• Zapraszamy rodziców i opiekunów na wywiadówki

          • 15 stycznia 2024 r. o godz. 17.00 - w sali gimnastycznej, następnie w klasach z wychowawcami - klasy: 2h, 2t, 2ż, 2g, 2k, 4tż, 5t, 5ż

            11 stycznia 2024 r. godz. 17.00 - w sali gimnastycznej, następnie w klasach z wychowawcami - klasy: 1d, 1ż, 1t, 1k, 1g, 3t, 3

          • Chemia żywności

          • 18 grudnia klasa 4tż uczestniczyła w warsztatach z chemii żywności. Zajęcia odbyły się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach pod okiem pani dr Marty Rogalskiej.

            Młodzież wykrywała konserwanty, przeciwutleniacze, substancje zagęszczające i barwniki w próbkach analizowanej żywności.

            Taka praktyczna lekcja okazała się bardzo ciekawa i pozwoliła zaangażować cały zespół klasowy w badania.

          • Zbiórka maskotek

          • Dziękujemy za pomoc! 

            Dzięki Waszemu zaangażowaniu udało się zebrać ponad 250 maskotek dla najbardziej potrzebujących dzieci z terenu miasta Tychy.
             

          • Stawiam na drób

          • 14 grudnia 2023 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych, które odbyły się w ramach projektu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa drobiowego pn. „Stawiam na drób". Kulinarne spotkanie podzielone zostało na dwie części: prelekcję oraz warsztaty.

            Uczniowie poznali rodzaje i charakterystykę drobiu, uzyskali informacje na temat sposobów jego przyrządzania - prawidłowego podziału tuszki, przyprawiania czy też obróbki termicznej. Wysłuchali również prelekcji dietetyka na temat walorów odżywczych mięsa. W części praktycznej pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy oraz samego mistrza Marcina Budynka uczestnicy przygotowali potrawy na bazie polskiego drobiu.

            Projekt „Stawiam na drób" w całości został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

          • Wycieczka do Pragi

          • Świat jest piękny i stoi przed nami otworem. Tym razem wybraliśmy się na szkolną wycieczkę do Pragi na Świąteczny Jarmark.

            Wyjazd był jednodniowy, ale udało nam się dużo zwiedzić. Stanowiliśmy Mocną Ekipę, to był dobry czas:)

          • Kuchnia azjatycka

          • 8 grudnia 2023 r. uczniowie klasy 2ż, 3ż i 4ż uczestniczyli w warsztatach, w ramach Akademii Kuchni Azjatyckiej, skierowanych do szkół gastronomicznych z południa Polski.

            Wydarzenie odbyło się w krakowskiej siedzibie Akademii Inspiracji MAKRO i miało charakter edukacyjny. Uczestnicy wzięli udział w wykładach, pokazach kulinarnych oraz w prezentacji bezalkoholowych napojów i naparów azjatyckich. Trenerzy Akademii Inspiracji MAKRO: Paweł Trzaskowski, mistrz sushi posiadający „czarny pas" sushi (certyfikat Kuro-obi zdobyty w Tokio), Zbigniew Sonik, Jakub Kowalczyk oraz Sylwia Bochowicz-Kubiak, zaprosili uczniów do świata zróżnicowanych smaków, barw i najnowszych trendów kuchni azjatyckiej. Nie zabrakło konkursów oraz możliwości degustacji przygotowanych potraw.

          • Finał konkursu „Garden Gourmet Young Culinary Cup"

          • 30 listopada 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi odbył się finał ogólnopolskiego konkursu GARDEN GOURMET Young Culinary Cup. Uczennice naszej szkoły: Emilia Kobielska (4tż) i Oliwia Lenczewska (3ż) zajęły III miejsce!

