024 uczennice klasy 4tż Inka Plewa i Martyna Helon wywalczyły 3 miejsce w XI Wojewódzkim Konkursie Wiedzy Hotelarskiej pt. "W królestwie hotelarskich doskonałości" w Bytomiu.
Warsztaty dietetyczne
4 kwietnia 2024 r. uczniowie klasy 3ż uczestniczyli w warsztatach z dietetyki, które odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.
Młodzież w zespołach 5-osobowych rywalizowała w konkursie smaków, polegającym na rozpoznawaniu produktów żywnościowych za pomocą zmysłów smaku i zapachu. Uczniowie przystąpili również do testu z wiedzy dietetycznej.
Drużyna w składzie: Amelia Korczyk, Rafał Nosal, Krzysztof Moczulski, Karolina Szymura, Wanesa Wierzycka wykazała się zarówno umiejętnością różnicowania i rozpoznawania smaków, jak i wiedzą z zakresu żywienia i dietetyki.
1
Nagrody Prezydenta Miasta Tychy w dziedzinie sportu przyznane
4 kwietnia odbyła się Tyska Gala Sportu. Ola Szojda w Plebiscycie na Najpopularniejszego Tyskiego Sportowca Roku 2023 zajęła 3 miejsce w kategorii MŁODZIEŻOWIEC.
W imieniu Oli chcielibyśmy bardzo serdecznie podziękować za wszystkie oddane na nią głosy☺
Nadmorska praktyka zawodowa lipiec/sierpień
Laguna Kompleks Wypoczynkowo Rekreacyjny Mrzeżyno
LIPIEC
BODNAR IGOR 2H
KARABAK KRISTINA 2T
KARAŚ URSZULA 3Ż
KMIECIK NIKOLA 3Ż
KONOPLIANKO DIANA 2T
MIZERSKA KAROLINA 2H
MOCZULSKI KRZYSZTOF 3Ż
PISARZOWSKI ŁUKASZ 3Ż
ROŚKOWICZ MILENA 2Ż
WYSOCKA ANNA 2Ż
ZAGDAŃSKA DOMINIKA 2ŻSIERPIEŃ
HOFFMANN KINGA 2H
KÓSKA MAJA 1Ż
KRZYŻOWSKA KAJA 1Ż
LATUSEK KLAUDIA 1Ż
MIŚKIEWICZ WERONIKA
MENTELSKA NIKOLA 1Ż
OCHMANEK JUDYTA 2H
PIASECKA NATALIA 2Ż
RĘKAWEK JULIA 2H
SŁANEK AMELIA 2Ż
WAWRZYNIAK EMILIA 2HTERMIN ROZPOCZĘCIA I ZAKOŃCZENIA PRAKTYKI ZOSTANIE PODANY W MAJU
Zapraszamy na dzień otwarty szkoły
Prosimy o wcześniejsze zapisy:
FORMULARZ DLA GRUP: https://liblink.pl/sZHcnFcCF8
FORMULARZ DLA GOŚCI INDYWIDUALNYCH: https://liblink.pl/5rV58TeXW6
Radosnych Świąt Wielkiej Nocy
Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego
Olimpiada Umiejętności Hotelarskich
W dniach 25 - 27 marca 2024 r. uczennica klasy 4tż Inka Plewa reprezentowała naszą szkołę w etapie centralnym Olimpiady Umiejętności Hotelarskich w Ostródzie w Hotelu Willa Port 5☆☆☆☆☆. Nasza finalistka zyskała zwolnienie z egzaminu zawodowego pisemnego. Gratulujemy.