            Uczestnicy konkursu musieli wykazać się znajomością kuchni wegetariańskiej oraz kreatywnością w przygotowaniu dania z roślinnymi zamiennikami mięsa z wykorzystaniem produktów Nestlé Professional (szczególnie marki Garden Gourmet).​​​​ Od września 2023 r. szkoły średnie o profilu gastronomicznym zgłaszały swoich reprezentantów do udziału w konkursie. Po weryfikacji zgłoszeń najlepsze zespoły zostały zaproszone do udziału w półfinałach, które odbyły się w szkołach gastronomicznych w Warszawie, Grubnie, Rzeszowie i Bielsku-Białej. Do Finału konkursu zakwalifikowali się zwycięzcy półfinałów, w tym uczennice naszej szkoły. Finaliści spotkali się w szkole gastronomicznej w Łodzi, aby przyrządzić autorskie danie i zaprezentować je przed Jury. Dziewczyny przygotowały gratin z batatów z kiełbasą wege/ karmelizowaną pietruszkę/ shimeji. Jury doceniło kompozycję, połączenie smaków oraz strukturę potrawy i przyznało uczennicom III miejsce. Wszyscy uczestnicy finału otrzymali całodniowy bilet wstępu do Energylandii, w której znajduje się „The Hall of Columns made with Garden Gourmet”, czyli pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet w Polsce, oferująca Gościom potrawy wegetariańskie i wegańskie, skomponowane przez Doradców Kulinarnych Nestlé Professional.

            Konkurs został zrealizowany w ramach programu szkoleniowego Nestlé YOCUTA (Young Culinary Talents), którego celem jest rozwijanie młodych talentów poprzez zapewnienie niezbędnych narzędzi do udanej kariery w branży kulinarnej. Podjęta inicjatywa okazała się niepowtarzalną szansą dla młodych talentów, by rozpocząć przygodę ze światem profesjonalnej gastronomii, zdobyć doświadczenie zawodowe i rozwijać się pod okiem ekspertów. Udział w konkursie pozwolił młodym adeptom sztuki kulinarnej na poznanie trendów kuchni roślinnej i rozwijanie umiejętności dotyczących przygotowywania potraw bezmięsnych.

          • Konkurs "Kukurydziane Inspiracje"

          • 30 listopada 2023 r. uczennice klasy 2ż: Weronika Kula i Amelia Słanek reprezentowały naszą szkołę w finale ogólnopolskiego konkursu „Kukurydziane Inspiracje”, który odbył się w hotelu Narvil w Serocku.

            Spośród zgłoszonych zespołów komisja preselekcyjna wybrała pięć najlepszych drużyn ze szkół gastronomicznych z Bydgoszczy, Poznania, Radzynia Podlaskiego, Ropczyc oraz Tychów, które walczyły o zwycięstwo w finale. Celem konkursu była edukacja konsumentów pod kątem spożywania jakościowych produktów zbożowych, promowanie spożycia kukurydzy oraz rozwój młodych talentów kulinarnych. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania zawierającego co najmniej 50% kukurydzy pod różnymi postaciami. Koszt pojedynczej porcji potrawy nie mógł przekroczyć 100 zł. Kulinarne zmagania uczestników oceniało jury w składzie: Maciej Piątek (szef kuchni hotelu Moderno w Poznaniu), Krzysztof Bednarz (szef kuchni hotelu Narvil w Serocku) i Artur Wesoły (dietetyk, trener kulinarny w Centrum Respo). Wszyscy finaliści konkursu zaprezentowali bardzo wysoki poziom techniczny oraz umiejętności praktyczne, a także kreatywność przy wykorzystaniu kukurydzy w sporządzonych potrawach. Weronika i Amelia przygotowały kurczaka sous-vide na purée z kukurydzy z karmelizowaną kukurydzą w BBQ. W klasyfikacji ogólnej nasze młode adeptki sztuki kulinarnej zajęły III miejsce.

            Serdecznie gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów!

            Organizatorem konkursu był Polski Związek Producentów Kukurydzy. Konkurs sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.

            fot. materiały prasowe

          • Ile ważą hobbici?

          • Laureatkami konkursu "Ile ważą hobbici?" zostały uczennice klasy 3ż.

            1. miejsce Tetiana Kosmynka
            2. miejsce Wiktoria Gilner
            3. miejsce Urszula Karaś i Klaudia Maślanka

            Prawidłowa waga ksiązek wynosiła 4,12 kg. Tetiana pomyliła się tylko o 120 g.

            Gratulujemy serdecznie i dziękujemy wszystkim uczestnikom.

          • Spotkanie z przedstawicielem Wojska Polskiego

          • 24 listopada uczniów klas maturalnych odwiedził przedstawiciel Wojskowego Centrum Rekrutacji w Tychach. Młodzież wysłuchała informacji o zasadach rekrutacji, przebiegu oraz korzyściach płynących ze służby wojskowej.

          • „Garden Gourmet Young Culinary Cup”

          • ​​​​​​23 listopada 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej odbył się półfinał konkursu „Garden Gourmet Young Culinary Cup” organizowany przez NESTLÉ Polska S.A. Młodzi adepci sztuki kulinarnej odkrywali tajemnice wegetariańskiej kuchni, przygotowując dania z roślinnymi zamiennikami mięsa z wykorzystaniem produktów marki Garden Gourmet.​​​​

            Zwycięski zespół mógł być tylko jeden. A zostały nim uczennice naszej szkoły: Emilia Kobielska (4ż) i Oliwia Lenczewska (3ż). Dziewczyny wezmą udział w finałowej konkurencji w Łodzi.

            Gratulujemy i życzymy powodzenia w finale!

          • Wrocławska Akademia Prawa i Bezpieczeństwa dla Młodzieży

          • 21 listopada 2023 r. uczniowie klasy 3ż i 4ż uczestniczyli w wykładzie dr Pawła Fiktusa pt.: Prawo do wizerunku. Zdjęcie ląduje na facebooku, a Ty …w sądzie!” oraz w webinarium Hejtujesz? Uważaj! Kary za cyberbullying” prowadzonym przez dr Barbarę Lorenc-Żelisko.

             

            Wykłady zostały zorganizowane przez Wyższą Szkołę Prawa we Wrocławiu w ramach projektu Wrocławskiej Akademii Prawa i Bezpieczeństwa dla Młodzieży. Celem projektu jest propagowanie wiedzy o prawie i szeroko pojętym bezpieczeństwie wewnętrznym wśród młodzieży.

          • Liderzy Zawodu

          • Kolejne osiągniecia naszych uczniów. Podczas uroczystej gali w tyskiej Mediatece nagrodzono najzdolniejszych uczniów z Tychów. W czasie wydarzenia wręczono dyplomy, wyróżnienia i nagrody uczniom tyskich szkół, którzy mogą szczycić się znaczącymi osiągnięciami naukowymi, artystycznymi i sportowymi.

            Podczas tegorocznej gali za sukcesy uzyskane w roku szkolnym 2022/2023 wręczono dyplomy 55 uczniom, którzy otrzymali stypendium Prezydenta Miasta Tychy "Tyskie Orły" i 10 stypendiów "Lider Zawodu" dla uczniów posiadających znaczące osiągnięcia w zakresie kształcenia w zawodzie. Wśród nagrodzonych znalazło się aż 7 uczniów naszej szkoły.
            Jesteśmy z Was dumni i życzymy dalszych sukcesów:)

          • Kompetencje miękkie w gastronomii

          • 20 listopada 2023 r. klasa 2k w ramach Lekcji z Akademią Inspiracji Makro uczestniczyła w webinarium „Kompetencje miękkie w gastronomii”. Lekcję poprowadził Executive Chef Akademii – Rafał Zaręba.

            Kompetencje miękkie i twarde to obecnie fundament udanej kariery zawodowej. Umiejętności twarde są niezbędne, aby wykonywać dany zawód, jednak znacznie łatwiej je nabyć. Kompetencje miękkie jest trudniej wyćwiczyć, lecz są uniwersalne i przydają się niemal w każdym zawodzie, ponadto ułatwiają funkcjonowanie w społeczeństwie. Równie ważne jak zawodowe są umiejętności miękkie, takie jak kreatywność, podzielność uwagi, odpowiedzialność, dokładność, dobra pamięć, cierpliwość oraz samodzielność. Ważne są pomysłowość, znajomość światowych trendów czy zmysł estetyczny. W pracy kucharza liczą się również łatwość nawiązywania kontaktów, komunikatywność i umiejętność pracy w grupie, ponieważ cały zespół musi się wzajemnie uzupełniać. Kucharz powinien odznaczać się ponadto dobrą kondycją fizyczną i wytrzymałością, szczególnie jeśli musi przygotować posiłki dla dużej liczby gości.